Πρωτοσέλιδο

100 εκατομμύρια για έργα υποδομών στη Θεσσαλία το 2017


Από τα 157 εκατομμύρια ευρώ του προϋπολογισμού 2017 της Περιφέρειας Θεσσαλίας, περίπου τα 100 εκατομμύρια διατίθενται για έργα υποδομών το οποίο σημαίνει δουλειές για τον κόσμο και ποιότητα ζωής, τόνισε ο  Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός επαναβεβαιώνοντας ότι Νούμερο 1 εχθρός της αιρετής Περιφέρειας είναι η ανεργία.

Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε σήμερα πλαισιωμένος από τους Αντιπεριφερειάρχες των τεσσάρων Περιφερειακών Ενοτήτων κ. κ. Χρήστο Μιχαλάκη, Δωροθέα Κολυνδρίνη, Βασίλη Τσιάκο και Δημήτρη Παπαδημόπουλο, ο κ. Κ. Αγοραστός επισήμανε:

«Μόνο στη Θεσσαλία, μέσα σ’ αυτό το πρωτόγνωρο, το απόλυτα αρνητικό οικονομικό περιβάλλον, με την ασταθή πολιτική κατάσταση των τελευταίων ετών, καταφέραμε και ολοκληρώσαμε ή υλοποιούμε 1.114 έργα συνολικού προϋπολογισμού 1,6 δις ευρώ.

Παραλάβαμε έργα ημιτελή και τα ολοκληρώνουμε, εντάξαμε νέα έργα, ολοκληρώνουμε το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο στην Ευρώπη που είναι η λίμνη Κάρλα  και παράλληλα διαχέουμε χρήμα στην πραγματική οικονομία και συγκρατούμε θέσεις εργασίας. Αυτό αποτελεί μια ανάσα ελπίδας και μια τονωτική ένεση για να ανακάμψει η Περιφέρειά μας και η χώρα. Όλα αυτά τα χρόνια 409 οδικά έργα, 175 έργα στον αγροτικό τομέα, 106 έργα τουρισμού πολιτισμού, 105 έργα εκπαίδευσης (σχολεία, ΤΕΙ, ΑΕΙ), 59 έργα υγείας, 17 έργα αθλητισμού, 227 έργα περιβάλλοντος .

Σε όλα αυτά πρέπει να προσθέσουμε τα 568 εκατ. ευρώ που έρχονται από το νέο ΕΣΠΑ και μάλιστα με εκχωρημένους πόρους 85 εκατ. ευρώ για τη διαχείριση στερεών αποβλήτων και 82 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, που διεκδικήσαμε και πήραμε το 37,5 % του συνολικού ποσού που έχει η χώρα».

Ο κ. Κώστας Αγοραστός ανέδειξε τον διεκδικητικό χαρακτήρα της αιρετής Περιφέρειας σημειώνοντας: «Και δεν σταματάμε εδώ γιατί ξέρουμε να διεκδικούμε. Πέρσι μας είχαν εντάξει για Υποδομές στη Θεσσαλία 1,23 εκατ. ευρώ. Φέτος διεκδικήσαμε και πήραμε 68 εκατ. ευρώ. Από το 1 πήγαμε δηλαδή στα 68! Αυτό θα πει διεκδίκηση. Η οποία έγινε με σοβαρότητα, υπευθυνότητα, με συζήτηση, επιχειρήματα και συμμετοχικότητα. Γιατί σε όλα τα έργα τα οποία κάναμε διεισδύουν οι επιθυμίες των τοπικών κοινωνιών, είτε λέγονται αγρότες, είτε μαθητές, καθηγητές, επιστήμονες, ιατροί, επιχειρηματίες».

Ο κ. Κ. Αγοραστός έκανε ειδική αναφορά σε δύο νευραλγικούς τομείς δράσης της Περιφέρειας Θεσσαλίας: τη στήριξη των επενδύσεων και της υγιούς επιχειρηματικότητας καθώς και την κοινωνική πολιτική.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «όλα αυτά τα χρόνια δώσαμε την ευκαιρία και για επενδύσεις. 3.596 επενδύσεις ύψους 479 εκατ. ευρώ. Ενώσαμε τις δυνάμεις μας γιατί είμαστε δύναμη απελευθερωτική επαναστατική, δημιουργική, γιατί βασιζόμαστε στη συνεργασία, στη συνέργεια, στην αποτελεσματικότητα, στην αλήθεια και στην κυριολεξία.

Στον τομέα της πρόνοιας και μέσω του νέου ΕΣΠΑ στηρίζουμε τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, τα κέντρα ημερήσιας φροντίδας, τα κοινωνικά παντοπωλεία, τα κοινωνικά φαρμακεία, τις μεταφορές των ατόμων με ειδικές ανάγκες, την εκπαίδευση των ΑμεΑ, καθώς και τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες».

