«Ανταποδίδουμε στο Δήμαρχο Θαν. Τριγώνη κομμάτι της αγάπης και της προσπάθειας που έκανε κατά τα χρόνια της εμπλοκής του με τα κοινά». Η φράση αυτή του Δημάρχου Τρικκαίων, Δημήτρη Παπαστεργίου, αντικατοπτρίζει πλήρως την εικόνα της ονομασίας του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου, σε Πνευματικό Κέντρο «Αθανάσιος Τριγώνης». Ο αείμνηστος πρώην Δήμαρχος τιμήθηκε με μέγιστη τιμή από τον Δήμο, τον οποίον υπηρέτησε από το ύψιστο αξίωμα από το 1983 έως το 1990. Η τελετή πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 13 Ιουλίου 2017, μετά την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που τροποποίησε παλιότερη απόφασή του, σχεδόν 4 χρόνια μετά τον θάνατο του Θανάση Τριγώνη.
Ο κ. Παπαστεργίου ανέφερε την αξία της πόλης των Τρικάλων, όπως διαμορφώθηκε στο πέρασμα των χρόνων, για να φτάσει πλέον «να δίνει τη φώτα της σε όλη την Ελλάδα, σε όλο την Ευρώπη» κα όχι μόνο για τα τεχνολογικά επιτεύγματα. Διότι «έγινε μία ανοιχτή, προοδευτική, εργατική και οξυδερκής κοινωνία. Μία κοινωνία που γνωρίζει να εκτιμά, να τιμά, να σέβεται και να ανταποδίδει». Αυτή η ανταπόδοση ήταν η συγκεκριμένη πράξη: «μία υποχρέωση που -αν και αργήσαμε- δεν θα μπορούσαμε να λησμονήσουμε. Καθώς, εν τέλει, «όταν τα χρόνια περνούν, όταν τα εφήμερα και προσωρινά σβήνουν, αυτό που μένει είναι η ουσία. Μένει η αξία, οι ανθρώπινες σχέσεις, ο σεβασμός». Και συνέχισε ο Δήμαρχος Τρικκαίων: «Ειδικά όταν αυτοί, όπως ο Θαν. Τριγώνης, υπηρέτησαν την κοινωνία και την αυτοδιοίκηση χωρίς να σκεφτούν πολιτικό, προσωπικό, οικογενειακό ή άλλο κόστος. Η σημερινή μικρή αλλά οφειλόμενη τελετή, βρίσκει το Πνευματικό κέντρο του Δήμου σε μία πολύ καλή κατάσταση. Έτοιμο να συνεχίσει να ακτινοβολεί παιδεία και πολιτισμό, όπως ακριβώς το είχαν οραματιστεί πριν από 35 χρόνια».
Εκθείασε, δε, το έργο που υλοποιήθηκε και συνεχίζει να υλοποιείται στον πολιτισμό:
«αν αναλογιστεί κανείς, τα χιλιάδες τραγούδια, τις χιλιάδες ώρες συζητήσεων και ομιλιών,
και τους χιλιάδες τόνους βιβλίων που φιλοξενούνται εδώ, θα καταλήξει πως άξιζε τον κόπο».
Καιν κατέληξε, λέγοντας: «Σήμερα τέτοια έργα είναι εξαιρετικά δύσκολο να γίνουν. Σχεδόν 4 χρόνια από τον θάνατό του, ο Θανάσης Τριγώνης θέλω να πιστεύω ότι θα νοιώθει δικαιωμένος για τις πράξεις και επιλογές του».
Η κ. Κάκλα
Εκ μέρους του συνδυασμού της μείζονος αντιπολίτευσης «Τρίκαλα Συμπολιτεία» η κ. Βάσω Κάκλα, δημοτική σύμβουλος, αναφέρθηκε εν τάχει στα στοιχεία του χαρακτήρα του Θανάση Τριγώνη: Ανιδιοτελής, διαλλακτικός, αντιμετώπιζε όλους το ίδιο, ευγενής, με αίσθηση του χιούμορ. Και συνέχισε, τονίζοντας ότι η συγκεκριμένη πράξη από τον Δήμο, του «αξίζει πέρα ως πέρα, ως εκλεκτό τέκνο της πόλης που υπηρέτησε με αγάπη και αφοσίωση».
Ο κ. Μητσιούλης
Από την ελάσσονα αντιπολίτευση ο επικεφαλής του συνδυασμού «Τρίκκης Πολιτεία» κ. Γιώργος Μητσιούλης, αναφέρθηκε στη σημαντικότητα του Θανάση Τριγώνη για την πόλη, στις περγαμηνές που άφησε και ως γιατρός και στην ανάγκη να του «αφιερωθεί» το Πνευματικό Κέντρο. Επεσήμανε, δε, ότι «ως Δήαμρχος που έκανε τεράστια έργα», αυτό το κτήριο θα παραμένει και για τα επόμενα χρόνια, για τους πολίτες των επόμενων γενεών.
Η κ. Εύη Τριγώνη
Η εκ των θυγατέρων του Θανάση Τριγώνη, Εύη, μίλησε για τον πατέρα της, για τον γιατρό, για τον Δήμαρχο, για τον άνθρωπο. Συγκινησιακά φορτισμένη ομιλία, ανέδειξε τη σημασία του πολιτισμού στη ζωή του αείμνηστου Δημάρχου. Χαρακτήρισε ως «κορυφαία υποδο0μή πολιτισμού της πόλης το Πνευματικό Κέντρο, καθώς προβάλλει και ενισχύει τον πολιτισμό». Η δε μετονομασία αποτελεί ένδειξη τιμής, καθώς το κτήριο αποτελεί ακόμη και σήμερα εστία πολιτισμού.
