Ειδήσεις

Τ. Τσιαπλές: Όχι στην πολιτική που πλήττει τα λαϊκά δικαιώματα και το περιβάλλον


Η κυβέρνηση της Ν.Δ, με την ανοχή των αστικών κομμάτων, από κοινού με την Περιφερειακή αρχή Θεσσαλίας και δημοτικές αρχές της περιοχής, επιταχύνουν την προώθηση επιχειρηματικών επενδύσεων στη Θεσσαλία στο πλαίσιο της λεγόμενης «πράσινης ανάπτυξης» της Ε.Ε, είτε απευθείας, είτε με προπομπό σχήματα της Τοπικής Διοίκησης, οι οποίες θα περάσουν αργότερα σε ιδιώτες. Πιο συγκεκριμένα, στους τομείς της διαχείρισης των αποριμμάτων, με την έγκριση των ΜΠΕ της κατασκευής Μονάδων Επεξεργασίας Αποβλήτων στον Βόλο, στη Δυτική Θεσσαλία (Παλαιοσαμαρίνα), έπεται και η Λάρισα, που θα παράγουν απορριμματογενές υλικό (SRF) για καύση από την ΑΓΕΤ και άλλα εργοστάσια, αλλά και στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, με την εγκατάσταση εκατοντάδων ανεμογεννητριών στα Θεσσαλικά βουνά (Άγραφα, Κόζιακα, Πήλιο, Κίσσαβο, κ.α.), αλλά και εκατοντάδων φωτοβολταϊκών (και σε παραγωγική γη), που θα προστεθούν στα υπάρχοντα.

Αυτή η πολιτική, με τον ψευδεπίγραφο τίτλο της «πράσινης, βιώσιμης ανάπτυξης», της «πράσινης συμφωνίας της Ε.Ε», που εφαρμόζουν οι αστικές κυβερνήσεις και τα στελέχη των αστικών κομμάτων σε Περιφέρεια και Δήμους, εξυπηρετεί αποκλειστικά τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στις Α.Π.Ε, την «πράσινη» ενέργεια και στην διαχείριση των αποριμμάτων, για ακόμα μεγαλύτερη κερδοφορία, σε βάρος της τσέπης των εργατικών-λαικών οικογενειών που θα πληρώνουν ακριβότερο το ρεύμα και την αποκομιδή, διαχείριση των αποριμμάτων, της δημόσιας υγείας από την καρκινογόνα καύση των αποριμμάτων, του περιβάλλοντος που καταστρέφονται και μολύνονται (δάση, ορεινοί όγκοι, νερά, ατμόσφαιρα, έδαφος) και των φυσικών πόρων που καταληστεύονται από τους καπιταλιστές.

Αυτούς τους αντιλαϊκούς και επικίνδυνους επιχειρηματικούς σχεδιασμούς στους τομείς της διαχείρισης των αποριμμάτων, της ενέργειας, αλλά και του τουριστικού και κατασκευαστικού τομέα, υπηρετεί και ο πρόσφατος νόμος-τερατούργημα σε βάρος του περιβάλλοντος που ψήφισε η κυβερνητική πλειοψηφία της Ν.Δ στη Βουλή, με την ανοχή του ΣΥΡΙΖΑ, που αποχώρησε προσχηματικά από την ψηφοφορία για να κρύψει την συναίνεση σ’ αυτή την πολιτική.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «έστρωσε το δρόμο» για την επιτάχυνση των επενδύσεων στις ΑΠΕ, που καταστρέφουν τα βουνά και επιβαρύνουν τις τσέπες του λαού, εφηύρε τις “οικιστικές πυκνώσεις”. Επεδίωξε νέες αλλαγές στους δασικούς χάρτες, ετοίμαζε ν/σ για νομιμοποίηση των καταπατήσεων, εκχερσώσεων παράνομων αλλαγών στο χαρακτήρα και τη χρήση της γης, κρατικών κυρίως δασικών οικοσυστημάτων και τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις που και οι κυβερνήσεις της Ν.Δ συνέδεαν και συνδέουν με το 1975 και το 2011, προώθησε παραπέρα την καρκινογόνα καύση των αποριμμάτων όπως από την ΑΓΕΤ και άλλες βιομηχανίες, πολιτικές που στηρίζουν η περιφερειακή αρχή Θεσσαλίας και πολλές δημοτικές αρχές (π.χ, Βόλου, όλης της ηπειρωτικής Μαγνησίας, Καρδίτσας, Τρικάλων).

