O Nίκος Λέγκας στην Βουλή για τον Καλλικράτη


Υποτυπώδης και προσχηματική ήταν η διαβούλευση για τον «Καλλικράτη» καθόσον δεν συζητήθηκαν καθόλου το χωροταξικό, , ελάχιστα τα οικονομικά και θεσμικά θέματα, ενώ η όποια «διαβούλευση» εξαντλήθηκε σε συνεδριάσεις εντός των τειχών, κεκλεισμένων των θυρών και με προνομιακούς συνομιλητές ακόμη και μεταξύ των κυβερνητικών στελεχών, χωρίς στοιχεία για κρίσιμους πυλώνες όπως οι πόροι και οι αρμοδιότητες, τόνισε ο Ν. Λέγκας στην ομιλία του στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου.

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, αν και διαχώρισε τη θέση του από τα καιροσκοπικά μικροπολιτικά αιτήματα και τις εκλογικές αριθμητικές, επισήμανε ότι όταν χωροθετείς δεν μπορείς να χρησιμοποιείς δύο μέτρα. Από τη μια να δημιουργείς προνομιακές δομές για κάποιους και από την άλλη να  δημιουργείς Δήμους με πολίτες που δεν πρόκειται να γνωρίσουν  τα υπόλοιπα Δημοτικά Διαμερίσματά του.

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας χρησιμοποίησε το παράδειγμα του Νομού Τρικάλων ως ενδεικτικό της λογικής που διέπει την κυβερνητική πολιτική, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Εν μια νυκτί κυριολεκτικά, χωρίς κανείς να γνωρίζει πως και γιατί, οι 6 Δήμοι που είχαν δημοσιοποιηθεί κατέληξαν σε 4. Φυσικά χωρίς διαβούλευση, χωρίς να ληφθούν υπόψη τοπικές κοινωνίες και φορείς, χωρίς αιτιολογία και εξηγήσεις. Αγνοήθηκε μάλιστα η απόφαση του Δ.Σ της ΤΕΔΚ, η πρόταση της Επιτροπής χωροταξικού της ΚΕΔΚΕ και η κρίσιμη έννοια της ορεινότητας, καθόσον δεν προβλέπεται κανένας ορεινός Δήμος σ έναν κατ’ εξοχήν ορεινό νομό. Τη στιγμή που σε γειτονικούς Νομούς με μικρότερο πληθυσμό, με μικρότερη έκταση, με μικρότερη ορεινότητα δημιουργούνται περισσότεροι δήμοι».

Ο πρώην Υπουργός κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει σε συγκεκριμένα ερωτήματα σχετικά με το τι συνέβη και άλλαξε ο σχεδιασμός, αν έγινε διαβούλευση και ποιοι μετείχαν, ποιες ήταν οι νέες εισηγήσεις και ποιοι τις κατέθεσαν, καθώς και στο αν μπορεί να θεωρείται σοβαρός σχεδιασμός αυτός που αλλάζει χωρίς τεκμηρίωση σε μια μέρα.

Ενισχύοντας την επιχειρηματολογία του για την έλλειψη κυβερνητικού σχεδίου τόνισε με νόημα ότι ο «Καλλικράτης» πρόκειται για ένα πολυνομοσχέδιο εξπρές, που έρχεται προς ψήφιση πέντε μήνες πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές κι ενώ εκκρεμούν ακόμη ενενήντα δύο υπουργικές αποφάσεις και είκοσι έξι προεδρικά διατάγματα.

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας εκτίμησε ότι θα μπορούσε στο χωροταξικό να αντληθούν λύσεις από την αυτοδιοικητική μας ιστορία μέσω της επικαιροποίησης της δοκιμασμένης στο χρόνο επαρχιακής δομής – αντίστοιχη των παλιών επαρχιών- η οποία παρά το γεγονός ότι έχει «αποθεσμοποιηθεί» παραμένει ακόμη και σήμερα ισχυρή, ανεξίτηλη αλλά και χρηστική στη συνείδηση των πολιτών.

Διευκρίνισε πάντως ότι η επαρχιακή δομή θα μπορούσε να εφαρμοστεί εφόσον τα   διοικητικά κελύφη τα συγκροτούσαν τα Δημοτικά Διαμερίσματα και όχι οι καποδιστριακοί δήμοι και υπό την πρόσθετη προϋπόθεση της υιοθέτησης των ίδιων κριτηρίων για όλους.   

Η ιστορία δεν πρέπει να επαναληφθεί στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ως κακή φάρσα. Γιατί είναι αλήθεια ότι η διαδρομή της ήταν περιπετειώδης. Ελπίζω και εύχομαι να μην χρειαστεί σύντομα  ένας «Ικτίνος», για να αποδείξει και να επιβεβαιώσει πόσο πολύ αναλώσιμος είναι ο θεσμικός πληθωρισμός που είδαμε να εφαρμόζεται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση τα τελευταία χρόνια, κατέληξε ο Ν. Λέγκας.

Προηγούμενο άρθρο H Σούλα Μερεντίτη σε παρέμβαση μετονομασίας του Δήμου Καλαμπάκας
Επόμενο άρθρο Αποχώρησε από τη συνεδρίαση ο Ηλίας Βλαχογιάννης