Ειδήσεις

Η Λαϊκή Συσπείρωση για τη μελέτη αστικής κινητικότητας


Με αφορμή τη μελέτη με τίτλο «Ανάπλαση Παρόχθιας Ζώνης Ληθαίου ποταμού, κατά μήκος της κοίτης του, εντός του σχεδίου πόλης» ως μιας δράσης ενταγμένης στο συνολικότερο σχεδιασμό για τη «Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη» του Δ. Τρικκαίων, η Λαϊκή Συσπείρωση, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου επισήμανε τα παρακάτω:

Το ΣΒΑΚ αποτελεί «εργαλείο» ενός γενικότερου σχεδιασμού της Δημοτικής Αρχής που ακολουθεί την κατεύθυνση της Ε.Ε. για τέτοιες παρεμβάσεις, που έχει στόχο να εξυπηρετήσει κατά βάση διάφορα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Τα μεγάλα λόγια τια βελτίωση στην ποιότητα ζωής των δημοτών μέσα από τα εκτεταμένα δίκτυα πεζών, ποδηλατοδρόμων, περιορισμού του ΙΧ στο κέντρο, προσπαθούν να κρύψουν το βασικό στόχο του σχεδίου που είναι η προσέλευση επισκεπτών – πελατών στο κέντρο της πόλης, να ενισχύσει η ανάπλαση το παραγόμενο τουριστικό προϊόν της πόλης.

Η Δημοτική Αρχή συνεχίζει να ανοίγει το δρόμο μέσα και από αυτόν τον σχεδιασμό σε νέα πεδία κερδοφορίας που έχει ανάγκη σήμερα το κεφάλαιο να επενδύσει. Εξάλλου, πού αλλού αποσκοπούν «οι πρόνοιες» της συγκεκριμένης μελέτης όταν αναφέρονται στην δημιουργία ιδιωτικών πάρκινγκ στο κέντρο της πόλης, στην εφαρμογή της ελεγχόμενης στάθμευσης, σε σταθμούς ενοικίασης ποδηλάτων, σε πράσινες μετακινήσεις (λειτουργία χωρίς οδηγό κλπ);   Είναι τυχαίο που λείπουν από το σχεδιασμό περιφερειακοί χώροι για ελεύθερα πάρκινγκ που θα υποστηρίζονται από ένα δημόσιο σύστημα συγκοινωνίας μέσων μαζικής μεταφοράς στη βάση της αποτροπής του ΙΧ από το κέντρο;   Ή, γιατί δεν προβλέπεται π.χ. η σύνδεση μεγάλων σχ. Μονάδων με το κεντρικό δίκτυο ποδηλατοδρόμων;

Παράλληλα, από τη Λαϊκή Συσπείρωση τονίσθηκε ότι για όλους αυτούς τους σχεδιασμούς – αναπλάσεις δίνονται τεράστια ποσά, αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά ότι για έργα που επιλέγονται να εξυπηρετήσουν την ανάπτυξη με όρους αγοράς υπάρχουν χρήματα, ενώ για έργα ζωτικής σημασίας για το Δήμο και το λαό της, περνάνε στα «αζήτητα», όπως π.χ. τα τεράστια προβλήματα με τη σχολική στέγη και την αντισεισμική τους προστασία (Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια, Νηπιαγωγεία και Παιδικοί Σταθμοί).  Αλλά και επειδή αναφερόμαστε σε Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, γιατί είναι απαγορευτικό (σύμφωνα με τον κ. Δήμαρχο) να μιλάμε για την ανάγκη υπογειοποίησης των σιδηροδρομικών γραμμών του ΟΣΕ που διασχίζουν και κόβουν την πόλη μας στα δύο;

Μ΄ αυτές τις καταρχήν επισημάνσεις που βεβαίως δεν σημαίνουν ότι μια μελέτη αστικής κινητικότητας δεν πρέπει να εκπονείται για τον μελλοντικό σχεδιασμό μιας πόλης, αλλά και το γεγονός ότι βασική παράμετρος για κάθε τέτοια μελέτη αποτελεί το κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον μέσα στο οποίο εκπονείται, οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης ψήφισαν «παρών».