Ο νέος νόμος-τερατούργημα σε βάρος του περιβάλλοντος που ψήφισε εν μέσω πανδημίας η κυβερνητική πλειοψηφία της Ν.Δ, προβλέπει ανάμεσα σε άλλα:

  • Την επιτάχυνση των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων, περιορίζοντας το χρόνο έκδοσης των αδειών σε 120 μέρες, οδηγώντας σε εξπρές αδειοδοτήσεις κάθε είδους, που θα ανατίθενται και σε ιδιώτες.
  • Την αδειοδότηση έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, με άδειες που θα βγαίνουν σε λιγότερο από 120 μέρες, βαφτίζοντας “περιβαλλοντική προστασία” τις χιλιάδες νέες ανεμογεννήτριες σε κάθε βουνοκορυφή και τα χιλιάδες φωτοβολταϊκά.
  • Με τις λεγόμενες “οικιστικές πυκνώσεις”, δίνει τη δυνατότητα “τακτοποίησης” έναντι τιμήματος, για χρονικό διάστημα 30 ετών, των κατοικιών που χτίστηκαν εντός δασών και δασικών εκτάσεων, ανοίγοντας έτσι ξανά “παράθυρο” στη διαιώνιση του προβλήματος της αυθαίρετης δόμησης. Προωθείται επίσης η αναμόρφωση όλων των δασικών χαρτών, ακόμα και όσων έχουν κυρωθεί ή αναρτηθεί μέχρι σήμερα, βάσει διοικητικών πράξεων που είχαν εκδοθεί πριν το 1975 και με τις οποίες άλλαξε ο χαρακτήρας τους από δασικό σε αγροτικό.
  • Ακυρώνει τους μέχρι σήμερα δασικούς χάρτες, αλλάζοντας το περιεχόμενό τους και δημιουργεί “οδικό χάρτη” όπου θα νομιμοποιεί κάθε παράνομη αλλαγή στη χρήση και καταπάτηση κρατικών δασών, σε καμένες ή εκχερσωμένες δασικές εκτάσεις και κατά περίπτωση εντός υγροτόπων και ρεμάτων, μέχρι το 1975 και κάθε οικοδομικής άδειας μέχρι το 2011.
  • Με την ένταξη των υφιστάμενων φορέων διαχείρισης των δασών και προστατευόμενων περιοχών, σε ένα νέο φορέα τον ΟΦΥΠΕΚΑ, τσαλαπατιέται βάναυσα η έννοια του δάσους και η σχετική επιστήμη, αφού πια η ευθύνη πέφτει στους μηχανικούς και στους δικηγόρους και όχι στους κρατικούς δασολόγους. Καταργεί το καθεστώς προστασίας των περιοχών «Natura» και άλλες προστατευόμενες περιοχές, διευρύνοντας το είδος των επεμβάσεων σε αυτές, κυρίως από το κατασκευαστικό, τουριστικό κεφάλαιο, τις μεταλλευτικές και εξορυκτικές εταιρίες. Ενώ μετατρέπει τους Εθνικούς Δρυμούς στους οποίους  απαγορευόταν κάθε παρέμβαση, σε “εθνικά πάρκα” για να αναπτυχθούν επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Αποδεικνύεται ότι στο πλαίσιο του καπιταλισμού, η ενεργειακή πολιτική, η προστασία και η ολοκληρωμένη διαχείριση του περιβάλλοντος, των δασικών οικοσυστημάτων και των προστατευόμενων περιοχών, των αποβλήτων, του νερού, οι χρήσεις γης, δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες. Το αστικό κράτος, οι αστικές κυβερνήσεις και οι αστικοί θεσμοί της περιφέρειας και των δήμων, υποτάσσουν και το περιβάλλον στους νόμους της αγοράς, το αντιμετωπίζουν ως εμπόρευμα και κερδοφόρα διέξοδο στις επενδυτικές επιλογές των επιχειρηματιών.

Η ολοκληρωμένη προστασία και διαχείριση του περιβάλλοντος η αξιοποίηση της ενέργειας, η διαχείριση των αποβλήτων, του νερού, προς όφελος του λαού,  προϋποθέτει κατάργηση της εξουσίας των μονοπωλίων, εργατική εξουσία και σοσιαλιστική οργάνωση της οικονομίας και της κοινωνίας, η οποία με κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό, εργατικό έλεγχο και κριτήριο την εξυπηρέτηση των συνδυασμένων λαϊκών αναγκών, θα εξασφαλίσει φτηνή και ποιοτική ενέργεια, ολοκληρωμένη διαχείριση και προστασία του περιβάλλοντος, φιλολαϊκή διαχείριση των αποβλήτων και χρήσεις γης με κριτήριο τις διευρυμένες λαϊκές ανάγκες.

