Ειδήσεις

To 3ο Γυμνάσιο Τρικάλων άνοιξε τις πύλες του στην αποδοχή της διαφορετικότητας


Ολοκληρώθηκε  και ο δεύτερος  χρόνος υλοποίησης του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+/ΚΑ2 με τίτλο «My Nationality is HUMAN” («Η εθνικότητά μου είναι ΑΝΘΡΩΠΟΣ») στο οποίο συμμετείχε  το 3ο Γυμνάσιο Τρικάλων ως εταίρος. Συντονιστικό σχολείο ήταν το “Osnovno Uchilishte Hristo Smirnenski”, από το Haskovo της Βουλγαρίας. Επίσης, συμμετείχαν σχολεία από άλλες τρεις ευρωπαϊκές χώρες: Ρουμανία, Λετονία και Ιταλία. Η διάρκειά του ήταν διετής, 2015-2017 και έλαβε επιχορήγηση  από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών που αποτελεί την Εθνική Μονάδα διαχείρισης του προγράμματος Erasmus+.

Στόχος του προγράμματος ήταν να προωθήσει τον ανθρωπισμό και την ανεκτικότητα στην καθημερινή ζωή των μαθητών μας. Μια από τις πιο σπουδαίες προτεραιότητες στη σημερινή σχολική πραγματικότητα πρέπει να είναι η προώθηση των ανθρωπίνων αξιών και δικαιωμάτων. Δεν έχει σημασία η εθνικότητα, το κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο, η φυλή ή η θρησκεία του καθενός αλλά ότι όλοι είναι άνθρωποι με τα ίδια δικαιώματα. Η ανάπτυξη θετικών κοινωνικών δεξιοτήτων, ο αλληλοσεβασμός και το φιλικό κλίμα στο σχολείο επιτεύχθηκαν μέσω των συνεργατικών δραστηριοτήτων μεταξύ των μαθητών μας στις διακρατικές συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν αλλά και του διαμοιρασμού εμπειριών και καλών πρακτικών μεταξύ των μαθητών και των εκπαιδευτικών μέσω της ηλεκτρονικής επικοινωνίας.

Κατά τη διάρκεια των δυο αυτών χρόνων υλοποίησης, εκτός από τις διακρατικές συναντήσεις σε Βουλγαρία, Ιταλία και Ελλάδα, Λετονία, Ρουμανία πραγματοποιήθηκαν πολλές δραστηριότητες στις οποίες συμμετείχαν οι μαθητές από τα σχολεία όλων των συμμετεχουσών χωρών (https://3gym-trikal.tri.sch.gr/?cat=69).

  • Δημιουργία λογότυπου του προγράμματος.
  • «Μετρώντας την θερμοκρασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μαθητών μας»-Απάντηση σε ερωτηματολόγια και επεξεργασία αυτών. Παρουσίαση των αποτελεσμάτων.
  • Παρουσιάσεις τόσο των συμμετεχόντων σχολείων όσο και των πόλεων που εδρεύουν τα σχολεία.
  • Δημιουργία αφίσας για την γωνιά Erasmus+  στο σχολείο μας.
  • Δέντρο καλών πράξεων (“Pay it forward tree”)
  • «Μοιράσου την ιστορία σου». Καθημερινές ιστορίες από τη σχολική ζωή των μαθητών μας.
  • Δημιουργία ηλεκτρονικού βιβλίου με τις καλύτερες ιστορίες που συλλέχθηκαν από τους μαθητές των 5  συμμετεχουσών χωρών.
  • «Όλα σχετικά με τον εαυτό μου». Παρουσιάσεις σχετικά με τα ενδιαφέροντα των μαθητών μας.
  • Αφίσες με τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των παιδιών.
  • Παρουσιάσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και ενημερωτική ομιλία  την παγκόσμια ημέρα ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τους μαθητές της ομάδας Erasmus  στην ολομέλεια της σχολικής κοινότητας.
  • Δημιουργία βίντεο για το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
  • Παρουσιάσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και υποχρεώσεις.
  • Αναπαράσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ζωγραφιές.
  • Θεατροπαιδαγωγικές δράσεις  με θέμα το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
  • Πολυπολιτισμικό ημερολόγιο με ήθη και έθιμα όλων των συμμετεχουσών χωρών.
  • Διαδραστικά μαθήματα για την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο και την προστασία από τον διαδικτυακό εκφοβισμό
  • Μαθήματα παραδοσιακών χορών.
  • Παρουσιάσεις με θέμα τις δραστηριότητες των μαθητών στον ελεύθερο χρόνο τους.
  • Έκθεση φωτογραφίας με θέμα « Όχι φραγμοί, όχι σύνορα»
  • Δημιουργία cd με παραδοσιακά τραγούδια και χορούς των συμμετεχουσών χωρών.
  • Βιβλίο συνταγών με παραδοσιακές συνταγές από κάθε χώρα
  • Έρευνα με ερωτηματολόγια για διερεύνηση των ηθικών αξιών των μαθητών
  • Παρουσιάσεις για διαφορετικές θρησκείες του κόσμου
  • Δημιουργία comic με αντιρατσιστικό περιεχόμενο
  • Δημιουργία αφισών με θέμα: 100 τρόποι να σκεφτείς «πράσινα»
  • Πραγματοποίηση επίδειξης μόδας με ανακυκλώσιμα υλικά
  • Workshop με θέμα : Μαθαίνοντας από το παρελθόν
  • Δημιουργία βίντεο με τίτλο: « 1 λεπτό μπορεί να σώσει τον κόσμο»

 

 

Στο τέλος της σχολικής χρονιάς τον Ιούνιο, πραγματοποιήθηκε έκθεση με τα παραγόμενα αποτελέσματα του προγράμματος. Παράλληλα εκτέθηκαν έργα ζωγραφικής των μαθητών μας με θέμα “Χαμόγελο χωρίς σύνορα” που δημιουργήθηκαν υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριας καλλιτεχνικών του σχολείου μας κ. Καλλέργη Κωνσταντίας. Η έκθεση πραγματοποιήθηκε στο εργαστήριο πληροφορικής του σχολείου μας και την  επισκέφτηκαν εκτός από τους συναδέλφους καθηγητές, όλοι οι μαθητές του σχολείου μας καθώς και οι γονείς τους.

