Ειδήσεις

4ο Πανελλήνιο Εθνολογικό Συνέδριο : Μια ενδιαφέρουσα επιστημονική συνάντηση


Ξεκίνησαν οι εργασίες του 4ου Πανελλήνιου Εθνολογικού Συνεδρίου χθες Πέμπτη 8-9-2016 στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Κιλελέρ Λάρισας με θέμα «Γη και αγώνες των κατοίκων της Πεδινής Θεσσαλίας-Καραγκούνηδες»,που είναι η κορυφαία όλων των εκδηλώσεων, οι οποίες πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του 4ου Καραγκούνικου Ανταμώματος, το οποίο συνδιοργανώνουν ο Δήμος Κιλελέρ, η Αμφικτιονία των Θεσσαλών Καραγκούνηδων, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας-Τμήμα Ιστορίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και η Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Οι Καραγκούνηδες, με τη δημιουργία της Αμφικτιονίας των Θεσσαλών Καραγκούνηδων το 2009, έβαλαν ως στόχο, μέσα από τη διοργάνωση ημερίδων, εργαστηρίων και κύρια συνεδρίων, τη συγκέντρωση και την ανάδειξη όλων εκείνων των στοιχείων που χαρακτηρίζουν τους αυτόχθονες και γηγενείς κατοίκους της Πεδινής Θεσσαλίας. Στο δύσκολο αυτό εγχείρημά τους χρειαζόταν η επιστημονική στήριξη, έτσι ώστε τα νέα στοιχεία που έρχονται στο φως να είναι επιστημονικά τεκμηριωμένα, γι΄αυτό και φροντίζουν σε κάθε συνέδριο, να εξασφαλίζουν τη στήριξη επιστημονικών ιδρυμάτων της χώρας μας.

Το 3ο Πανελλήνιο Εθνολογικό Συνέδριο, που πραγματοποιήθηκε στα Φάρσαλα το 2014, είχε τη στήριξη της Ακαδημίας Αθηνών-ΚέντρονΕρεύνης Ελληνικής Λαογραφίας. Το 4ο Πανελλήνιο Εθνολογικό Συνέδριο έχει την επιστημονική στήριξη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας-Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας. Πρόεδρος αυτού είναι ο Καθηγητής Ευάγγελος Αυδίκος, ένας άνθρωπος με μεγάλη εμπειρία στη διοργάνωση επιστημονικών συνεδρίων αλλά και ακούραστος δάσκαλος, ο οποίος προσφέρει πολλά στην έρευνα και την επιστήμη. Σε δήλωσή του τονίζει τα παρακάτω:

Το 4ο Εθνολογικό συνέδριο είναι μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα επιστημονική συνάντηση τόσο για τους Καραγκούνηδες και τη Θεσσαλία όσο και για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Πρώτα απ’ όλα, γιατί ο βασικός της άξονας είναι η «γη», που τροφοδότησε τα όνειρα πολλών ανθρώπων του Θεσσαλικού κάμπου για πολλές δεκαετίες. Η σχέση του Θεσσαλού με τον κάμπο και τη γη του έχει ποτίσει κάθε δραστηριότητά του. Βρίσκεται πίσω από τα όνειρα για εθνική αλλά και κοινωνική ανεξαρτησία. Υπάρχει στον τρόπο που οργανώθηκαν οι οικισμοί και συγκροτήθηκαν οι οικογένειες και οι κοινωνικές σχέσεις. Συναντιούνται στη συμπεριφορά των ανθρώπων, τα ήθη και τα έθιμά τους. Έχει αποτελέσει ύλη για την ποίηση και την πεζογραφία. Προκάλεσε το ενδιαφέρον περιηγητών αλλά και αρχαιολόγων, που αναζήτησαν τα υλικά τεκμήρια της παρουσίας των Θεσσαλών από το απώτατο παρελθόν, καθώς και τα φύλα και τους λαούς που εισέρρευσαν στον Θεσσαλικό κάμπο συνεισφέροντας στη δημιουργία πολιτισμικών παραδόσεων που διασώζονται στη μνήμη των συγχρόνων Θεσσαλών.

Έπειτα, το συνέδριο είναι σημείο συνάντησης και επιμειξιών, όπως ταιριάζει στην ιστορική κληρονομιά της Θεσσαλίας που πάντοτε βρισκόταν-και βρίσκεται-σε κρίσιμο γεωγραφικό σταυροδρόμι. Σ’ αυτό το συνέδριο εκδηλώνεται με ένταση η επιθυμία της τοπικής αυτοδιοίκησης(της περιφέρειας Θεσσαλίας και του Δήμου Κιλελέρ) να προσδώσει πανελλαδικό ενδιαφέρον στη μελέτη του Θεσσαλικού χώρου και χρόνου συνεργαζόμενη με το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Είναι μια κρίσιμη επιλογή, καθώς το πανεπιστήμιο ενδιαφέρεται να προσφέρει την επιστημονική του γνώση στην κοινωνία της Θεσσαλίας, ενώ ταυτόχρονα το ίδιο προσδοκά να εμπλουτίσει την εμπειρία του και να ενισχύσει τους δεσμούς του με την τοπική κοινωνία.

Προσωπικά αισθάνομαι ευτυχής που υλοποιείται με το συνέδριο μια βασική οπτική, τόσο προσωπική όσο και του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας που έχω την τιμή να εκπροσωπώ. Είναι αφετηρία για στενότερους δεσμούς και για το λόγο αυτό ευχαριστώ τον Δήμαρχο του Κιλελέρ και τους συνεργάτες του , που μόχθησαν να οργανώσουν το συνέδριο.

Προηγούμενο άρθρο Εχθροί και ασθένειες της φυστικιάς
Επόμενο άρθρο Νέα σύνθεση Συμβουλίου ΤΕΙ Θεσσαλίας