Το ΚΚΕ μπαίνει μπροστά, οργανώνει την πάλη του λαού για να διασφαλίσει τις ανάγκες του. Καλεί τους εργατοϋπάλληλους, τους μικρούς αγρότες και επαγγελματίες, να συγκρουστούν συνολικά με την κυρίαρχη πολιτική όπως εκφράζεται και στη σχέση του εργαζόμενου ανθρώπου με το περιβάλλον και να διεκδικήσει την προοπτική του σοσιαλισμού. Να συμπορευθούν σήμερα με το οργανωμένο ταξικό εργατικό κίνημα, το ριζοσπαστικό κίνημα της αγροτιάς και των επαγγελματιών, απαιτώντας:

Να σταματήσει τώρα η καρκινογόνα καύση σκουπιδιών και ΠΕΤ-ΚΟΚ, απο την ΑΓΕΤ.

Να μην προχωρήσει η αδειοδότηση και κατασκευή, με ή χωρίς ΣΔΙΤ, Μονάδων Επεξεργασίας Αποριμμάτων, στους ΧΥΤΑ Βόλου, Δυτικής Θεσσαλίας και Λάρισας, που θα παράγουν απορριμματογενές καύσιμο (SRF/RDF) για καύση από την ΑΓΕΤ ή άλλες βιομηχανίες.

Να μη χρυσοπληρώνουμε τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων για την παραγωγή φτηνής πρώτης ύλης και δωρεάν καυσίμων ή και επί πληρωμή υπέρ του βιομηχανικού κεφαλαίου. Το μεγάλο μέρος της κρατικής χρηματοδότησης να δοθεί στους δήμους για βελτίωση του συστήματος χωριστής αποκομιδής των απορριμμάτων, σε εξοπλισμό και μόνιμο προσωπικό, βασική προϋπόθεση για ουσιαστική ανακύκλωση. Γι’ αυτά, να πληρώσει το κεφάλαιο.

Να απαλειφθεί από το ΕΣΔΑ και από το ΠΕΣΔΑ Θεσσαλίας, η δυνατότητα παραγωγής απορριμματογενούς καυσίμου και καύσης αποριμμάτων.

Να λειτουργούν σωστά οι ΧΥΤΑ και οι ΣΜΑ, μακριά από τη λογική «κόστος- όφελος» και της επιβάρυνσής των λαϊκών οικογενειών.

Όχι στην ιδιωτικοποίηση της αποκομιδής, μεταφόρτωσης και επεξεργασίας των απορριμμάτων. Μέτρα ασφάλειας και υγιεινής για τους εργαζόμενους στην αποκομιδή, στους ΣΜΑ, στους ΧΥΤΑ, στα ΚΔΑΥ και στις ΜΕΑ.

Να μην προχωρήσουν οι ιδιωτικές επενδύσεις εγκατάστασης Ανεμογεννητριών στα Θεσσαλικά βουνά (Άγραφα, Κόζιακας, Πήλιο, Κίσσαβος, κ.α). Να καταργηθεί το σημερινό νομικό πλαίσιο για τις Α.Π.Ε και άμεση επανεξέταση των αδειοδοτήσεων και των ορίων εγκατάστασης αιολικών πάρκων με γνώ­μονα το σύνολο των κοινωνικών αναγκών, την προστα­σία της δασικής γης, των υπόγειων και των επιφανειακών υδάτων και την αξιοποίηση του συνόλου των εγχώριων ενεργειακών πηγών στο ενεργειακό μίγμα της χώρας.

Κατάργηση των “πράσινων” φόρων και ειδικών τελών, φθηνό ρεύμα για την λαϊκή οικογένεια.

Να μην εφαρμοσθεί ο πρόσφατος νόμος – τερατούργημα για το περιβάλλον. Να καταργηθεί το δασοκτόνο νομικό πλαίσιο που έχει οδηγήσει σε αποχαρακτηρισμούς, καταπατή­σεις εκχερσώσεις και γενικά αλλαγή της χρήσης και του χαρακτήρα των δασικών οικοσυστημάτων. Καμία επι­χειρηματική δράση στα δασικά οικοσυστήματα. Όχι στην εμπορευματοποίηση των δασών, ολοκληρωμένη προστασία και διαχείριση τους με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες.

Φτηνό, ποιοτικό νερό για το λαό, με άμεση μείωση των τιμολογίων κατά 30% σε ανέργους, χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους. Όχι στην ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση του νερού. Κατάργηση του νομοθετικού πλαισίου εφαρμογής της κοινοτικής Οδηγίας 2000 για το νερό και της σχετικής επιχειρηματικής δράσης. Αποκλειστικά κρατική, ολοκληρωμένη διαχείριση των υδατικών πόρων. Άμε­ση υλοποίηση της εκτροπής του Άνω ρου του Αχελώου και όλων των άλλων αναγκαίων τεχνικών έργων για την εξασφάλιση επάρκειας και ορθολογικής διαχείρισης του νερού χωρίς ΣΔΙΤ, συμβάσεις παραχώρησης.

Προηγούμενο άρθρο Μήνυμα Χρήστου Μιχαλάκη για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις
Επόμενο άρθρο Ενημέρωση για τον οργανισμό καραντίνας Xylella fastidiosa