Μέσα σε πέντε μόλις ημέρες δύο ακόμη εργαζόμενοι συμβασιούχοι στην τοπική αυτοδιοίκηση έχασαν τη ζωή τους ανεβάζοντας ακόμα περισσότερη τη μακάβρια λίστα των εργοδοτικών εγκλημάτων μέσα στο 2017. Και οι δύο εργαζόμενοι σκοτώθηκαν εν ώρα υπηρεσίας, στην αποκομιδή των απορριμμάτων. Ειδικότερα, τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου 44χρονος εργαζόμενος-συμβασιούχος στο Δήμο Μαραθώνα παρασύρθηκε από ΙΧ όχημα το οποίο έπεσε με ταχύτητα πάνω στο απορριμματοφόρο του δήμου και σκοτώθηκε ακαριαία. Λίγες μέρες μετά θύμα ήταν μία άτυχη 30χρονη γυναίκα εργαζόμενη-συμβασιούχος του Δήμου Πύργου, μητέρα δυο ανήλικων παιδιών, που γλίστρησε από το σκαλοπάτι και παρασύρθηκε από το απορριμματοφόρο και λίγη ώρα αργότερα εξέπνευσε στο νοσοκομείο. Η ιλαροτραγωδία είναι ότι για το «φόνο» υπεύθυνος θεωρήθηκε ο οδηγός του απορριμματοφόρου ο οποίος συνελήφθηκε με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από αμέλεια. Όμως «λάδι» βγήκαν οι «ηθικοί αυτουργοί», δημοτική αρχή και υπουργείο Εργασίας, που έχουν επιβάλει καθεστώς ελαστικής εργασίας υποχρεώνοντας άπειρους εργάτες και γυναίκες να σκαρφαλώνουν στα σκουπιδιάρικα. Μόνο το τελευταίο δίμηνο μετράμε 7 νεκρούς εργάτες και εργάτριες στους δήμους της χώρας.
Ωστόσο ο χώρος των ΟΤΑ δεν είναι ο μόνος «ματωβαμένος». Τραγωδία σημειώθηκε στις 28/8, στις Σκουριές Χαλκιδικής, όταν ένας 47χρονος υλοτόμος έχασε τη ζωή του. Οι εργολάβοι δεν έχουν παρεισφρήσει μόνο στα ορυχεία αλλά ακόμα και στα δάση! Κι αυτό γιατί ο άτυχος άνδρας εργαζόταν σε εργολαβική εταιρεία, η οποία συνεργάζεται με την Ελληνικός Χρυσός και υλοτομούσε για λογαριασμό της. Σε ένα άλλο «άντρο» εργολάβων, τη ΔΕΗ, και πιο συγκεκριμένα στο ορυχείο Καρδιάς, σημειώθηκε άλλο ένα θανατηφόρο εργατικό δυστύχημα στις 19/8, κατά τη διάρκεια προπαρασκευαστικών εργασιών εργολάβου.
Ο Αύγουστος ήταν όμως μαύρος μήνας, καθώς πολλοί ακόμα εργάτες έπεσαν στο βωμό του μεροκάματου. Στην Καβάλα (25/8) χειριστής «πρέσας» σκυροδέματος απώλεσε την ισορροπία του οχήματος, ακούμπησε σε καλώδια της ΔΕΗ και «χτυπήθηκε» θανάσιμα από το ηλεκτρικό ρεύμα. Στις Σέρρες (14/8), 43χρονος εργάτης, υπήκοος Αλβανίας, καταπλακώθηκε από σάκους με ζωοτροφές σε κτηνοτροφική μονάδα. Ενώ στη Χίο (13/8) ανασύρθηκε νεκρός 47χρονος εργαζόμενος δύτης στις ιχθυοκαλλιέργειες του Νηρέα.