 

Άλλες παρεμβάσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης

Η Λαϊκή Συσπείρωση κατήγγειλε τη στάση της Δημοτικής Αρχής, του Δημάρχου και Προέδρου της ΚΕΔΕ που με αφορμή την εισήγηση των τεχνικών υπηρεσιών, κρίνεται απαραίτητη η ανάθεση σε ιδιώτες της συντήρησης του δημοτικού ηλεκτροφωτισμού στους πρώην Καποδιστριακούς Δήμους.

Η «έξυπνη» Δημοτική Αρχή, αφού επικαλείται «τους κανόνες της κοινής πείρας και λογικής», διαπιστώνει ότι είναι «αδύνατον με τα υφιστάμενα μέσα και το διαθέσιμο προσωπικό η υπηρεσία ηλεκτροφωτισμού του Δήμου να εκτελέσει το έργο της εύρυθμα και με ασφάλεια», καταφεύγει σε ιδιώτη. Άλλωστε, διευκολύνεται προς αυτή την κατεύθυνση, αφού μια σειρά από νομοθετικές ρυθμίσεις ευνοούν την εκχώρηση τέτοιων κρίσιμων τομέων στην ιδιωτική πρωτοβουλία, με ότι αυτό συνεπάγεται στην τσέπη, αλλά και στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών σε εργαζόμενους και δημότες.

Η διεκδίκηση χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό για απόκτηση μέσων και του αναγκαίου προσωπικού είναι μια αδιανόητη και αναχρονιστική λογική σύμφωνα με τον κ. Παπαστεργίου και τους συμβούλους του. (Σημειώνουμε ότι και η αποκομιδή απορριμμάτων των πρώην Καποδιστριακών Δήμων έχει εκχωρηθεί σε ιδιώτες).

Ερωτήσεις για σοβαρά προβλήματα σε σχολεία του Δήμου.

Συγκεκριμένα:

  • για το 1ο ΕΠΑΛ

Ρωτήθηκε η Δημοτική Αρχή τί άμεσα μέτρα θα πάρει για την επίλυση του προβλήματος της εκτεταμένης υγρασίας που εμφανίζεται στους τοίχους και τις οροφές, και ιδιαίτερα από την πλευρά των εργαστηρίων.  Η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στην ταράτσα του συγκεκριμένου σχολείου επιδείνωσε την κατάσταση γι αυτό και θεωρείται αναγκαία η κατασκευή σκεπής. Η πτώση «σοβά» κατά ην ώρα μαθήματος, πριν τα Χριστούγεννα, δείχνει και τη σοβαρότητα της κατάστασης. Επιπλέον χρειάζεται να απομακρυνθεί και η ανενεργή παλιά καμινάδα που υπάρχει.

Τέλος, τέθηκε ο προβληματισμός της Λαϊκής Συσπείρωσης μετά τη συνάντηση και με την εκπαιδευτική κοινότητα του 1ου ΕΠΑΛ για την αξιοποίηση της κλειστής αίθουσας από την ευρύτερη περιοχή, ως χώρου πολιτισμού, αθλητισμού κ.λπ.

  • για το 1ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ

Τονίσθηκε εκ μέρους της Λαϊκής Συσπείρωσης ότι επείγει η λύση παροχέτευσης των νερών της βροχής που λιμνάζουν στον αύλειο χώρο, μετά και την κατασκευή υπερυψωμένου γηπέδου.  Ταυτόχρονα επισημάνθηκε η ανάγκη να ασφαλτοστρωθεί όλη η αυλή, αφού η τωρινή κατάσταση είναι επικίνδυνη για την ασφάλεια των παιδιών. Τέλος μεταφέρθηκε ένα πάγιο αίτημα εκπαιδευτικών και μαθητών του 1ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ, όπου ένα τόσο παλιό αλλά και με μεγάλο αριθμό μαθητών σχολείο στερείται κλειστής αίθουσας γυμναστηρίου ή και ενδεχομένως άλλων δραστηριοτήτων.

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Συνεργασία Παπαστεργίου –Φίλων Σιδηροδρόμου
Επόμενο άρθρο 13ος Ημιμαραθώνιος Καλαμπάκα - Τρίκαλα