Με πολύ μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η 3η συνάντηση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Grundtvig από το Παράρτημα της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας στην πόλη μας, στο ξενοδοχείο « Πανελλήνιον», από 11-15/05/2011.
Το πρόγραμμα γίνεται σε συνεργασία με εταίρους από τη Γαλλία, Τσεχία , Τουρκία, Ισπανία και Πορτογαλία και έχει σαν θέμα:
«Οι επιδράσεις των στερεοτύπων των δυο φύλων στις ανθρώπινες δραστηριότητες»
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε το κλείσιμο και η παρουσίαση των εργασιών του 1ου έτους και ο προγραμματισμός του δεύτερου.
Πιο συγκεκριμένα, το πρόγραμμα της συνάντησης περιελάμβανε:
- Καλωσόρισμα, γνωριμία των μελών της ομάδας
- Παρουσίαση της Ελλάδας ( γεωγραφικά, ιστορικά και οικονομικά στοιχεία, εκπ/κό σύστημα, life style, κ.λ.π),
- Παρουσίαση των αποτελεσμάτων των ερωτηματολογίων που διακινήθηκαν σε δείγμα 100 ατόμων ( από κάθε χώρα)
- Παρουσίαση από την Ελληνική Ομάδα των κοινών αποτελεσμάτων από τη σύγκριση όλων των ερωτηματολογίων όλων των χωρών.
- Ομιλία από την καθηγήτρια του τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Bασιλική Δεληγιάννη – Κουϊμτζή με θέμα: «Φύλο και επιλογές Ζωής».
Η κ. Δεληγιάννη έκανε μια εμπεριστατωμένη ανάλυση της υπάρχουσας κατάστασης τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό και αναφέρθηκε σε πάρα πολλές έρευνες καθώς επίσης και σε παραδείγματα. Η συζήτηση που ακολούθησε ήταν πραγματικά ενδιαφέρουσα και έγινε αφορμή για περεταίρω συγκρίσεις στις συνεργαζόμενες χώρες.
Επίσης έκανε μια εισαγωγή στα εργαλεία καταπολέμησης των στερεοτύπων, που είναι η θεματική του δεύτερου έτους
- Προγραμματισμό για το δεύτερο έτος
Η γλώσσα επικοινωνίας ήταν η Αγγλική.
Η Ομάδα των φιλοξενούμενων εταίρων αποτελούνταν από 13 άτομα ενώ εκ μέρους της Ελληνικής ομάδας συμμετείχαν 10 άτομα μέλη του Παραρτήματος Τρικάλων της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας. Οι φιλοξενούμενοι έμειναν στην πόλη μας για 5 ημέρες.
Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους εδώ , επισκέφτηκαν τα Μετέωρα, την ευρύτερη περιοχή του Ασπροποτάμου, και φυσικά την πόλη μας όπου τους έγινε ξενάγηση στο Βαρούσι, στο κάστρο της πόλης, στο Ασκληπιείο, στο Τζαμί και στο Μύλο Ματσόπουλου.
Εκ μέρους του Δήμου Τρικκαίων τους καλωσόρισε η Αντιδήμαρχος κ. Βάσω Κάκλα , η οποία παρέστη στην έναρξη των εργασιών και τους απένειμε δώρα αναμνηστικά, χαρακτηριστικά της περιοχής μας.
Η Συντονίστρια του προγράμματος
Αθανασία Ζαραμπούκα