Από γνωστό ενεργό ρήγμα προήλθε το ισχυρός σεισμός των 6 Ρίχτερ στην Ελασσόνα. Συγκεκριμένα το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται 10 χλμ. δυτικά της πόλης του Τυρνάβου, στην Λάρισα.
Ο σεισμός ήταν επιφανειακός και γι’ αυτό τον λόγο έγινε αισθητός και σε αρκετές περιοχές στην Αττική.
Πάντως δεν είναι η πρώτη φορά που η συγκεκριμένη περιοχή «ταλαιπωρείται» από σεισμούς, ενώ οι ειδικοί είχαν προβλέψει ένα χρόνο πριν πως το συγκεκριμένο ρήγμα μπορεί να δώσει και σεισμό μέχρι 6 Ρίχτερ, όπως κι έγινε.
Τον Αύγουστο του 2019 το συγκεκριμένο ρήγμα στην περιοχή του Τυρνάβου έδωσε μία σειρά από σεισμούς μικρού μεγέθους.
Ο μεγαλύτερος σεισμός που καταγράφηκε τότε ήταν της τάξεως των 3,1 ρίχτερ.
Τότε ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Αθ. Γκανάς, είχε δηλώσει στην ΕΡΤ πως το συγκεκριμένο ρήγμα είναι το μοναδικό μεγάλο ρήγμα στην ευρύτερη περιοχή που μπορεί να δώσει σεισμό μέχρι και 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
Την τελευταία 10ετία, στην περιοχή μεταξύ Δαμασίου και Δομένικου έχουν καταγραφεί περίπου 150 σεισμοί στη συγκεκριμένη περιοχή, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.
Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι το ρήγμα του Τυρνάβου έχει αποτελέσει στο παρελθόν αντικείμενο μελέτης, τόσο για Ελληνες, αλλά και Ιταλούς γεωλόγους.
Ο μεγάλος σεισμός του 1892
«Ο σεισμός της 9ης Ιανουαρίου 1892 είχε επίκεντρο στην πεδιάδα ανατολικά – βορειοανατολικά της Λάρισας. Εκδηλώθηκε 10 χρόνια μετά την προσάρτηση της Θεσσαλίας στην Ελλάδα, δεν προκάλεσε ανθρώπινα θύματα, είχε όμως έναν μικρό αριθμό τραυματιών. Οι υλικές ζημιές ήταν περιορισμένες. Αυτές παρατηρήθηκαν στην ευρύτερη περιοχή της Λάρισας, Τυρνάβου και Αγιάς, κατελάμβανε έκταση 1800 τ. χλμ. και είχε σχήμα έλλειψης, με τον μεγάλο άξονα σε κατεύθυνση από ΔΒΔ προς ΑΝΑ. Πέρα των μακροσεισμικών αποτελεσμάτων, που είχε ο σεισμός στους ανθρώπους και στις τεχνικές κατασκευές, το έδαφος της πεδιάδας, βορειοανατολικά της Λάρισας, η οποία κατά τον χρόνο εκδήλωσής του ήταν πλημμυρισμένη από τον ποταμό Πηνειό και την λίμνη Κάρλα, ρευστοποιήθηκε σε διάφορα σημεία» σημειώνει ο συγγραφέας του βιβλίου, Γιάννης Παπαϊωάννου.
ΠΗΓΗ: in.gr