«Αφού ο Μύλος γυρνά, όλα μπορούν να γυρίσουν!». Με τη φράση αυτή του Δημάρχου Τρικκαίων κ. Δημήτρη Παπαστεργίου εγκαινιάστηκε σήμερα από τον υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Γιώργο Βασιλειάδη, ο μεγαλύτερος κάθετης λειτουργίας αλευρόμυλος στην Ευρώπη: Ο μύλος Ματσόπουλου στα Τρίκαλα, ως Βιομηχανικό Μουσείο, ως πόλος έλξης, μελέτης, τεχνολογικών επιτευγμάτων, φάσεων ενεργειακής λειτουργίας, χρήσης του νερού και εμπορικής δραστηριότητας…
Ολα αυτά στο έξοχο κτίσμα του 1884 στο πάρκο Ματσόπουλου, που στα τέλη της δεκαετίας του 1970 δωρίσθηκε από τον Ιωάννη Ματσόπουλο στον Δήμο Τρικκαίων. Και, όπως τόνισε στην ομιλία του ο κ. Παπαστεργίου, αποδεικνύει τη συνεργασία τεσσάρων δημοτικών αρχών για να ολοκληρωθεί: για τη δωρεά, για την εκπόνηση της μελέτης, για την ένταξη του έργου σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα και για την κατασκευή.
Η τελετή το πρωί της Παρασκευής 6 Οκτωβρίου 2017 στην αίθουσα Δημοτικού Κινηματογράφου στον μύλο, ήταν λιτή. Αρκούντως, όμως, ουσιαστική, αφού ο κ. Παπαστεργίου αναφέρθηκε στην ουσία του έργου, με συγκίνηση και8 ικανοποίηση: «Ο μύλος δείχνει τον δρόμο για το παραγωγικό μοντέλο που πρέπει να ξαναμπεί σε λειτουργία». Και τόνισε ότι η όλη συνέργεια, είναι ένα μοναδικό παράδειγμα αξιοποίησης της δημοτικής περιουσίας, υπενθυμίζοντας τις δεκάδες δράσεις που υπάρχουν στον περιβάλλοντα χώρο, αλλά και τη λειτουργία του κεντρικού κτηρίου στη διάρκεια του «Μύλου των Ξωτικών».
Ο κ. Παπαστεργίου δεν εφείσθη ευχαριστιών: στους πρώην δήμαρχους κ. Κ. Παπστεργίου,. Μ. Ταμήλο και Χρ. Λάππα για τη συμβολή τους, στον αρμόδιο από την πλευρά του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Σούλιο, συνολικώς στο κάθε βαθμίδας προσωπικό της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών και Προγραμματισμού του Δήμου Τρικκαίων, στους εργάτες κ. Στέφανο Γουλιώτη και Βασίλη Λινάρδο, στην e-trikala ΑΕ, στην ομότιμη καθηγήτρια του ΕΜΠ, αρχιτεκτόνισσα κ. Σοφία Χαραλαμπίδου – Διβάνη, καθώς και σε όλους, όσοι συνεργάστηκαν.
Για τις συνέργειες μίλησε και ο υφυπουργός κ. Βασιλειάδης, τονίζοντας ότι είναι χαρά και τιμή τα εγκαίνια αυτού του εξαιρετικού μουσείου, ενός χώρου που δένει το παρελθόν με το παρόν και μέλλον, που δείχνει τη λειτουργία της παραγωγικής διαδικασίας, το δέσιμο και τον δεσμό της με το σήμερα, αλά και ένας οδηγός για το αύριο». Και σημείωσε ότι το Μουσείο, εκτός από ιστορικός χώρος, είναι και οικονομικός, καθώς είναι «σίγουρος για το ενδιαφέρον και την επισκεψιμότητα που θα έχει», αφού είναι σημαντικά στοιχεία, «η οικονομική βιωσιμότητα και η κοινωνική παρέμβαση». Αναφέρθηκε, επίσης, στο ότι ο χώρος αποδεικνύει «πόσα πράγματα μπορούμε να πετύχουμε, αν υπάρχει σοβαρή δημοτική αρχή, συνεπικουρία και δουλειά προς την ίδια κατεύθυνση, μεταξύ κεντρικής κυβέρνησης, τοπικής αυτοδιοίκησης και τοπικής κοινωνίας».
