Debate καταστηματαρχών με τους υποψήφιους Δημάρχους


 Απαντήσεις σε σειρά ζητημάτων που τους απασχολούν ζήτησαν σήμερα το μεσημέρι από τους υποψηφίους Δημάρχους Τρικκαίων οι καταστηματάρχες της Ασκληπιού και των Μανάβικων σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Ομοσπονδία ΕΒΕ ενώ τα κυριότερα αιτήματά τους αφορούσανε πέργκολες, το δημοτικό φόρο του 0.5% για τα τραπεζοκαθίσματα και τα έργα ανάπλασης όπως πεζοδρόμια,  φωτισμός, καλλωπισμός που ζήτησαν να γίνουν για να τονωθεί η αγοραστική κίνηση.

 Πρώτος πήρε το λόγο ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Ταμήλος που ζήτησε από τους καταστηματάρχες να είναι και αυτοί εντάξει στις οικονομικές τους υποχρεώσεις απέναντι στον Δήμο για να υπάρχουν τα κατάλληλα έσοδα για να προωθηθούν τα έργα που ζητούν ενώ για τα Μανάβικα σημείωσε την θέση του ότι θα πεζοδρομηθεί και η οδός 25ης Μαρτίου σαν την Καραϊσκάκη ώστε όλο το συγκρότημα στην περιοχή να έχει έναν ενιαίο χαρακτήρα κάνοντας παράλληλα πιο τουριστική και  ελκυστική την περιοχή. Επίσης προέτρεψε τους καταστηματάρχες να περιφρουρήσουνε οι ίδιοι τα θέματα που αφορούνε την ηχορύπανση και τις πέργκολες σημειώνοντας για το πρώτο θέμα ότι ο Δήμος υπήρξε κατά καιρούς λίαν ανεκτικός με περιπτώσεις καταστημάτων που ενώ μετά την τρίτη μήνυση έπρεπε να σφραγιστούν άμεσα μετέθετε το σφράγισμα για μετέπειτα χρονικό διάστημα προκειμένου τα μαγαζιά να μη χάσουνε πελατεία σε περιόδους αιχμής, υποστήριξη όμως που για κάποιους πολίτες θεωρήθηκε παράνομη και προσέφυγαν στα δικαστήρια εναντίον του Δήμου. «Αυτό το πράγμα δεν μπορεί να συνεχιστεί και να βρίσκεται υπόλογος ο Δήμος. Πρέπει εσείς οι ίδιοι να προσέχετε και να μην ηχορυπαίνετε για να μην υπάρχουν αντιδράσεις από τους υπόλοιπους πολίτες», ανέφερε ο κ. Ταμήλος που τόνισε επίσης ότι και η λειτουργία της πέργκολας που επί θητείας του μειώθηκε κατά ένα μέτρο θα πρέπει να περιφρουρηθεί από τους ίδιους για να μην προσβάλλεται και η αισθητική των πολιτών.

Από την πλευρά του ο κ. Χρήστος Λάππας τάχθηκε κατά της επιβολής νέων φόρων καθώς όλος ο κόσμος ζει μια δύσκολη οικονομική συγκυρία και σημείωσε ότι θα πρέπει να επανέλθουν οι τρεις κατηγορίες στα τέλη καθαριότητας γιατί τώρα που είναι δύο, τα μαγαζιά επιβαρύνονται όσο και τα σούπερ μάρκετ, κάτι που είναι άδικο γιατί δεν έχουν τον ίδιο όγκο σκουπιδιών. Ήταν κατηγορηματικός για τις πέργκολες λέγοντας ότι δεν είναι στα όρια της νομιμότητας και συμφώνησε με την ύπαρξη του δημοτικού φόρου του 0.5% που η καταβολή του δεν επιβαρύνει σημαντικά ένα κατάστημα αρκεί όμως, όπως είπε, αυτά τα λεφτά που συγκεντρώνει ο Δήμος να λειτουργούν ανταποδοτικά προς όφελος των καταστημάτων.

Στην συνέχεια ο κ. Γιώργος Καΐκης ζήτησε να υπάρχουν λογικές τιμές μιας και η αγοραστική δύναμη των πολιτών φθίνει και επανέλαβε την πάγια θέση του για κατάργηση των δημοτικών φόρων ενώ για της πέργκολες μίλησε για κλασική περίπτωση κατάληψης κοινόχρηστου χώρου τονίζοντας ότι θα πρέπει να βρεθεί μία άλλη φόρμουλα ώστε και τα καταστήματα να εξυπηρετούνται αλλά και να μην μπλοκάρεται  η ασφάλεια της Ασκληπιού.

Τέλος, ο κ. Δημήτρης Παπαθανασίου  χαρακτήρισε παράνομες τις πέργκολες και είπε ότι πρέπει να ξηλωθούν μιας και έχουν διαμορφώσει ένα σκηνικό και για την Ασκληπιού και για τα Μανάβικα που δεν είναι ό, τι καλύτερο για αξιοθέατα της πόλης. «Ο δημόσιος χώρος είναι ιερός και η πέργκολα θεωρούμε ότι είναι ένα δεύτερο κατάστημα», είπε χαρακτηριστικά τονίζοντας ακόμη την θέση του για καμία επιβολή νέου φόρου από τον Δήμο.

Προηγούμενο άρθρο Ζωηρό το ενδιαφέρον του κοινού για την έκθεση του Σωτήρη Σόρογκα
Επόμενο άρθρο Στα Τρίκαλα ο Κώστας Αγοραστός