Από το 3οΓυμνάσιο Τρικάλων συμμετείχαν μαθητές από την  Β΄ και Γ΄ τάξη. Μερικές από τις εντυπώσεις των μαθητών μας από τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω:

«Αυτό το πρόγραμμα κατάφερε να μου γνωρίσει μια άλλη κουλτούρα την Ρουμανική  που δεν ήξερα πολλά γι αυτή, με βοήθησε να γνωριστώ με νέους από πολλές διαφορετικές χώρες, να γυρίσω στην Ελλάδα με ωραίες εικόνες και  εντυπώσεις στο μυαλό μου, μα πάνω από όλα μου έδειξε ότι όσες διαφορές και να έχουμε  μεταξύ μας, θρησκεία, χρώμα, γλώσσα, πάντα κάτι θα μας ενώνει ότι είμαστε όλοι άνθρωποι»

Μπαταβάνης Φώτιος (Γ3)

«Φέτος είχα την τύχη να συμμετέχω στη διακρατική συνάντηση στη Ρουμανία με το πρόγραμμα Erasmus+. Ήταν μια μοναδική εμπειρία που θα μου μείνει αξέχαστη σε όλη μου την ζωή.  Μακάρι να ξαναζήσω κι άλλες τέτοιες εμπειρίες!!!!!!»

Παπαδόπουλος Κων/νος (Β3)

«Η επικοινωνία μας με τα παιδιά των άλλων χωρών ήταν δύσκολη, διότι δεν ήξεραν πολύ καλά αγγλικά. Αλλά το μαγικό ήταν ότι μπορούσε να καταλάβει ο ένας τον άλλον με τη γλώσσα του σώματος. Η όλη εμπειρία ήταν φανταστική. Κάναμε καινούριους φίλους, γνωρίσαμε την κουλτούρα, τα ήθη και έθιμα της Βουλγαρίας, διευρύναμε τους ορίζοντές μας. Όλοι ήταν πολύ φιλικοί και πάντα με ένα μεγάλο χαμόγελο. Στις μέρες μας είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν και άλλα τέτοια προγράμματα που αναπτύσσουν τις σχέσεις ανάμεσα διαφορετικές χώρες»

Λυγάτσικα Ιωάννα (Β3)

«Γενικά ήταν μία εμπειρία ζωής, την οποία δεν θα ξεχάσω ποτέ. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τη συντονίστρια του προγράμματος που μου έδωσε την ευκαιρία να παρευρίσκομαι σε αυτήν την καταπληκτική συνάντηση. Είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένη από την εξέλιξη αυτού του προγράμματος και χαίρομαι ιδιαίτερα που κατάφερα να βρω φίλους από διαφορετικές χώρες»

Παπαγεωργίου Κωνσταντίνα (Β2΄)

«Οι μέρες που ακολούθησαν ήταν απερίγραπτα ωραίες. Μας δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσουμε τον πολιτισμό και τον λαό της Λετονίας πολύ βιωματικά και να γίνουμε, έστω για λίγο καιρό, μέρος της. Επίσης, γευτήκαμε διάφορα παραδοσιακά φαγητά, λίγο ασυνήθιστα για της μεσογειακές μας προτιμήσεις, και διδαχτήκαμε πολύ ενδιαφέροντα πράγματα σχετικά με την ιστορία της χώρας και τα έθιμα της»

Παράσχη Ιωάννα( Γ2)

 

«Μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση ότι για κάθε μάθημα είχαν διαφορετική αίθουσα ότι στο σχολείο υπήρχε ψυχολόγος και ότι αντί για κουδούνι είχαν μουσική. Επίσης υπήρχε και μια αίθουσα όπου τα παιδιά έκαναν διάφορες δραστηριότητες και στην ώρα των διαλειμμάτων υπήρχε ένα δωμάτιο με καναπέδες, τραπέζια και κουζίνα όπου τα παιδιά μαγείρευαν, καθόντουσαν και χαλάρωναν.»

Μαυροπούλου Βαρβάρα, (Γ1)

 

«Κι αν με ρωτούσαν αν θα το ξανάκανα η απάντηση θα ήταν «Οπωσδήποτε» γιατί μέσα σε μια μόλις εβδομάδα πλημμύρισα από εμπειρίες, γνώσεις, συναισθήματα.»

Μανθέλα Αθανασία, (Γ2)

 

«Το πρόγραμμα με βοήθησε να έρθω κοντά με ανθρώπους από άλλες εθνικότητες με άλλη κουλτούρα, που έχουν ένα διαφορετικό τρόπο ζωής. Αυτό πραγματικά ήταν μια από τις καλύτερες εμπειρίες της ζωής μου»

Καρκανιά Αλεξάνδρα (Γ1)

 

Για το 3ο Γυμνάσιο

Η συντονίστρια του προγράμματος

 

Μαγαλιού Καλλιόπη (ΠΕ19)

Προηγούμενο άρθρο ΕΝΠΕ: Παρατηρητήριο Δόμησης στις Περιφέρειες
Επόμενο άρθρο Σε εξέλιξη σημαντικά έργα στις Τ.Κ. Γενεσίου και Πρίνους