Το κείμενο που ακολουθεί περιλαμβάνεται στα «Σημεία Αλήθειας» της Γραμματείας Στρατηγικού Σχεδιασμού & Επικοινωνίας της Νέας Δημοκρατίας και έχει ως σκοπό την ενημέρωση των πολιτών για τις αρχές και θέσεις της ΝΔ στην εξωτερική πολιτική και στα εθνικά θέματα.
Τα «Σημεία Αλήθειας» αποτελούν μια συστηματική και δομημένη κωδικοποίηση του πολιτικού λόγου της Νέας Δημοκρατίας, η οποία συνεχώς επικαιροποιείται και εμπλουτίζεται. Σκοπός δεν είναι άλλος από τη συνεκτική ανάδειξη και την αποτελεσματική προώθηση της πολιτικής μας αλήθειας, ακόμα και στα πιο δύσπιστα κοινά της ελληνικής κοινωνίας. Οι πολίτες δικαιούνται και απαιτούν με τον πλέον διαυγή και συνεπή τρόπο, απαντήσεις, που θα μετουσιώνουν τη «Συμφωνία Αλήθειας» σε μια αξιόπιστη και δυνατή σχέση εμπιστοσύνης.
Οι θεμελιώδεις αρχές και θέσεις της ΝΔ για την Εξωτερική Πολιτική και τα Εθνικά Θέματα είναι:
1. Η εξωτερική πολιτική πρέπει να είναι υπεύθυνη, γιατί τίποτα δεν σου χαρίζουν ακόμη κι αν έχεις δίκιο και όλα πρέπει να τα κερδίζεις. Η δύναμη μας δεν βασίζεται στα μεγάλα λόγια, ούτε πηγάζει από ανούσιους παληκαρισμούς ή από εύκολους τυχοδιωκτισμούς, διότι όποτε τους επιχειρήσαμε, έφεραν την καταστροφή.
Η δύναμη μας βασίζεται στην ικανότητά μας να καταλαβαίνουμε τον κόσμο γύρω μας και στο να συνομιλούμε αξιόπιστα με τους μεγάλους παίκτες. Βασίζεται στην σκληρή και συστηματική προσπάθεια, στη δυνατότητά μας να είμαστε σοβαροί, να είμαστε ρεαλιστές και, πάνω από όλα, να είμαστε αξιόπιστοι.
Αυτό ήταν πάντοτε το θεμέλιο των μεγάλων επιτυχιών της χώρας μας. Αυτή ήταν και η βάση της πολιτικής των δύο μεγάλων εθνικών ηγετών του περασμένου αιώνα: Του Ελευθερίου Βενιζέλου και του Κωνσταντίνου Καραμανλή και αυτό οφείλουμε ως χώρα και ως έθνος να δείχνουμε και σήμερα. Όχι μόνο στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, αλλά σε κάθε τομέα της πολιτικής.
Η εξωτερική πολιτική θέλει συνομιλητές, όπως θέλει και κατάλληλες συμμαχίες. Όμως, κυρίως αυτό που χρειάζεται είναι στρατηγική. Θέλει να ξέρεις που πας και να καταλαβαίνεις τι κάνεις, για να μην καταλήξεις κάπου αλλού και κυρίως, όπως μας δίδαξε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, η υπεύθυνη εξωτερική πολιτική δεν ασκείται για εσωτερική κατανάλωση.
- Για τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις:
- Μετά από μια δεκαπενταετία, σχεδόν εικοσαετία, ελληνοτουρκικής προσέγγισης, μιας πολιτικής που υπηρετήθηκε από διαδοχικές κυβερνήσεις, δυστυχώς, η ένταση έχει επανέλθει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
- Η Ελλάδα σέβεται τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και επιδιώκει πάντα σχέσεις καλής γειτονίας με την Τουρκία. Όλα αυτά, όμως, θέλουν σοβαρότητα, θέλουν νηφαλιότητα, θέλουν ψυχραιμία και δεν επιτρέπεται η ελαφρότητα. Τα εθνικά θέματα δεν σηκώνουν ψευτοπαλικαρισμούς, θέλουν τόλμη και αρετή, αλλά κυρίως αίσθημα ευθύνης.
- Η κατάσταση στην Τουρκία προκαλεί πολλές ανησυχίες. Η Ελλάδα επιδιώκει σχέσεις φιλίας και συνεργασίας, αλλά και η Τουρκία θα πρέπει να έχει την ίδια επιδίωξη.
- Θεμέλιο αυτών των σχέσεων είναι ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου, των Διεθνών Συνθηκών και των σχέσεων καλής γειτονίας.
