Τι ξεχωριστό μπορεί να έχει μία ακόμη εορτή μιας ακόμη ενορίας; Κάθε ενορία όταν εορτάζει, ανακοινώνει το εορταστικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων της και τις ιερές της ακολουθίες. Την Κυριακή εορτάζει η αγία Μαρίνα, ο προφήτης Ηλίας, σε λίγες μέρες η αγία Παρασκευή, ο άγιος Παντελεήμονας κ.ο.κ.
Η ενορία της αγίας Μαρίνας στα Τρίκαλα εορτάζει στις 17 Ιουλίου. Ο ναός λειτουργεί από το 1919 στην παλιά πόλη, το Βαρούσι. Μάλιστα μαρτυρίες ενοριτών αναφέρουν πως ο ναός παλιότερα λειτουργούσε ως μοναστήρι. Οι πρώτοι που ήρθαν και εγκαταστάθηκαν στην περιοχή ήταν Βλάχοι στην καταγωγή. Ο ναός βρίσκεται σε υψηλό σημείο με θέα την πόλη των Τρικάλων. Είναι τρίκλητη βασιλική. Περιέχει παλιές αγιογραφίες, ιερές εικόνες και ιερά σκεύη. Ο ναός πανηγυρίζει στις 25 Νοεμβρίου της αγίας Αικατερίνης και στις 17 Ιουλίου της αγίας Μαρίνας.
Η αγία Μαρίνα έχει μία ιδιαιτερότητα. Μάλλον αρκετές θα έλεγα. Δεν είναι μία ενορία, εύκολα προσβάσιμη στους πιστούς. Βρίσκεται κάτω από το εξωκλήσι του προφήτη Ηλία της πόλης μας και πάνω ακριβώς από την ενορία της αγίας Παρασκευής. Είναι με άλλα λόγια, η υψηλότερη ενορία της πόλης. Ο δρόμος ανηφορικός και μέσα από δρομάκια, περπατώντας το παραδοσιακό Βαρούσι, μπορείς να φτάσεις και να προσκυνήσεις στον ιερό ναό. Αλλιώς με το αυτοκίνητο, ακολουθείς το δρόμο προς τον ζωολογικό κήπο και σε ένα σημείο (περίπου στα 100 μ. από το etrikala) στρίβεις δεξιά. Εκεί ακριβώς που υπάρχει η πινακίδα που δηλώνει το αδιέξοδο του δρόμου, εκεί δεσπόζει επιβλητικά η αγία Μαρίνα, σκεπάζοντας τα όμορφα Τρίκαλα.
Η αγία Μαρίνα ίσως να μην σας είναι γνωστή. Πολλοί γνωρίζουν την ενορία, άλλοι δεν γνωρίζουν αν υπάρχει αγία Μαρίνα, ίσως κάποιοι να διερωτούνται πως φτάνεις στον ιερό ναό και ποιον δρόμο ακολουθείς. Βλέπετε, η αγία Μαρίνα δείχνει μερικές φορές να είναι, μάλλον να γίνεται γιατί δεν είναι, μία «ξεχασμένη» ενορία από τους ανθρώπους. Δεν βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, ή έστω μέσα στην πόλη, δεν έχει την ευκαιρία πλήθους λατρευτικών εκδηλώσεων, δεν έχει το εκκλησίασμα που ίσως θα μπορούσε, αναλογικά με τον αριθμό των ενοριτών.
Δεν πιστεύω, πως υπάρχουν ενορίες πρώτης και δεύτερης τάξης. Ούτε ενορίες που αμελούνται, κι αν αυτό συμβαίνει, δεν αρμόζει στο εκκλησιαστικό ύφος. Μήτε ενορίες που τους αξίζουνε λιγότερες λειτουργικές ευκαιρίες. Και φυσικά δεν υπάρχουν λιγότερο και περισσότερο γνωστοί άγιοι. Ο ανθρώπινος παράγοντας γίνεται ο κύριος ρυθμιστής τέτοιων σκέψεων, του «λιγότερο» και «περισσότερο», του «σημαντικός» και «ασήμαντος». Και είναι από εκείνες τις φορές, που ο παράγοντας αυτός είναι ξένος με το πώς του Θεού.
Χρόνια πολλά!
Ηρακλής Φίλιος
Βαλκανιολόγος, Θεολόγος
Ιεροψάλτης του Ιερού Ναού αγίας Μαρίνας Τρικάλων