Η οικονομική στενότητα που διέπει τις τρικαλινές επιχειρήσεις ήταν αναμενόμενο να οδηγήσει και σε αδυναμία τακτοποίησης οφειλών προς το ΙΚΑ. Σε πολλές περιπτώσεις οι οφειλέτες προσέφυγαν σε ρύθμιση των χρεών τους ενώ για εκείνους που αδιαφορούν για τον τρόπο κάλυψης των οφειλών τους, προβλέπονται πλέον αυστηρές κυρώσεις.
Όπως τονίζουν και υπηρεσιακοί παράγοντες του υποκαταστήματος του ΙΚΑ στα Τρίκαλα, διαπιστώνεται μία υστέρηση στην είσπραξη των οφειλών, κάτι που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στην οικονομική κρίση. Μάλιστα, ήδη έχουν αποσταλεί από τον οργανισμό προειδοποιητικές επιστολές προς 80 τρικαλινούς «μεγαλοοφειλέτες», ανάμεσά τους ο δήμος Τρικκαίων, που σύμφωνα με σχετική πληροφόρηση χρωστά περίπου 4.600.000 ευρώ (!) στο ΙΚΑ, ώστε να βρεθεί τρόπος ρύθμισης των χρεών με στόχο να αποφευχθούν οι διαδικασίες κατασχέσεων και πλειστηριασμών.
Είναι ενδεικτικό εξάλλου ότι σύμφωνα και με την κεντρική διοίκηση του ΙΚΑ, από τα 5,7 δισ. ευρώ που είναι συνολικά οι ανείσπρακτες οφειλές τα 3,5 οφείλονται από «ζωντανές» -όπως τις χαρακτηρίζουν- επιχειρήσεις, και θα μπορούσαν δυνητικά να εισπραχθούν. Αξίζει να σημειωθεί ότι, με τις δυο τελευταίες ρυθμίσεις οφειλών, ρυθμίστηκαν συνολικά οφειλές 252 εκατ. ευρώ και έχουν εισπραχθεί μέχρι σήμερα 20 εκατ. ευρώ. Το ΙΚΑ προσδοκά επίσης την είσπραξη 55 εκατομμυρίων ευρώ οφειλών του Δημοσίου από το Υπουργείο Οικονομικών.
Έτσι τους επόμενους μήνες, και στην περιοχή μας, αναμένεται ένα «σαφάρι» είσπραξης οφειλών από πλευράς του ΙΚΑ ώστε να «γεμίσουν» τα ταμεία του οργανισμού. Μάλιστα τα μέτρα προβλέπονται ιδιαίτερα αυστηρά, ειδικά για εκείνους που δεν θα ανταποκριθούν στις προειδοποιήσεις του ασφαλιστικού φορέα έστω στο ελάχιστο.