Επιβάλλεται, κυρία Υπουργέ, να βρούμε λύση για τα Τρίκαλα, αλλά κυρίως για την Ελλάδα ολόκληρη Μ αυτή τη φράση έκλεισε την εισήγηση της στην ολομέλεια της Βουλής η Σούλα Μερεντίτη στις 19/5/2010. Είναι γνωστό σε όλους τους τρικαλινούς ότι η βουλευτής μας, δεν αφήνει αφορμή ανεκμετάλλευτη προκειμένου να αναφερθεί στο φράγμα Μεσοχώρας που ρημάζει αναξιοποίητο λόγω καθυστερήσεων. Με αφορμή την συζήτηση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, έκανε άλλη μία βαρυσήμαντη παρέμβαση για τη Μεσοχώρα , ζητώντας από την αρμόδια υπουργό κυρία Τίνα Μπιρμπίλη να προχωρήσει άμεσα στην ολοκλήρωση των διαδικασιών προκειμένου να πάψουν να ταλαιπωρούνται οι κάτοικοι και να ξεκινήσει επί τέλους η λειτουργία του τόσο σημαντικού αυτού έργου , όχι μόνο για τους τρικαλινούς, αλλά για ολόκληρη την Ελλάδα. Το πλήρες κείμενο της ομιλίας της τρικαλινής βουλευτού έχει ως ακολούθως :
Κυρίες και κύριοι βουλευτές, πριν από ενάμισι χρόνο είχα την τιμή να είμαι εισηγήτρια στον αντίστοιχο νόμο της Νέας Δημοκρατίας για τις ΑΠΕ και τότε είχα χαρακτηρίσει την ενεργειακή αυτονομία ως εθνικό στόχο.
Φυσικά, οι απόψεις μας απείχαν πολύ από τη φιλοσοφία της τότε Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, δεδομένου ότι η πατρίδα μας επί της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, είχε αναδειχθεί πρωταθλήτρια στη βρώμικη, τη μη φιλική για το περιβάλλον ενέργεια και πρωταθλήτρια στα πρόσωπα.
Ως συνέπεια σε όλα αυτά είχαμε να διασυρόμεθα διεθνώς, για τη μη συμμόρφωσή μας με τους σχετικούς όρους και κανόνες.
Είναι λοιπόν σημαντικό, ότι σήμερα επιχειρούμε να αποκτήσουμε ως χώρα ένα συγκροτημένο σχέδιο για την ανάπτυξη των ΑΠΕ. Ένα σχέδιο που εναρμονίζεται με τις διεθνείς πρακτικές αλλά και με τις υποχρεώσεις μας, ως χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όλοι συμφωνούμε εδώ μέσα ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι κεντρικός πυλώνας της βιώσιμης ανάπτυξης και συνιστά μία από τις πλέον δόκιμες μεθόδους για τη θεραπεία του φαινομένου του θερμοκηπίου.
Παράλληλα, δεν θα κουραστώ να επαναλαμβάνω ότι ενεργειακή εξάρτηση σημαίνει εθνική εξάρτηση και ως εκ τούτου ενεργειακή αυτονομία είναι ένα βήμα για εμπέδωση της εθνικής μας ανεξαρτησίας. Είναι λοιπόν, κρίμα σε μια χώρα σαν τη δική μας που μπορεί να μην διαθέτει πλούσια ορυκτά, αλλά διαθέτουμε ανεξάντλητο ήλιο και αέρα να μην εκμεταλλευόμαστε αυτές τις δύο πηγές για να διασφαλίσουμε την ενεργειακή μας αυτονομία, να έχουμε καθαρό περιβάλλον, να εξασφαλίσουμε καινούργιες και ποιοτικές θέσεις εργασίας.
Οι θετικές επιπτώσεις της διείσδυσης των ΑΠΕ στην Ελλάδα, δεν εξαντλούνται μόνο στο απευθείας όφελος που θα έχουμε, δηλαδή να καλύψουμε τις ενεργειακές μας ανάγκες αλλά έχουμε και παράπλευρες ωφέλειες όπως παραδείγματος χάρη αν δώσουμε κίνητρα για ανάπτυξη εγχώριας βιομηχανίας των πρώτων υλών, να δημιουργήσουμε μία ανταγωνιστική και ρωμαλέα αγορά με πολλαπλές επιχειρηματικές ευκαιρίες και χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας τις οποίες χρειαζόμαστε.