Αναφέρθηκε στο «αίσθημα υπερηφάνειας για τον πατέρα μου», ο οποίος ήταν ένας ταπεινός υπηρέτης του πολιτισμού.
Ο κ. Κώστας Κατσαρός
Ο επί 35 χρόνια μηχανικός του Δήμου και πρώην διευθυντής της Τεχνικής Υπηρεσίας, κ. Κώστας Κατσαρός, ήταν ο καταλληλότερος να αναφερθεί στο ιστορικό του κτηρίου, που ουσιαστικά ξεκίνησε με την επιλογή του χώρου το 1979, τον τεράστιο χώρο έναντι της προηγούμενη απόφασης για τον χώρο της «πρώην ηλεκτρικής», το σημείο αναφοράς στο κέντρο της πόλης, δίπλα από κεντρικά κτήρια, την πρόβλεψη για δημιουργία χώρων βιβλιοθήκης, αναγνωστηρίου, διαλέξεων, εκθέσεων κ.α. το 1984, την έναρξη κατασκευής με 99.600.000 δραχμές προϋπολογισμό στις 2 Ιουλίου 1985 (32 χρόνια από σήμερα), τις δυσκολίες κατασκευής, τη λειτουργία του ισογείου το 1988 , τα επόμενα βήματα επί δημαρχίας Κ. Παπαστεργίου και την έναρξη λειτουργίας του στις 10μ Οκτωβρίου 1996 με την ομιλία της Ελένης Γλύκατζη – Αρβελέρ και θέμα «Η Βυζαντινή Θεσσαλία».
Ο κ. Κατσαρός χαρακτήρισε το κτήριο ως «κατάκτηση της τρικαλινής κοινωνίας και ουσιαστικό εφαλτήριο προόδου, πολιτιστικής ανέλιξης, εξελικτικής προοπτικής και πνευματικής ολοκλήρωσης του συνόλου των πολιτών και ιδιαίτερα της νεολαίας μας».
Αναφέρθηκε στον Θανάση Τριγώνη ως σπουδαία προσωπικότητα, ήπιο χαρακτήρα, θεράποντα του Ασκληπιού, δημοκρατικών αντιλήψεων και ιδεών, εμπνεόμενο από τις αρχές της Γαλλικής Επανάστασης: Τίμησε το αξίωμα του Δημάρχου και σήμερα τιμάται για την πληθωρική του προσφορά και το εξαιρετικό έργο του», τόνισε εμφατικά.
Αφού ανέφερε σειρά έργων του (κλειστό γυμναστήριο, νέα πτέρυγα στο Δημαρχείο, αθλητικό κέντρο στον Πυργετό, τουριστικό περίπτερο, βιολογικό καθαρισμό, υπαίθριο δημοτικό θέατρο, επέκταση πάρκου Αη Γιώργη κατά 55 στρέμματα κ.α.), έκλεισε με τη φράση: να είμαστε όλοι υπερήφανοι για τον Θανάση Τριγώνη! Το όνομά του ως προμετωπίδα θα στολίζει επάξια και για πάντα την είσοδο στο κτήριο του Πνευματικού Κέντρου.
Αποκαλυπτήρια
Ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου κάλεσε στην εξέδρα την οικογένεια του Θανάση Τριγώνη: τη σύζυγό του Αλίκη και τις δύο κόρες του, Εύη και Βίβιαν. Μαζί με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσόστομο το όνομα του αείμνηστου Δημάρχου κοσμεί το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρικκαίων, με τους παριστάμενους να χειροκροτούν, ενώ ο Δήμος απένειμε και τιμητική πλακέτα στην οικογένεια Τριγώνη.
Παρέστησαν επίσης, ο υποδιοικητής της ΣΜΥ Συνταγματάρχης (ΠΖ) Παπαγεωργίου Σπυρίδων, ο Αστυνομικός Διευθυντής Τρικάλων κ. Γιώργος Σπηλιόπουλος, ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Γ. Τσίγκας ως εκπρόσωπος της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Τρικκαίων κ. Μιχάλης Λάππας, οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Ντίνα Δήμα, Χρήστος Γούλας, Κώστας Ψύχος, ο αντιπρόεδρος και ο γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Χρυσόστομος Κυρίτσης και Αχ. Ζήρας, ο επικεφαλής του συνδυασμού «Φυσάει Κόντρα για την Ανατροπή» κ. Δημήτρης Παπαθανασίου, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ. Μιχάλης Μπάρδας, Ηλίας Παπανικολάου, Ακης Αναστασίου και Τάσος Κατσιάνης, ο γενικός γραμματέας του Δήμου κ. Θωμάς Παπασίκας, ο πρώην Δήμαρχος και βουλευτής κ. Μιχάλης Ταμήλος, η πρώην βουλευτίνα κ. Σούλα Μερεντίτη, οι πρώην δημοτικοί σύμβουλοι κ. Γ. Τσαγκούλης, Μιχ. Δερπανόπουλος (και ως πρώην πρόεδρος του Συμβουλίου), Βασ. Νάκης και Θαν. Τσιάρας, σύντροφοι του Θανάση Τριγώνη από το ΠΑΣΟΚ, στελέχη του Δήμου και της Αυτοδιοίκησης και πολλοί/ες τρικαλινοί/ες.
Την οργάνωση της εκδήλωσης είχε το γραφείο Δημοσίων και Διεθνών Σχέσεων της αντιδημαρχίας Δημοσίων Σχέσεων του Δήμου Τρικκαίων.
Από το γραφείο Τύπου του Δήμου Τρικκαίων