Στο Μέτρο 313, προβλέπεται σήμανση αξιοθέατων και μνημείων, ποδηλατικές διαδρομές σε περιοχές της αγροτικής υπαίθρου.
Μια πρώτη ευρεία σύσκεψη η οποία θα έχει και συνέχεια, πραγματοποιήθηκε χθες στο δημαρχείο του δήμου Τρικκαίων για ενημέρωση σημαντικών αναπτυξιακών προγραμμάτων που ενδιαφέρουν σε μέγιστο βαθμό την ευρύτερη περιοχή.
Η ενημέρωση έγινε από τον διευθυντή της Αναπτυξιακής Τρικάλων -ΚΕΝΑΚΑΠ κ. Παναγιώτη Πάτρα, με τη συμμετοχή του αντιδημάρχου κ. Γκουγκουστάμου, του προέδρου του Δ.Σ. κ. Βαβύλη και υπηρεσιακών παραγόντων.
Leader
Αρχικά η ενημέρωση αφορούσε το πρόγραμμα Leader και τις διαστάσεις που αυτό έχει στην περιοχή του νομού Τρικάλων. Τονίστηκε ότι το ποσό που θα διατεθεί για τους τέσσερις ΟΤΑ του νομού μας, ανέρχεται στο 1,2 εκατ. ευρώ, ενώ εδώ και έναν μήνα περίπου έχει σταλεί ειδική επιστολή από την ΚΕΝΑΚΑΠ για προετοιμασία και προγραμματισμό των έργων, από τους ΟΤΑ.
Μπαλτατζής
Ειδική αναφορά σε αυτή την πρώτη ενημερωτικού χαρακτήρα σύσκεψη έγινε και για το πρόγραμμα Μπαλτατζής ή πρώην ΟΠΑΑΧ. Η ενημέρωση αφορούσε τον άξονα 3 και τα μέτρα που προκύπτουν από αυτόν. Πιο αναλυτικά στο Μέτρο 313, προβλέπεται σήμανση αξιοθέατων και μνημείων, ποδηλατικές διαδρομές σε περιοχές της αγροτικής υπαίθρου. Οι δράσεις υλοποιούνται εκτός περιοχών του Δικτύου NATURA.
Για τις παραπάνω δράσεις το συνολικό επιλέξιμο κόστος ανά πρόταση δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 300.000 ευρώ (πλέον Υ.Π.Α.). Το Μέτρο 321 προβλέπει ταμίευση και αξιοποίηση για γεωργική χρήση επιφανειακών απορροών (μικρά φράγματα, λιμνοδεξαμενές, εμπλουτισμός υπόγειων υδροφορέων, ομβροδεξαμενές κ.α.). Επίσης βελτίωση – εκσυγχρονισμός αρδευτικών δικτύων, αντλιοστασίων, δεξαμενών και κάθε επέμβαση που μπορεί να επιφέρει εξοικονόμηση ύδατος.
Επιπλέον προβλέπονται μικρά έργα πρόσβασης στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις (π.χ. Αγροτική οδοποιία που εξυπηρετεί γεωργικές ή κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις). Επιτρέπεται μόνο ασφαλτόστρωση με διατομή από 4μ έως 6μ και μόνο σε πυρόπληκτες ή πλημμυροπαθείς περιοχές (Περιοχές που είναι οριοθετημένες με αντίστοιχο Υ.Ε.Κ. μετά τις 1-1- 2007) κ.ά.
Όσον αφορά στα έργα υποδομής μικρής κλίμακας (μικρά εγγειοβελτιωτικά έργα, έργα διαχείρισης υδατικών πόρων, μικρά έργα πρόσβασης στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις κ.α.) το συνολικό επιλέξιμο κόστος ανά πρόταση δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 500.000 ευρώ (πλέον Υ.Π.Α.). Για τις υπόλοιπες δράσεις το συνολικό επιλέξιμο κόστος ανά πρόταση δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 300.000 ευρώ (πλέον Υ.Π.Α.).
Στο Μέτρο 322 «χωρούν» βελτίωση και ανάπλαση κοινόχρηστων χώρων (ενδεικτικά οι εργασίες πρέπει να περιλαμβάνουν: διαμόρφωση υπαίθριων δημοτικών χώρων, πλακοστρώσεις -πεζοδρομήσεις, υπογειοποίηση καλωδίων, δενδροφυτεύσεις, εγκατάσταση πρασίνου, κατασκευή βρύσης, τοποθέτηση παιδικής χαράς κ.α.) κ.ά.
Στο Μέτρο 323 προβλέπεται διατήρηση, αποκατάσταση και αναβάθμιση περιοχών, με προτεραιότητα σε τοποθεσίες υψηλής φυσικής αξίας (όταν αυτές προσδιοριστούν με σχετική μελέτη-εμπειρογνωμοσύνη) όπως βελτίωση – σήμανση μονοπατιών, φυτοτεχνικές εργασίες, τεχνικά έργα μικρής κλίμακας για την προστασία του εδάφους, διαμόρφωση θέσεων θέας καθώς και δράσεις περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης.
Στοχεύει στη διατήρηση, αποκατάσταση και αναβάθμιση τοπίου της υπαίθρου (όπως αποκατάσταση περιβαλλοντικά υποβαθμισμένων περιοχών(εγκαταλελειμμένοι σκουπιδότοποι κ.α.), δενδροφυτεύσεις με ενδημικά είδη).
Προβλέπονται παρεμβάσεις σε υφιστάμενα κτίρια για τη μετατροπή τους σε μουσεία-συλλογές-εκθετήρια που σχετίζονται με τη λαογραφική/αγροτική/πολιτιστική κληρονομιά.
Για τις παραπάνω δράσεις το συνολικό επιλέξιμο κόστος ανά πρόταση δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 300.000 ευρώ (πλέον Υ.Π.Α.). κ.ά.
Οι προτάσεις που θα επιλεγούν προς ένταξη στα εν λόγω Μέτρα θα χρηματοδοτηθούν κατά μέσο όρο κατά 27,03% από Εθνικούς πόρους και κατά 72,97% από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (Ε.Γ.Σ.Α.Α.).
Ο κ. Γκουγκουστάμος
Σε δηλώσεις του ο κ. Γκουγκουστάμος σημείωσε πως υπάρχει η σκέψη να ενταχθεί για χρηματοδότηση ύψους περίπου 350.000 ευρώ στον πρώην δήμο Παραληθαίων το έργο αλλαγής στέγης βρεφονηπιακού σταθμού με ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου και της παιδικής χαράς. Ενώ εξετάστηκε και ο τρόπος κατασκευής υπόγειου αρδευτικού δικτύου στον πρώην δήμου Παλαιοκάστρου.