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας προσδιόρισε ως Νο1 εχθρό την ανεργία. «Καθημερινά -εξήγησε – στο μυαλό μας, στην πολιτική μας έχουμε τον άνθρωπο. Και έναν εχθρό έχουμε εξ αρχής: Την ανεργία. Πως την αντιμετωπίζεις όμως την ανεργία; Με τα λόγια; Με ευχολόγια; Ή με σκληρή καθημερινή δουλειά, με πρόγραμμα, με σχέδιο, και κυρίως με δημιουργία υποδομών και τη στήριξη επενδύσεων; Αυτό δεν κάνουμε τόσο καιρό;», αναρωτήθηκε.

Για το νέο προϋπολογισμό που υπερψήφισε προχθές το Περιφερειακό Συμβούλιο, ο κ. Κ. Αγοραστός ανέφερε:

«Ο προϋπολογισμός κάθε περιφέρειας δεν συντάσσεται εν κενώ αλλά σ’ ένα συγκεκριμένο πλαίσιο, το οποίο έχει διαμορφωθεί μέσα από τους νόμους της Πολιτείας και τις Κοινές Υπουργικές αποφάσεις. Αποτελεί ένα από τα εργαλεία που έχει η Περιφέρεια για να ασκήσει την πολιτική της και την στρατηγική της. Ο προϋπολογισμός πρέπει να είναι ισοσκελισμένος καθώς περνά από την κρησάρα του Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας των Ο.Τ.Α. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει:

– δραστική περικοπή της χρηματοδότησης στις περιφέρειες σε ποσοστό 60%.

– Μεταφορά αρμοδιοτήτων στις περιφέρειες χωρίς τους αντίστοιχους πόρους.

– Δραστική μείωση του προσωπικού των αιρετών περιφερειών, μείωση που εκ των πραγμάτων δυσχεραίνει το έργο της περιφερειακής αυτοδιοίκησης.

Παρ’ όλο αυτόν το στενό κορσέ του κεντρικού κράτους, στην περιφέρεια Θεσσαλίας έχουμε καταφέρει:

Να είμαστε περιφέρεια – πρότυπο όσον αφορά τη διαχείριση των οικονομικών μας χωρίς δάνεια, χωρίς ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις, χωρίς να δημιουργούμε στρεβλώσεις στην αγορά. Όσοι συνεργάζονται με την Περιφέρεια Θεσσαλίας γνωρίζουν ότι θα πληρωθούν και πληρώνονται στην ώρα τους. Η ποιότητα και η ποσότητα των παρερχομένων υπηρεσιών εκτελούνται στο ακέραιο.

Και παρά το γεγονός ότι ως Περιφέρειες έχουμε προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας για το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των Ο.Τ.Α είμαστε υποχρεωμένοι να έχουμε προϋπολογισμό, γιατί αλλιώς δεν θα μπορούν να εγκριθούν τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη, δεν θα πληρωθούν οι υπάλληλοι της Περιφέρειας, δεν θα μπορέσουμε να πληρώσουμε τα επιδόματα των διαφόρων κοινωνικών ομάδων και τις επιχορηγήσεις σε Προνοιακά Ιδρύματα, δεν θα μπορέσουμε να πραγματοποιήσουμε τις μεταφορές των μαθητών, την δακοκτονία και την κουνουποκτονία, τις εκδηλώσεις αθλητικού και πολιτιστικού περιεχομένου, το πρόγραμμα για τον τουρισμό κ.α. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν το αίσθημα ευθύνης και το χρέος του καθενός όταν έρχεται να τοποθετηθεί μέσα σε έναν προϋπολογισμό».

Κληθείς από δημοσιογράφους να σχολιάσει τις τοποθετήσεις συμβούλων παρατάξεων της μειοψηφίας, ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε: «Στη συνεδρίαση για τον προϋπολογισμό ακούστηκε κριτική, η οποία εξαντλήθηκε σε διαπιστώσεις, δεν ήταν τεκμηριωμένη και κυρίως δεν συνοδευόταν από εναλλακτικές προτάσεις. Εμείς επιζητούμε την κριτική και δεν διακατεχόμαστε από μια καταστροφική ψευδαισθησιογόνα εγωγνωσία. Όμως δεν υπήρξε ούτε μια σοβαρή πρόταση, για κάποια ουσιαστική αλλαγή στον προϋπολογισμό. Από λόγια και ξύλινη γλώσσα έχουν χορτάσει οι πολίτες αυτά τα χρόνια. Τίποτε δεν γίνεται με ευχολόγια αλλά μόνο με σκληρή δουλειά, σχέδιο, πρόγραμμα, στρατηγική και έργο».

Προηγούμενο άρθρο Εκδήλωση τιμής και μνήμης για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου
Επόμενο άρθρο Μήνυμα της Ελένης Αναστασοπούλου για την επέτειο του Πολυτεχνείου