Όμως το πιο πολύνεκρο εργοδοτικό έγκλημα καταγράφηκε την 1η Αυγούστου στη Σκάλα Λακωνίας, με απολογισμό τρεις νεκρούς και έναν τραυματία. Αρχικά έχασε τη ζωή του ένας 51χρονος εργάτης υπήκοος Βουλγαρίας, ο οποίος εκτελούσε εργασίες καθαρισμού σε αποχετευτικό δίκτυο βιολογικού καθαρισμού, ενώ τραγική κατάληξη είχε και ένας 37χρονος Έλληνας πολίτης, που έσπευσε να τον βοηθήσει όταν έχασε τις αισθήσεις του. Ο δραματικός επίλογος γράφτηκε στις 28/8 όταν εξέπνευσε και δεύτερος εργάτης, 22 χρονών, μετά από 23 ημέρες νοσηλείας στο Θριάσιο Νοσοκομείο λόγω σοβαρών αναπνευστικών βλαβών που υπέστη από τις αναθυμιάσεις.
Μέσα σε αυτό το ζοφερό για τον κόσμο της εργασίας κλίμα, η κυβέρνηση το μόνο που βρήκε να ψελλίσει ήταν τη …λύπη της, με αφορμή τον τραγικό θάνατο της εργαζόμενης του Δήμου Πύργου. Ο Π. Σκουρλέτης αν και ομολόγησε τη «συχνότητα και σοβαρότητα των εργατικών ατυχημάτων σε ΟΤΑ», κάλεσε απλώς σε …εγρήγορση τις δημοτικές αρχές προκειμένου «να λαμβάνονται επιμελώς και με συνέπεια όλα τα προβλεπόμενα και αναγκαία μέτρα ασφάλειας των εργαζομένων». Κούφια λόγια για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που έχει καταστήσει τα 8μηνα ως το κύριο εργαλείο ελαστικοποίησης της εργασίας και συνεχίζει και αυτή το έργο της κατάργησης των Βαρέων Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων. Από την άλλη, η λιτότητα και οι περικοπές είναι το γόνιμο έδαφος στους δήμους για να μην δίνουν δεκάρα όσον αφορά στην τήρηση της Υγιεινής και Ασφάλειας ή για την χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας.
Συνολικά η κατάσταση στους χώρους εργασίας έχει πλέον ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Η εργοδοτική ασυδοσία και η βούληση για μεγιστοποίηση του κέρδους έχει εκτινάξει στα ύψη τους θανάτους εργατών. Αποκαλυπτικά ήταν τα πρόσφατα στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Επιθεωρητών Εργασίας, που σημείωσε πως αν θεωρηθεί ότι το 2010 είναι η χρονιά αφετηρίας της μνημονιακής λαίλαπας, τα εργατικά ατυχήματα που δηλώθηκαν στο ΣΕΠΕ έχει χρόνια μετά (2016) ανέρχονται σε 6.500, αυξημένα κατά 13%! Εάν συγκριθεί το πρώτο τρίμηνο 2016 και 2017, τα δηλωθέντα εργατικά ατυχήματα από 1.421, αυξήθηκαν σε 1.608, δηλαδή αυξήθηκαν κατά 13%. Με αυτό το ρυθμό, η εκτίμηση είναι ότι τα δηλωθέντα ατυχήματα φέτος θα υπερβούν τα 7000! Είναι σαφές ότι όπου υποχωρεί το συλλογικό πλαίσιο προστασίας των εργασιακών δικαιωμάτων και το πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων, δημιουργούνται νέα πεδία εργοδοτικής αυθαιρεσίας. Ένα από αυτά τα πεδία και η υποτίμηση των απαραίτητων μέτρων ασφαλείας, που πρέπει να εφαρμόζονται. Αν αυτό συνδυαστεί και με την εντατικοποίηση που υπάρχει σε δύσκολους χώρους, πολλές φορές τις ευέλικτες μορφές εργασίας με πολλούς εργολάβους και πολλές υπερεργολαβίες στα τεχνικά έργα, την ενέργεια κ.α. όλα αυτά δημιουργούν ένα πλαίσιο εχθρικό για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων και άκρως …φιλικό για τα εργοδοτικά κέρδη.
ANT.AΡ.ΣΥ.Α. ΤΡΙΚΑΛΩΝ