Με επιστολή του ο Τρικαλινός βουλευτής Θανάσης Λιούτας προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Βορίδη Μάκη, και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Βρούτση Γιάννη, ζήτησε την παράταση της προθεσμίας εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την μετάκληση εργατών γης από τρίτες χώρες.
Πληθώρα αγροτών και παραγωγών από όλο τον Νομό Τρικάλων απευθύνθηκε προς τον κ. Λιούτα, ζητώντας την παρέμβασή του αναφορικά με την έλλειψη εργατικών χεριών στην αγροτική παραγωγή.
Ο κ. Λιούτας γνωρίζει απόλυτα την επικινδυνότητα, σε βάρος της παραγωγής, συνολικά της οικονομίας του τόπου μας και του εισοδήματος όλων των αγροτικών οικογενειών, που το πρόβλημα της έλλειψης εργατών γης συνεπάγεται.
Συνεπώς άμεσα απέστειλε την κάτωθι επιστολή, ζητώντας να δοθεί παράταση, με δεδομένη πάντα την τήρηση των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας λόγω Κορωνοϊού, ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η διαδικασία της αγροτικής παραγωγής. Παράλληλα με την επιστολή του ο Θανάσης Λιούτας υπογράμμισε την ανάγκη όλοι με σοβαρότητα και υπευθυνότητα να ενσκήψουμε πάνω στο συγκεκριμένο πρόβλημα, το οποίο όπως χαρακτηριστικά ο ίδιος ανέφερε είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα που κάθε χρόνο γεννά ασύμμετρο βάρος σε κάθε αγροτική οικογένεια.
Ταυτόχρονα, ο κ. Λιούτας σημείωσε ότι οι κινήσεις της κυβέρνησης της ΝΔ προς την κατεύθυνση της επίλυσης του προβλήματος είναι πάρα πολύ σωστές και ενδεικτικές της πρόθεσης και του μεγάλου στόχου το πρόβλημα της έλλειψης των εργατικών χεριών στην αγροτική παραγωγή να λυθεί οριστικά.
«Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,
Στόχος της συγκεκριμένης επιστολής είναι να θέσω υπ’ όψιν σας τη μεγάλη ανάγκη, η οποία έχει διαμορφωθεί στην κοινωνία και την οικονομία του πρωτογενούς τομέα από τη συνεχιζόμενη έλλειψη εργατικών χεριών. Με τη συγκεκριμένη επιστολή ως μια λύση σας προτείνω τη χρονική παράταση του δικαιώματος μετάκλησης εργατών γης, ώστε να μη διακοπεί σε κανένα στάδιο η αγροτική παραγωγή.
Κύριοι Υπουργοί, όπως όλοι γνωρίζουμε, βάσει των διατάξεων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (Αρ. Α΄/01.05/2020), η διαδικασία εκδήλωσης του σχετικού ενδιαφέροντος για τη μετάκληση εργατών γης πολιτών τρίτων χωρών έληγε στις 30 Ιουνίου του 2020.
Μέσα από την ευρεία ενημέρωση όμως που έλαβα και καθημερινά λαμβάνω στην εκλογική μου περιφέρεια από πληθώρα αγροτών και παραγωγών, διαπιστώνω ότι οι ανάγκες για εργατικά χέρια συνεχίζουν να είναι μεγάλες, με συνέπεια σήμερα να κινδυνεύει η ομαλότητα της παραγωγικής διαδικασίας.
Το γεγονός αυτό δημιουργεί πάρα πολύ σοβαρά εμπόδια και ουσιαστικά παρακωλύει την αγροτική παραγωγή και οδηγεί σε ό,τι δυσμενές μπορεί η παρακώλυση αυτή να συνεπάγεται για την εθνική αγροτική παραγωγή, για το εισόδημα των αγροτών και των παραγωγών μας, καθώς και για τους κλάδους της μεταποίησης, του εμπορίου και των εξαγωγών – κλάδοι που συνδέονται άμεσα με την αγροτική μας παραγωγή.
Πρέπει το πρόβλημα αυτό να λυθεί σήμερα. Είναι ανάγκη να αναπροσαρμοστεί η απόφαση της 1ης Μαΐου (για λήξη της προθεσμίας εκδήλωσης του σχετικού ενδιαφέροντος την 30η Ιουνίου του 2020) και να δοθεί παράταση. Το παραπάνω θα μπορούσατε να το εντάξετε στο επόμενο νομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που έρχεται προς συζήτηση στη Βουλή.
Σε κάθε περίπτωση το ενδεχόμενο της παράτασης και της εισόδου μετακλητών εργατών γης είναι δεδομένο ότι θα πρέπει να συνοδεύεται από όλα τα αναγκαία μέτρα που θα αποτρέπουν κάθε υγειονομική απειλή σε βάρος της δημόσιας υγείας. Επίσης με δεδομένο ότι η έξαρση του Κορωνοϊού συνεχίζεται και ανά εστίες αναζωπυρώνει, το δικαίωμα της μετάκλησης οφείλει να αναφέρεται στις χώρες για τις οποίες δεν υπάρχει ή δε θα υπάρχει ως προς τη χώρα μας απαγορευτικό εισόδου. Πρόκειται ασφαλώς για ρυθμίσεις, τις οποίες εσείς – σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία – μπορείτε να σχεδιάσετε, όπως ήδη μέχρι σήμερα πράττετε, πάντοτε προς όφελος της προάσπισης του αγαθού της δημόσιας υγείας.
Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί, κλείνοντας θα ήθελα για ακόμη μια φορά και μέσα από την επιστολή αυτή να επιστήσω την προσοχή στο εξής: Το πρόβλημα της έλλειψης εργατικών χεριών στο χωράφι και γενικότερα στην πρωτογενή παραγωγή είναι ένα σοβαρό και κρίσιμο πρόβλημα. Ένα πρόβλημα, το οποίο γεννά κάθε χρόνο ένα πολύ μεγάλο άγχος στις αγροτικές οικογένειες.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης του προβλήματος αυτού, οι πράξεις της κυβέρνησής μας υπήρξαν σαφέστατα καθοριστικές. Ειδικότερα τα κίνητρα, ώστε περισσότεροι Έλληνες να εκδηλώσουν ενδιαφέρον εργασίας στην αγροτική παραγωγή, καθώς και η ασφαλιστική κάλυψη των μετακλητών εργατών γης από τρίτες χώρες με εργόσημο, προσδοκούν και είμαι βέβαιος ότι θα λύσουν πολλά και σοβαρά προβλήματα. Προς αυτή την κατεύθυνση οφείλει η πολιτική μας να κινηθεί και προς αυτή την κατεύθυνση είμαι βέβαιος ότι θα κινηθεί.
Γενικότερα πάνω στο πρόβλημα της έλλειψης των εργατών γης πρέπει να ενσκήψουμε και να εργαστούμε για μια συνολική λύση. Η διαμόρφωση ενός εργατικού δυναμικού για τον πρωτογενή τομέα είναι ένας επιτακτικός στόχος. Θα πρόκειται για μια λύση, η οποία, πιστέψτε με, θα σηκώσει από τις πλάτες των αγροτών και των παραγωγών μας ένα μεγάλο βάρος και θα συμβάλλει στην ορθή τροχοδρόμηση και ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής. Σήμερα όσο ποτέ άλλοτε η βιώσιμη και μεγάλη ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής στη χώρα μας κρίνεται επιβεβλημένη.