Η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη (ΕΚΕ) και η ιδιότητα του Ενεργού Πολίτη
Συμμετοχή στη θέσπιση των στρατηγικών στόχων της ευρωπαϊκής πολιτικής agenda μέσω της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης
10 – 21 Αυγούστου 2012
09.00 π.μ. – 17.00 μ.μ. – αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου – Δημαρχείο Φαρκαδόνας & αίθουσα συνεδριάσεων Δημοτικής Ενότητας Οιχαλίας
Ο ρόλος της Ευρώπης αναμένεται δυναμικός σχετικά με τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται σε παγκόσμιο επίπεδο για εθελοντική ενσωμάτωση της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (ΕΚΕ) ως στρατηγική επένδυσης στον πυρήνα α) κάθε εμπορικής δραστηριότητας, β) των μηχανισμών διοίκησης των επιχειρήσεων και γ) των όποιων επαφών αναπτύσσονται με οικονομικούς, κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς εμπλεκόμενους και εν δυνάμει εταίρους στη λήψη αποφάσεων, ώστε το όφελος από την εφαρμογή τους να μην είναι μόνο οικονομικό. Πρόκειται για ζήτημα που τίθεται σθεναρά πλέον στην σύγχρονη ευρωπαϊκή πολιτική agenda με προαπαιτούμενο την αποδοχή και κατανόηση της έννοιας της ενεργής ευρωπαϊκής ιθαγένειας του πολίτη που ενδιαφέρεται για τα κοινά.
Έτσι, στο πλαίσιο του προγράμματος του Δήμου Φαρκαδόνας θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια να αναδειχθούν οι γενικοί προβληματισμοί και οι προσδοκίες των συμμετεχόντων για το μέλλον της Ευρώπης. Θα εξεταστεί •η εξοικείωση τους με τις θεμελιώδεις αρχές, κοινωνικές ανάγκες και οικονομικές, κοινωνικές, πολιτιστικές και περιβαλλοντικές φιλοδοξίες που πρόβαλλαν οι ιδρυτικές της συνθήκες, •οι γνώσεις τους γύρω από τα σχετικά μέχρι σήμερα επιτεύγματα καθώς και •η συνειδητοποίηση της ανάγκης για ενεργή συμμετοχή στη διαμόρφωση της δημοκρατικής ζωής στο εσωτερικό της.
Περαιτέρω, θα αναδειχθεί •το πώς, μέσω της ενσωμάτωσης της ΕΚΕ στο σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας, αντικατοπτρίζεται στην καθημερινότητα η ιδιότητα του ενεργού ευρωπαίου πολίτη, ενώ θα καταστεί σαφές ότι η ενασχόληση με την ΕΚΕ ισοδυναμεί με συμμετοχή στη διαμόρφωση σπουδαίων πολιτικών προτεραιοτήτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η βιώσιμη ανάπτυξη και η πράσινη οικονομία, η εφαρμογή καινοτομιών στην εμπορική δραστηριότητα, η μεγιστοποίηση της ανταγωνιστικότητας στην Ευρώπη, η αύξηση της απασχολησιμότητας και η δημιουργία θέσεων απασχόλησης, η εμπλοκή των νέων στην αγορά εργασίας με παράλληλη αξιοποίηση της τρίτης ηλικίας.
Τέλος, •θα εκτιμηθεί το πώς η οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική αλληλεγγύη που υποδηλώνεται με την εθελοντική ενσωμάτωση της ΕΚΕ στην επιχειρηματική δράση, επηρεάζει άλλες ευρωπαϊκές, εθνικές πολιτικές, αλλά και τοπικές πολιτικές με ευρωπαϊκή διάσταση, όπως είναι η πολιτική για την εξασφάλιση της κοινωνικής συνοχής στην Ένωση.