- Οι επαναλαμβανόμενες δηλώσεις του τελευταίου διαστήματος, από την τουρκική πλευρά, περί αμφισβήτησης της Συνθήκης της Λωζάνης, που αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο μεταξύ των δυο Κρατών, δυστυχώς, δεν κινούνται σε αυτή την κατεύθυνση, είναι καταδικαστέες και πρέπει να μας προκαλούν ιδιαίτερο προβληματισμό.
- Οποιαδήποτε συζήτηση αφήνει έστω και την ελάχιστη υπόνοια αμφισβήτησης της Συνθήκης της Λωζάνης, είναι εξόχως επικίνδυνη για τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ειρήνη στην – κατά τα άλλα – εύφλεκτη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
- Υπήρξε και η ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών που έσπευσε να επαναφέρει θέμα δήθεν «γκρίζων ζωνών». Προσθέτουμε και την υπερδραστηριότητα τουρκικών υποβρυχίων στο Αιγαίο, που συνιστά επίσης μια πολύ σοβαρή εξέλιξη. Όλα αυτά προκαλούν πολύ σοβαρό προβληματισμό και ανησυχία.
- Η συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας για το προσφυγικό κρέμεται από μια κλωστή. Και αν καταρρεύσει, οι συνέπειες για τη χώρα μας είναι ανυπολόγιστες.
- Για το Κυπριακό:
- Στηρίζουμε, χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις, τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, στην μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλει για επίτευξη δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης και θέλουμε να ελπίζουμε ότι το σύνολο του ελληνικού πολιτικού κόσμου είναι στο πλευρό του.
- Ακολουθούμε σταθερά το δόγμα: «Η Κύπρος αποφασίζει και η Ελλάδα συμπαρίσταται».
- Για τις Ελληνοαλβανικές σχέσεις:
- Η Αλβανία με μια σειρά δηλώσεων και πράξεων “ανοίγει” σχεδόν όλα τα θέματα των διμερών μας σχέσεων, προσθέτοντας μάλιστα και το ανύπαρκτο ζήτημα του δήθεν «Τσάμικου».
- Προχωρά σε απαράδεκτες ενέργειες, όπως το γκρέμισμα σπιτιών Ελλήνων στη Χειμάρρα και τη διακίνηση προπαγανδιστικού εθνικιστικού υλικού από υπαλλήλους του Υπουργείου των Εξωτερικών.
- Δεν συνεργάζεται για να προχωρήσουν κοινώς επωφελή ζητήματα, όπως η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών των δύο χωρών.
- Για τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη:
- Πριν από 25 χρόνια, το 1991, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ως πρωθυπουργός της Ελλάδας, κήρυξε την πολιτική ισονομίας και ισοπολιτείας απέναντι σε όλους τους πολίτες της Θράκης, ανεξαρτήτως θρησκείας.
- Μια πολιτική που άλλαξε τη ζωή της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη και χάρη στην οποία μπόρεσε να ενταχθεί ισότιμα στην οικονομική, κοινωνική και πολιτική μας ζωή. Έκτοτε, όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις – άλλες με λιγότερη και άλλες με μεγαλύτερη επιτυχία – συνέχισαν αυτήν την πολιτική. Και τα αποτελέσματα ήταν θετικά.
- Με ενεργητικές πολιτικές θετικών μέτρων, όπως η ποσόστωση στην εισαγωγή μαθητών από τη μειονότητα στα Πανεπιστήμια, πετύχαμε να εισάγονται κάθε χρόνο 450 με 500 μουσουλμάνοι μαθητές στα Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι. όλης της χώρας. Γεγονός που προκαλεί κοινωνική κινητικότητα και αποτελεί πλούτο για τον τόπο.
- Σήμερα, 25 χρόνια μετά, εξακολουθεί να μας εκφράζει απολύτως η φράση με την οποία ξεκινά το ομόφωνο πόρισμα της Βουλής των Ελλήνων για την ανάπτυξη της Θράκης: «Είναι για μας απαραβίαστες Αρχές ο σεβασμός στην προσωπικότητα και την ελευθερία του ατόμου, η θρησκευτική, γλωσσική, κοινωνική και πολιτιστική του ελευθερία, η απρόσκοπτη έκφραση των ηθών και των εθίμων του».
