«Οζίδια των φωνητικών χορδών»


Τα οζίδια των φωνητικών χορδών είναι βλάβες των γνήσιων φωνητικών χορδών, οι οποίες ξεκινούν ως εντοπισμένες παχύνσεις στο χείλος των χορδών και εξελίσσονται με την πάροδο του χρόνου σε μικρές μάζες ινώδους ιστού. Τα οζίδια δημιουργούνται από άγχος και ένταση στο φωνητικό μηχανισμό, τον λάρυγγα, όπου βρίσκονται οι ευαίσθητες φωνητικές χορδές. Αυτό γενικά αναφέρεται ως «φωνητική κατάχρηση».

Μπορεί να περιλαμβάνει κατάχρηση των φωνητικών χορδών που μπορεί να οφείλεται σε ακατάπαυστη ομιλία, τραγούδι, ψιθύρισμα, βήξιμο, κλάμα, δυνατό φτέρνισμα. Κραυγές, μίμηση άλλων φωνών και ηχητικά εφέ με τη φωνή μας. Τα οζίδια των γνήσιων φωνητικών χορδών παρατηρούνται σε άτομα όλων των ηλικιών. Συνήθως όμως δημιουργούνται σε γυναίκες, παιδιά, επαγγελματίες τραγουδιστές, ηθοποιούς, ψάλτες, δημοσίους ομιλητές κ.λπ.

Γενικά όσοι εργάζονται σε θορυβώδες περιβάλλον αναγκάζονται να μιλούν δυνατά και να υψώνουν την ένταση και τον τόνο της φωνής τους πολλές φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας για να τους ακούσουν οι άλλοι με επακόλουθο τη δημιουργία φωνητικών οζιδίων.

Επίσης οι καθηγητές φυσικής αγωγής και οι προπονητές επειδή είναι αναγκασμένοι να δίνουν εντολές από μακρινές αποστάσεις υψώνουν και αυτοί την ένταση της φωνής τους με αποτέλεσμα την κακοποίηση των φωνητικών τους χορδών. Σημαντικό ρόλο στη δημιουργία των φωνητικών οζιδίων έχει και η υγιεινή του περιβάλλοντος στο οποίο βρισκόμαστε. Ένα νοσηρό περιβάλλον όπου υπάρχει καπνός τσιγάρων, σκόνη, κακός εξαερισμός της αίθουσας και κλιματισμός που ξηραίνει το λάρυγγα, καλό είναι να αποφεύγεται. Πολλά από τα προβλήματα των φωνητικών χορδών δεν θα αναπτύσσονταν εάν γνωρίζουμε πως θα τις φροντίσουμε.

Όσοι επιθυμούν να διατηρήσουν την φωνητική τους υγεία καλό θα ήταν να κάνουν ολική αφωνία, δηλαδή μερική ανάπαυση των φωνητικών χορδών για 4 περίπου μέρες. Σε ρεαλιστική βάση όμως οι πιο πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν να σταματήσουν την εργασία τους για να ξεκουράσουν τις φωνητικές τους χορδές. Πάραυτα μερική αφωνία, έστω κατά τη διάρκεια της ημέρας, προκειμένου να ξεκουράσουμε τις φωνητικές μας χορδές είναι πάντα θεμιτή.

Γενικά καλό είναι να μην κάνουμε κατάχρηση της φωνής μας και σε κάθε αλλοίωση η βραχνάδα απευθυνόμαστε στους ειδικούς.

 

Ιωάννα Γ. Ζορμπά

Λογοπαθολόγος – Λογοπέδικος M.sc.

Αθ. Διάκου 28 Τρίκαλα

Τηλ. 24310-37003, 6972694148

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Αμ. Ηλιάδη: «Ο ειλικρινής διάλογος ως συντελεστής στην άρση των παρεξηγήσεων»
Επόμενο άρθρο Πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνεδρίαση από το Διοικητικό συμβούλιο Οργανισμού και Αθλητισμού Δ. Τρικκαίων