Οι σαράντα δύο τακτικότεροι, για το 2016, μαθητές-αναγνώστες της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Τρικάλων θα βραβευτούν την Παρασκευή 31 Μαρτίου στις 7.30 μ.μ. στα πλαίσια του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου.
Η βράβευση των τακτικότερων αναγνωστών είναι επιβράβευση, επιδοκιμασία της φιλαναγνωσίας των μαθητών-μελών της και λειτουργεί και ως έμμεσο και παράπλευρο κίνητρο για την ενίσχυση και ανάπτυξη της αναγνωστικής συμπεριφοράς του παιδιού και του εφήβου.
Σκοπός της φιλαναγνωσίας είναι η εξοικείωση του μικρού μαθητή με το βιβλίο και την ανάγνωση και η σταδιακή εδραίωση μιας φιλικής σχέσης του με το λογοτεχνικό βιβλίο. Αυτή η σχέση θα το βοηθήσει να αναπτύξει την κριτική και δημιουργική του σκέψη, να δραστηριοποιήσει τη φαντασία του και την εφευρετικότητά του, να εμπλουτίσει την αισθητική του καλλιέργεια, να δοκιμάσει τα συναισθήματά του αναπτύσσοντας έτσι τη συναισθηματική του νοημοσύνη, να καλλιεργήσει τη γλωσσική του έκφραση με έμμεσο και βιωματικό τρόπο, και εν κατακλείδι να συγκροτήσει ολόπλευρα την προσωπικότητά του.
Η στόχευση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Τρικάλων είναι να διευρυνθεί το κανάλι επικοινωνίας μεταξύ βιβλίου, παιδιού και δημιουργικότητας για να μετατραπεί η πρωτογενή επαφή παιδιού- βιβλίου σε μόνιμη και δημιουργική σχέση και συγχρόνως αναντικατάστατη πηγή γνώσης, αισθητικής, φαντασίας, δημιουργικότητας και γλωσσικής καλλιέργειας.
Στην εκδήλωση βράβευσης η συγγραφέας παιδικών βιβλίων Χρυσάνθη Τσιαμπαλή θα μιλήσει για την επίδραση του λογοτεχνικού βιβλίου στην ολόπλευρη καλλιέργεια των παιδιών.
Η Χρυσάνθη Τσιαμπαλή γεννήθηκε στη Λάρισα, όπου ζει. Είναι πτυχιούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ κυκλοφορούν δώδεκα βιβλία της:
Η εκδήλωση βράβευσης πραγματοποιείται στα πλαίσια του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου που καθιέρωσε η ΙΒΒΥ, Διεθνής Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα, το 1966, την ημέρα των γενεθλίων του μεγάλου Δανού παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν (2 Απριλίου 1805), με σκοπό να εμπνεύσει στα παιδιά την αγάπη για το διάβασμα , να τονίσει την αξία των βιβλίων και της ανάγνωσης, και να ενθαρρύνει τη διεθνή συνεργασία για την ανάπτυξη και τη διάδοση της παιδικής λογοτεχνίας.