Στην ημερίδα που προηγήθηκε των εγκαινίων, η αρχιτεκτόνισσα και προϊσταμένη της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών και Προγραμματισμού του Δήμου Τρικκαίων κ. Φανή Τσαπάλα-Βαρδούλη ανέπτυξε το θέμα «Ανάδειξη και επανάχρηση Βιομηχανικού Μνημείου Μύλου Ματσόπουλου», με αναφορές στην ιστορική πορεία του έργου, στα βασικά του στοιχεία και σε σκέψεις για τη μελλοντική του θέση. Ευχαρίστησε, με τη σειρά της, τους μουσειολόγους που στη συνέχεια παρουσίασαν τη δουλειά τους, την εταιρεία Media Suite για την ψηφιοποίηση εποπτικού υλικού, την παραγωγή βίντεο από την εταιρεία ΕΡΜΗΣ productions, την προμήθεια εξοπλισμού από την BIPO μονοπρόσωπη ΕΠΕ, τη SPECTRAtech και τον κ. Δημ. Ζαρκάδα.
Στη συνέχεια, οι Αρχαιολόγοι-Μουσειολόγοι κ.κ. Βάλια Αμοιρίδου και Γιώργος Αδαμίδης και ο Αρχιτέκτων, Μουσειολόγος κ. Θωμάς Τσουκαλάς πληροφόρησαν τους δεκάδες παριστάμενους για το θέμα: «Από το Αλέτρι στον Αλευρόμυλο: Το Μουσείο αφηγείται». Ουσιαστικά, οι μουσειολόγοι «έστησαν» όλον τον μύλο, ως χώρο επισκέψιμο, με αναφορικότητα στο παρελθόν, εστιάζοντας σε σημεία και πτυχές της αγροτικής ζωής και της τεχνικής του πορείας στον χρόνο.
Των εγκαινίων ακολούθησε περιήγηση – ξενάγηση στα διαφορετικά επίπεδα του νέου, μοναδικού αυτού μουσείου, για τον κ. Βασιλειάδη και το σύνολο των επισκεπτών. Εμφαση δόθηκε στην «καρδιά» του μύλου, τον ανακατασκευασμένο υδροστρόβιλο, στην ντιζελομηχανή, στις ουγγρικής προέλευσης μηχανές για το αλεύρι και σε στοιχεία πολιτισμικής κληρονομιάς και φωτογραφικών ενθυμήσεων από το παρελθόν για τη ζωή στον κάμπο.
Στην εκδήλωση παρέστησαν οι βουλευτές κ.κ. Παπαδόπουλος, Δριτσέλη και Σιμορέλης, ενώ ο κ. Σκρέκας απέστειλε μήνυμα, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Θεσσαλίας Γ. Μπουτίνας, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Τρικκαίων κ. Μιχ. Λάππας, ο αντιπρόεδρος κ. Αχ. Ζήρας, ο γραμματέας κ. Χρυσ. Κυρίτσης, οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Εφη Λεβέντη, Ντίνα Δήμα, Ελένη Πούλιου, Κώστας Ψύχος, Δημ. Βασταρούχας, Χρήστος Γούλας, η αντιπρόεδρος του μουσείου Τσιτσάνη κ. Βασιλένα Μητσιάδη, οι εκ της αντιπολίτευσης κ. Δημ. Παπαθανασίου και Γ. Μητσιούλης, οι π. Δήμαρχοι Τρικκαίων κ. Κων. Παπαστεργίου, Μιχ. Ταμήλος, Χρ. Λάππας, ο διοικητής της ΣΜΥ ταξίαρχος κ. Δημήτρης Τσιπίδης, ο αστυνομικός διευθυντής Τρικάλων κ. Γ. Σπηλιόπουλος, στελέχη της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Τρικκαίων, καθώς και πολλοί τρικαλινοί και τρικαλινές.
Το όλο έργο είχε ως τίτλο «Αποκατάσταση και μουσειολογική ανάδειξη του ιστορικού μηχανολογικού εξοπλισμού Μύλου Ματσόπουλου». Χρηματοδοτήθηκε από το «ΕΠ Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα» του τ. υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας (νυν Οικονομίας και Ανάπτυξης). Ο αρχικός προϋπολογισμός ήταν 3.200.000€ και στοίχισε συνολικώς 1.886.432,03€, με τις εργασίες να πραγματοποιούνται από το 2013 μέχρι το 2016. Είχε χωριστεί σε 8 υποέργα, ενώ τις μελέτες και την επέβλεπε πραγματοποίησε η Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών και προγραμματισμού του Δήμου Τρικκαίων.
Από το γραφείο Τύπου του Δήμου Τρικκαίων