Ι. Ζορμπά: «Δεν καταλαβαίνω τι μου λέει το παιδί μου»


 Το παιδί ‘τραβάει’ τα φωνήεντα και τα σύμφωνα, η φωνή του τρέμει και ο λόγος του δεν είναι κατανοητός.

 Υπάρχει μια βαριά διαταραχή της ομιλίας στα παιδιά (και στους μεγάλους) που οφείλεται στη βλάβη των κινητικών εγκεφαλικών νεύρων με αποτέλεσμα να έχουμε παραλύσεις ή βλάβες στο συντονισμό των μελών των οργάνων, που σχετίζονται με την ομιλία. Έχουμε μια ατελέστατη άρθρωση, ακατανόητη ομιλία, τρεμάμενη φωνή χωρίς ρυθμό, χρόνο και μελωδία.

Η διαταραχή αυτή ονομάζεται δυσαρθρία και υπάρχουν διάφορα είδη με συγκεκριμένη συμπτωματολογία.

Η Υπνώδης Δυσαρθρία που οφείλεται σε βλάβες των εγκεφαλικών νεύρων που καθοδηγούν τη γλώσσα, το φάρυγγα και το λάρυγγα. Σ’ αυτήν την περίπτωση η ομιλία του παιδιού είναι υποτονική και μονότονη και τα σύμφωνα δεν σχηματίζονται με ακρίβεια.

Η Σπαστική Δυσαρθρία η οποία είναι αποτέλεσμα σπαστικής ημιπληγίας. Το πρόσωπο είναι ανέκφραστο, τρέχουν συνεχώς σάλια, οι κινήσεις των χειλιών και της γλώσσας είναι περιορισμένης έκφρασης. Η φωνή είναι αδύνατη και ασθενική και ο ρυθμός ομιλίας είναι βραδύς.

Η Αταξική Δυσαρθρία που οφείλεται σε βλάβες του μικρού εγκεφάλου και χαρακτηρίζεται από ανακρίβεια στην προφορά των συμφώνων, από μεγάλες παύσεις στην ομιλία και από επιβραδυνόμενο ρυθμό ομιλίας.

Η Υποτονική Δυσαρθρία που οφείλεται σε ανωμαλίες του εξωπυραμιδικού συστήματος. Σ’ αυτή τη περίπτωση η φωνή είναι ασθενής, τα σύμφωνα δεν είναι ευκρινή και υπάρχουν συχνές διακοπές στην ομιλία.

Η Υπερκινητική Δυσαρθρία που έχει δύο τύπους, την ταχεία και τη βραδεία. Στη ταχεία υπάρχουν φορές που δεν εμφανίζονται καθόλου δυσαρθριτικά φαινόμενα και κατά τη βραδεία τα σύμφωνα προφέρονται χωρίς συμμετρία, τα φωνήεντα άγρια και η άρθρωση παρουσιάζει διακοπές.

Η Μεικτή Δυσαρθρία που οφείλεται σε δυσλειτουργία ή βλάβες πολλών συγχρόνως εγκεφαλικών κινητικών συστημάτων. Η ομιλία σ’ αυτή τη περίπτωση μπορεί να είναι και τελείως ακατανόητη.

Η λογοθεραπευτική παρέμβαση διαφέρει από περίπτωση σε περίπτωση και ο κύριος σκοπός της είναι η βελτίωση της άρθρωσης και αυτό επιτυγχάνεται με συγκεκριμένες τεχνικές και με επιλεγμένες ασκήσεις από συλλαβές με κρίσιμα φωνήματα. Καθώς και με ασκήσεις με συμπλέγματα, αναπνευστικές ασκήσεις, ασκήσεις χαλαρωτικές στο λάρυγγα καθώς και των μυών γύρω στο λαιμό. Η διαδικασία της θεραπείας απαιτεί αρκετό χρονικό διάστημα λόγω της πολυπλοκότητας της διαταραχής. Οι γονείς θα πρέπει να απευθύνονται νωρίς σε ειδικό αν δεν μπορούν να καταλάβουν τι λέει το παιδί τους έτσι ώστε να γίνει διάγνωση και να αρχίσει η λογοπεδική παρέμβαση έγκαιρα.

Ιωάννα Γ. Ζορμπά

Λογοπαθολόγος – Λογοπέδικος M.sc.

Αθ. Διάκου 28 Τρίκαλα

Τηλ. 24310-37003, 6972694148

Προηγούμενο άρθρο Προβληματισμός για τη μεταφορά του 1ου νεκροταφείου
Επόμενο άρθρο ΛΙΓΟ ΓΕΛΙΟ