Για τους παραπάνω λόγους και λαμβάνοντας υπόψη ότι οι υποψήφιοι επενδυτές έχουν απογοητευτεί από τις ατελέσφορες επιλογές των τελευταίων ετών έχει εξέχουσα σημασία να οργανωθεί σωστά το εγχείρημα και να μπορέσει να ανταποκριθεί στις υψηλές προσδοκίες που υπάρχουν.
Η αγορά ιδιαίτερα στη δυσμενή αυτή κατάσταση και συγκυρία που βρισκόμαστε δεν αντέχει άλλες παλινδρομήσεις και θεωρώ ότι το Υπουργείο -και θέλω να πιστεύω- έχει κάνει ότι είναι δυνατόν για να εξασφαλίσει τους όρους και τις προϋποθέσεις επιτυχίας του φιλόδοξου και χρήσιμου αυτού σχεδίου.
Σ’ αυτήν την κατεύθυνση χαιρετίζω το γεγονός ότι έχετε βάλει, κυρία Υπουργέ -σ’ όλους τους κρατικούς φορείς που εμπλέκονται- δεσμευτικές προθεσμίες ώστε να υπάρξει επιτέλους επιτάχυνση των
Σ’ αυτήν την κατεύθυνση χαιρετίζω το γεγονός ότι έχετε βάλει, κυρία Υπουργέ -σ’ όλους τους κρατικούς φορείς που εμπλέκονται- δεσμευτικές προθεσμίες ώστε να υπάρξει επιτέλους επιτάχυνση των διαδικασιών.
Έχω όμως, ένα κρίσιμο ερώτημα και το έθεσα και στην επιτροπή. Υπάρχει εκπαιδευμένο στελεχιακό δυναμικό για να αναλάβει αυτό το έργο, κύριε Υπουργέ; Έχουμε -και το γνωρίζετε καλύτερα απ’ όλους μας- μία σειρά από εκκρεμότητες. Είμαστε έτοιμοι για να το αντιμετωπίσουμε αυτό ή θα φανούμε ανήμποροι να υλοποιήσουμε όσα πολύ σωστά εξαγγέλλονται και νομοθετούνται σήμερα; Το λέω αυτό, κύριε Υπουργέ, γιατί γνωρίζετε καλύτερα απ’ όλους μας πόσο χρειαζόμαστε αυτήν την περίοδο επενδύσεις. Πρέπει λοιπόν να δοθούν ισχυρά κίνητρα, θεσμικά αλλά και οικονομικά και χωροταξικά, πάντα με γνώμονα τις ενεργειακές μας προτεραιότητες και βάση συντεταγμένου σχεδίου που θα βασίζεται σε εξειδίκευση του μίγματος και των καυσίμων συνολικά αλλά ειδικά των ανανεώσιμων πηγών. Πρέπει όμως, η διοίκηση να μπορεί να τα υποστηρίξει, είναι θέμα οικονομικής επιβίωσης πλέον για την Ελλάδα, γι’ αυτό εγώ, στον τίτλο του νομοσχεδίου θα προσέθετα επίσης ότι είναι ένα νομοσχέδιο και για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης της χώρας. Γιατί, η εισαγωγή ενέργειας και η δυνατότητα παραγωγής ενέργειας που θα μπορούσαμε να δίνουμε για να είναι πιο φθηνή και με τα πολλαπλασιαστικά οφέλη έχει να κάνει και με τη στήριξη της οικονομίας.
Σπεύδω να τονίσω πως εκτιμώ ότι νομοθετικά αντιμετωπίζονται με επιτυχία οι περισσότερες παθογένειες που απέτρεπαν την ανάπτυξη των ΑΠΕ στην Ελλάδα, δηλαδή τα κίνητρα, οι αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών, η γραφειοκρατία και νομικές αγκυλώσεις και προσκόμματα που σχετίζονται με τη χωροταξία.
