«Η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να υπάρξει μόνο ενωμένη και με ομογενοποιημένες τις βασικές πολιτικές. Δε νοείται ΕΕ α λα καρτ», επισήμανε ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός στην ομιλία του σε εκδήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών (ΕτΠ)και της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ)με θέμα: «Το Μέλλον της Ευρώπης».
«Η ΕΕ δοκιμάστηκε και αδικαιολόγητα διχάστηκε σε Βορρά και Νότο με την οικονομική κρίση και σε Ανατολή και Δύση με την προσφυγική κρίση. Υπήρξε ένα ευδιάκριτο πισωγύρισμα από την Ευρώπη των Λαών στην Ευρώπη των περιχαρακωμένων στο καβούκι τους Εθνών. Δεν είναι αυτή η ΕΕ που οραματίστηκαν οι μεγάλοι Ευρωπαίοι ηγέτες, δεν είναι αυτή η ΕΕ που επιθυμούν οι Ευρωπαίοι πολίτες», υποστήριξε ο κ. Κ. Αγοραστός ενώπιον τουΠροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών κ. Karl-HeinzLambertz.
Ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας ανέδειξε την αναγκαιότητα για «περισσότερη και αποτελεσματικότερη Ευρώπη» και είπε χαρακτηριστικά: «Η ΕΕ θεωρείται πλέον σταθερά σ’ όλο τον κόσμο και σ’ αυτή προσβλέπουν οι πολίτες στις δύσκολες στιγμές. Αυτή η δύναμη της ενωμένης Ευρώπης είναι μεγάλο όπλο στα χέρια μας, ας μην το απεμπολήσουμε.
Οι Ευρωπαίοι πολίτες αξιώνουν σήμερα δουλειά, ασφάλεια, ευημερία, ανάπτυξη με όρους ισότητας.Για να επιτευχθούν αυτά πρέπει να οδηγηθούμε σε αύξηση πλούτου στην ΕΕ γιατί δυστυχώς σήμερα δεν αυξάνεται αλλά περιφέρεται από κράτος σε κράτος κι από περιφέρεια σε περιφέρεια.
Για κερδίσουμε την Ευρώπη του μέλλοντος, πρέπει να προχωρήσουμε όλοι μαζί και να μην ξεχνάμε να συνδέουμε τις πολιτικές μας με την κοινωνία γιατί συνήθως η θεωρία είναι πολύ μακριά από την πράξη», σημείωσε κι επανέφερε την πρότασή του «να προστεθεί κι ένας δείκτης ανθρωπιάς στους δείκτες της ΕΕ γιατί είναι σήμερα αναγκαία από ποτέ η κοινωνική ισορροπία, που ειδικά αυτή έχει εκλείψει από τη χώρα μας».
Απτά τα αποτελέσματα των παρεμβάσεων των Περιφερειών
«Οι Περιφέρειες της Ελλάδας, αν και νέος θεσμός, που μετρά μόλις 7 χρόνια ζωής, έχουν σαφή ευρωπαϊκό προσανατολισμό και έχουν ήδη κάνει αισθητό το αποτύπωμά τους στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα», υπογράμμισε ο κ. Κώστας Αγοραστός κι ανέφερε ως χαρακτηριστικά παραδείγματα «των διαρκών και ουσιαστικών παρεμβάσεών των Περιφερειών:
-Διαπραγματευτήκαμε και αλλάξαμε την αρχιτεκτονική της χρηματοδότησης του ΕΣΠΑ.
-Αναδείξαμε το προσφυγικό – μεταναστευτικό και τα ζητήματα που ανακύπτουν ιδίως στα νησιά μας.
-Διαπραγματευτήκαμε για να εισρεύσουν στη χώρα μας 975 εκατομμύρια ευρώ από τη ρήτρα αναθεώρησης του ΕΣΠΑ.
-Φέρνουμε τη φωνή των περιφερειών και των τοπικών κοινωνιών στα κέντρα λήψης αποφάσεων
– αλλά και την Ευρώπη σε κάθε περιφέρεια αξιοποιώντας τα ευρωπαϊκά κονδύλια για χρήσιμα και επωφελή έργα, τη δημιουργία σύγχρονων υποδομών, τη βελτίωση της καθημερινότητας, τη στήριξη της κοινωνίας και ιδίως των πιο αδύναμων τμημάτων της, την ενίσχυση της ανάπτυξης και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Δεν είναι προφανώς τυχαίο ότι από έρευνα που διενήργησε πριν μερικούς μήνες η ΚΑΠΑ Research προέκυψε ότι η Περιφέρεια – ως διοικητική δομή – και η Ευρωπαϊκή ‘Ενωση – ως υπερεθνικό σχήμα – «σώζουν» την τιμή των θεσμών στην Ελλάδα. Το κεντρικό κράτος έχει κυριολεκτικά καταρρεύσει στη συνείδηση των πολιτών», σημείωσε ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ.
Όσο ισχυρότεροι οι θεσμοί της Αυτοδιοίκησης σε μια χώρα, τόσο μεγαλύτερο το εισόδημα των πολιτών
«Ο δρόμος για την Ευρώπη του μέλλοντος περνά από την Ευρώπη των ισχυρών Περιφερειών και αναμφίβολα η χώρα μας έχει πολλά βήματα – να μην πω, άλματα – να διανύσει προς την κατεύθυνση ενδυνάμωσης των αυτοδιοικητικών της θεσμών», επισήμανε ο κ. Κ. Αγοραστός και αξιολόγησε «την επικείμενη μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου που διέπει την αυτοδιοίκηση, αυτού που συνοπτικά καλούμε «Καλλικράτη», ως ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί».
Παρουσιάζοντας συνοπτικά την πλήρως τεκμηριωμένη πρόταση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας για τη μετεξέλιξη της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης σε Περιφερειακή Διακυβέρνηση προκειμένου, όπως είπε χαρακτηριστικά, «οι Περιφέρειες, ενισχυμένες με πόρους, προσωπικό, αρμοδιότητες και την κανονιστική αρμοδιότητα, δηλαδή τη δυνατότητα να νομοθετούν για τα τοπικά ζητήματα, να γίνουν ακόμη πιο αποτελεσματικές στην κοινωνία και την πατρίδα μας», ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ ξεκαθάρισε:
«Δεν ζητάμε τίποτε περισσότερο ή τίποτε διαφορετικό απ’ ότι ισχύει στις άλλες, τις περισσότερες, χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.Και πάντως στην πρότασή μας αυτή δεν υπάρχει άλλος στόχος, άλλη φιλοδοξία, παρά της μεγαλύτερης και ουσιαστικότερης προσφοράς προς το συνάνθρωπο.
Το βεβαιώνουν, άλλωστε, διεθνείς οργανισμοί και επιστημονικές μελέτες:όσο υψηλότερος είναι ο βαθμός αποκέντρωσης μιας χώρας,όσο ισχυρότεροι είναι οι θεσμοί της Αυτοδιοίκησης,τόσο μεγαλύτερο είναι το εισόδημα των πολιτών».