- Με τον ίδιο απόλυτο τρόπο, στεκόμαστε απέναντι σε κάθε εξτρεμιστική φωνή που θέλει να επενδύσει στο μίσος και το φανατισμό, η οποία, απ’ όπου και εάν προέρχεται, απειλεί να διαταράξει την κοινωνική συνοχή και τα τεράστια βήματα που έγιναν όλα αυτά τα χρόνια. Η πολιτική ισονομίας και ισοπολιτείας που έχουμε ακολουθήσει στην πατρίδα μας, έχει επιτύχει πολύ περισσότερο από αντίστοιχες πολιτικές που έχουν εφαρμοσθεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
- Για τα Σκόπια: (Δεν περιλαμβάνεται στα «Σημεία Αλήθειας», αλλά αποτελεί επίκαιρη επερώτηση 18 Βουλευτών της ΝΔ προς τον Υπουργό Εξωτερικών στις 8 Μαΐου 2017)
- Με επίκαιρη επερώτηση, που κατέθεσαν προς τον Υπουργό Εξωτερικών στις 8 Μαΐου 2017, 18 βουλευτές της ΝΔ με πρώτο υπογράφοντα τον Τομεάρχη Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργο Κουμουτσάκο, καλούν τον Υπουργό να αποσαφηνίσει εάν ο ίδιος και η κυβέρνηση υιοθετούν ή όχι τις δηλώσεις του Υπουργού Εθνικής Άμυνας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ στις 7 Μαΐου 2017.
- Αφορμή για την επερώτηση, είναι ορισμένες αναφορές του κ. Π. Καμμένου στην προαναφερθείσα συνέντευξη και ειδικότερα, μεταξύ άλλων, οι ακόλουθες φράσεις του: «Θεωρώ, λοιπόν, ότι η εγγύηση για τη Δύση είναι η δημιουργία ενός χριστιανικού τόξου», «Όσον αφορά τα Σκόπια, είναι ξεκάθαρο ότι η πλειοψηφία του πληθυσμού είναι αλβανικής καταγωγής» και «Δεν πρόκειται να δεχτώ τη χρήση του όρου Μακεδονία».
- Οι Βουλευτές της ΝΔ υπογραμμίζουν ότι:
α. Είναι ανάγκη η εξωτερική πολιτική της χώρας να ασκείται με συνοχή, υπευθυνότητα και συγκρότηση, ειδικά σε μια συγκυρία όπου η κατάσταση στα Βαλκάνια είναι ιδιαιτέρως ρευστή και κρίσιμη.
β. Σύμφωνα με την τελευταία επίσημη απογραφή, ο συνολικός πληθυσμός της ΠΓΔΜ ήταν 2.022.547 άτομα, εκ των οποίων 1.297.981 ή το 64% είναι Σλαβομακεδόνες και 509.083 ή το 25,2% είναι Αλβανοί.
γ. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του ΥΠΕΞ αναφορικά με την ονομασία της ΠΓΔΜ «Η επίσημη θέση της Ελλάδας είναι σαφής: Σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό πριν από τη λέξη «Μακεδονία» που θα ισχύει έναντι όλων (erga omnes), για κάθε χρήση, εσωτερική και διεθνή».
- Τα ερωτήματα που καλείται να απαντήσει ο κ. Κοτζιάς, ενώπιον της Εθνικής Αντιπροσωπείας, είναι:
α. Συμφωνεί με τις δηλώσεις του ΥΕΘΑ;
β. Αντικατοπτρίζουν οι θέσεις του ΥΕΘΑ περί «δημιουργίας χριστιανικού τόξου» την επίσημη θέση του Υπουργείου Εξωτερικών;
γ. Ποιά τελικά είναι η επίσημη θέση της χώρας αναφορικά με την ονομασία της ΠΓΔΜ; Εκείνη που αναφέρει το ΥΠΕΞ ή εκείνη που δηλώνει ο ΥΕΘΑ;
δ. Αποτελούν οι αναφορές του ΥΕΘΑ τη γενικότερη βάση πάνω στην οποία οικοδομείται η Βαλκανική πολιτική της Ελλάδας;
- Με την Ελλάδα μην παίζετε!
- Ίσως κάποιοι πιστεύουν ότι είναι ευκαιρία να εκμεταλλευτούν τα σημερινά προβλήματα της Ελλάδας, για να αλλάξουν ισορροπίες και δεδομένα στην περιοχή.
- Η Ελλάδα για δεκαετίες είναι πυλώνας σταθερότητας στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, έχει σχέσεις φιλίας και συνεργασίας με τα γειτονικά κράτη, έχει δείξει την αλληλεγγύη της στα δύσκολα χρόνια των γειτόνων μας και στήριξε την ευρωπαϊκή προοπτική τους. Η στήριξη αυτή όμως δεν μπορεί, ούτε και πρέπει να ερμηνεύεται ως κάποιου είδους «λευκή επιταγή», ειδικά όταν με ενέργειες και παραλείψεις, πλήττεται ο σεβασμός των σχέσεων καλής γειτονίας.
- Γι’ αυτό στέλνουμε προς όλες τις πλευρές ένα ξεκάθαρο μήνυμα: Με την Ελλάδα μην παίζετε!.
ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΔΟΥΛΑΣ
Τομεάρχης Οργανωτικού Ν.Ο. Τρικάλων