Στην άμεση λειτουργίας του Υδροηλεκτρικού Έργου Φράγματος Μεσοχώρας επιμένει ο βουλευτής Ν. Τρικάλων της Ν.Δ. και Πρώην Υπουργός κ. Κώστας Σκρέκας. Μάλιστα κατέθεσε και σχετική ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Π. Σκουρλέτη ζητώντας διευκρινήσεις «γιατί καθυστερεί ο Υπουργός την Υπογραφή της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων και ποιες είναι οι προθέσεις της κυβέρνησης για την ολοκλήρωση και λειτουργία του Υδροηλεκτρικού Έργου Μεσοχώρας;».
Στην ερώτησή του ο Πρώην Υπουργός κάνει ιστορική αναδρομή κατασκευής του έργου επισημαίνοντας ότι «η χώρα, για πρώτη φορά με πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης του Α. Σαμαρά ολοκλήρωσε και απέκτησε μέσα στο 2014, μια πλήρη σειρά Σχεδίων Διαχείρισης Υδάτων όλων των Υδατικών Διαμερισμάτων της χώρας, μεταξύ των οποίων και αυτών για τα υδατικά διαμερίσματα Δυτ. Ελλάδας (Αχελώος) και Θεσσαλίας (Πηνειός), που αποτελούσαν προϋπόθεση για την επανεκκίνηση των διαδικασιών λειτουργίας της Μεσοχώρας».
Στην ερώτησή του ο κ. Κώστας Σκρέκας σημειώνει ότι με το συγκεκριμένο έργο:
• ενισχύεται σημαντικά το ενεργειακό απόθεμα της χώρας και μειώνονται οι ανάγκες για «εισαγωγή» ενέργειας,
• συμβάλλει στην αντιπλημμυρική προστασία των κατάντι περιοχών με την αποθηκευτική ικανότητα των 250 εκατ.κ.μ
• βοηθά σημαντικά στην περιβαλλοντική αναβάθμιση της περιοχής με την παραγωγή καθαρής πράσινης ενέργειας και τους περιορισμούς εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
• δημιουργούνται προϋποθέσεις σημαντικής απορρόφησης εργατικού δυναμικού κατά τη διάρκεια του έργου αλλά και στη συνέχεια, κατά τη λειτουργία του .
και ερωτά τον Υπουργό:
α. Γιατί καθυστερεί ο Υπουργός την Υπογραφή της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων και ποιες είναι οι προθέσεις της κυβέρνησης για την ολοκλήρωση και λειτουργία του Υδροηλεκτρικού Έργου Μεσοχώρας;
β. Ποια η στάση του Υπουργού κατά την εκδίκαση στο ΣτΕ (24/2/16) της προσφυγής εναντίον της Απόφασης του Υπουργείου του για τα Σχέδια Διαχείρισης Υδάτων;
γ. Ποια είναι η θέση της κυβέρνησης για την ένταξη στο ενεργειακό σύστημα νέων ΥΗ έργων και ιδιαίτερα αυτά τα οποία είναι ολοκληρωμένα ή βρίσκονται υπό κατασκευή;
δ. Με ποιόν τρόπο σκέπτεται η κυβέρνηση να περιορίσει το σημαντικό όγκο εισαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας που αναγκάζεται σήμερα να πραγματοποιεί η χώρα μας, ιδίως για κάλυψη αναγκών αιχμής;».