Το νομοσχέδιο που ψηφίζουμε σήμερα, κινείται πράγματι προς τη σωστή κατεύθυνση, λύνει προβλήματα και δημιουργεί ελπίδες, όμως, διερωτώμαι και το τονίζω: Έχουμε τα όπλα για να ανταποκριθούμε άμεσα σωστά και πλήρως στις μέριμνες του νομοσχεδίου;
Είναι σωστό η θεσμοθέτηση της αναλογίας εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ, δηλαδή το μίγμα και η κατανομή της στο χρόνο, είναι σημαντικό βήμα και ορθώς σπεύδετε να εναρμονιστείτε με το πλαίσιο της Οδηγίας 28/2009. Όμως επαναλαμβάνω, είμαστε έτοιμοι;
Επίσης το ζήτημα της εξασφάλισης της αποδοχής από τις τοπικές κοινωνίες αντιμετωπίζεται για πρώτη φορά με ευαισθησία και σοβαρότητα και αναμφίβολα λύνει θέματα.
Η απλούστευση της διαδικασίας για τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις, η προκαταρκτική περιοδική εκτίμηση και αξιολόγηση, το γεγονός ότι δεσμεύουμε ηλεκτρικό χώρο μόνο με την περιβαλλοντική αδειοδότηση, γενικά η βελτίωση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και αίρει τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις που ταλαιπωρούσαν την αγορά.
Θετική επίσης, είναι και η νέα αδειοδοτική διαδικασία που εισάγεται για τα θαλάσσια αιολικά πάρκα. Ομολογώ ότι με ξένισε λίγο όλη αυτή η γραφειοκρατία με τα προεδρικά διατάγματα και τις υπουργικές αποφάσεις και όλα αυτά που περιγράφετε. Υποθέτω ότι θα τα έχετε σκεφτεί. Ελπίζω να μην δημιουργήσουν άλλες καθυστερήσεις γιατί δεν έχουμε περιθώρια.
Δεν θα αναφερθώ στη γη υψηλής παραγωγικότητας γιατί νομίζω ότι καλύφθηκε αυτό, δεσμευτήκατε ότι θα αφορά μόνο τους αγρότες. Επιτρέψτε μου όμως, να κάνω μία αναφορά σε ένα καυτό θέμα για την περιοχή μου, για την Ελλάδα ολόκληρη, το φράγμα Μεσοχώρας. Είναι ένα φράγμα για το οποίο έχει ξοδέψει ο Ελληνικός λαός πολλά χρήματα, ένα φράγμα που αυτήν την ώρα η μη λειτουργία του καθιστά το περιβάλλον κρανίου τόπο, ένα φράγμα που θα έπρεπε να εγκαλούμεθα γιατί με τη μη λειτουργία του καταστρέφουμε το περιβάλλον.
Και δεν μπορώ να κατανοήσω είναι ΑΠΕ, δεν είναι; Να μας το εξηγήσετε.
Αλλά εγώ θέλω και από το Βήμα της Βουλής σήμερα να σας καλέσω να ασχοληθείτε και παράλληλα να δεσμευθείτε ότι θα δώσουμε λύση σε αυτό το πρόβλημα. Είναι ένα έργο τεράστιας οικονομικής σημασίας για τη χώρα, τεράστιας οικονομικής σημασίας και αναπτυξιακής δυνατότητας και δυναμικής για την περιοχή μας και έχει να κάνει και με το περιβάλλον, γιατί -όπως είπα πριν- είναι κρανίου τόπος. Το χρειάζεται η περιοχή, το χρειάζεται η χώρα. Μπορούμε να παράξουμε άμεσα ενέργεια φιλική προς το περιβάλλον, που τη χρειαζόμαστε όλοι μας.
Δώστε μια λύση. Μπορούμε να βρούμε -αλλά να μη χρησιμοποιήσω το μπορούμε- επιβάλλεται, κυρία Υπουργέ, να βρούμε λύση για τα Τρίκαλα, αλλά κυρίως για την Ελλάδα ολόκληρη.