Τους συμμετέχοντες σε διακρατικό πρόγραμμα για δημιουργία εταιρειών σε αγροτικούς τομείς, υποδέχθηκε σήμερα ο Δήμος Τρικκαίων. Επρόκειτο για 28 συμμετέχοντες στο project Creative Start-Ups in Rural Areas «Rural Buzz» στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+, που επισκέφθηκαν τη Δευτέρα 30 Απριλίου 2018 το Δημαρχείο Τρικκαίων. ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Μιχ. Λάππας, οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Αλεστά και Ντιντής και η τ. αντιδήμαρχος κ. Γάλλου – Δαλκαφούκη υποδέχθηκαν τους 28 συμμετέχοντες και 3 εκπαιδευτές, από τη Λετονία, την Πολωνία και την Ελλάδα. Στη σύντομη παρουσίαση του Δήμου, περιγράφτηκαν τα γενικά του χαρακτηριστικά αλλά και οι γενικότεροι στόχοι του σε επίπεδο ανάπτυξης και προοπτικών, με βάση τον πρωτογενή τομέα και τον συνδυασμό του με την καινοτομία.
Σκοπός της διακρατικής συνάντησης που πραγματοποιείται στα Τρίκαλα από 27.04.2018-02.05.2017 είναι η κατάρτιση 15 νέων, ηλικίας 16-30 ετών που θέλουν να δημιουργήσουν τη δική τους καινοτόμα επιχείρηση βασιζόμενοι στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά.
Οι εκπαιδευτές από τις 3 χώρες παρέχουν γνώσεις και συμβουλές στους νέους προκειμένου να μετατρέψουν στοιχεία της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς σε επιτυχημένα και εμπορεύσιμα προϊόντα.
Στο παραπάνω πρόγραμμα συμμετέχει η Λαογραφική Εταιρεία Βαρνάβα Δήμου Μαραθώνα που έχει ιδρύσει και διατηρεί δύο μουσεία στον Βαρνάβα Αττικής, το Διαδραστικό Αγροτικό Λαογραφικό Μουσείο Βαρνάβα και το Ευρωπαϊκό Μουσείο Άρτου. Το Ευρωπαϊκό Μουσείο Άρτου ιδρύθηκε το 2005, εκθέτοντας με μεράκι και αγάπη τους καρπούς ενός πολυετούς, συλλεκτικού έργου.
Ένα παλιό αρχοντικό στον Βαρνάβα μετατράπηκε σε Μουσείο Άρτου και φιλοξενεί πάνω από 3000 άρτους (παραδοσιακούς, θρησκευτικούς και κεντημένους) με ιδιαίτερη διακόσμηση από την Ελλάδα και 40 χώρες του εξωτερικού Μέσα από δραστηριότητες για τους επισκέπτες και κυρίως για τα παιδιά, ο στόχος του Μουσείου είναι να γνωρίσουν τον κύκλο του ψωμιού από τη σπορά, το ζύμωμα, μέχρι να φτάσει στο τραπέζι αλλά και τα αμέτρητα σχέδια κεντημένου ψωμιού που καταγράφουν μια διαδρομή αιώνων για το πιο πολύτιμο αγαθό κάθε σπιτιού, το ψωμί. Τα κεντημένα σχέδια, διαφέρουν ανάλογα με την κάθε περιοχή, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και η κάθε οικογένεια είχε το δικό της κέντημα. Υπήρχαν ειδικά κεντήματα, ανάλογα με την περίσταση, όπως για παράδειγμα σε γάμους ή μεγάλες θρησκευτικές γιορτές.
Από το γραφείο Τύπου του Δήμου Τρικκαίων