Καλούμαστε σήμερα να ψηφίσουμε στο ελληνικό κοινοβούλιο, το Νομοσχέδιο για τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς και τις μορφές συλλογικής οργάνωσης του αγροτικού χώρου. Αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά νομοθετήματα της Κυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α-ΑΝ.ΕΛ, που στόχο έχει να διορθώσει λάθη και αστοχίες του παρελθόντος, δημιουργώντας χώρο επανίδρυσης για το συνεταιριστικό κίνημα. Παρότι η συνεταιριστική μορφή οργάνωσης υπάρχει θεσμοθετημένη στην Ελλάδα για περισσότερο από ένα αιώνα, τα τελευταία χρόνια την είδαμε να χάνει το ρόλο της με εμφανείς τις ευθύνες κακών πολιτικών του παρελθόντος και ελλιπούς θεσμικού πλαισίου.
Οι συνεταιρισμοί έχουν ένα συγκεκριμένο στρατηγικό στόχο. Αποτελούν μέσο οργάνωσης των μεσαίων και χαμηλών στρωμάτων, στηριζόμενο στην αλληλεγγύη και στοχεύοντας στην παραγωγή και την ανάπτυξη. Δυστυχώς τα στοιχεία των τελευταίων χρόνων καταδεικνύουν ότι η κατάσταση που επικρατεί στους συνεταιρισμούς δεν είναι αυτή που θα θέλαμε. Από τους 6.500 συνεταιρισμούς, περίπου το ένα έκτο λειτουργούν ενώ οι υπόλοιποι βρίσκονται από καιρό σε αδράνεια. Μάλιστα μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό των ενεργών συνεταιρισμών εμφανίζουν καλά οικονομικά στοιχεία. Είναι σαφές ότι η παρούσα κατάσταση έχει ως αποτέλεσμα την απαξίωση της συνεταιριστικής οργάνωσης στην κοινωνία.
Η λειτουργία υγιών συνεταιρισμών αποτελεί προϋπόθεση για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα παραγωγής, ώστε να προχωρήσουμε πιο γρήγορα στη διατροφική αυτάρκεια της χώρας. Με το νομοσχέδιο αυτό δημιουργούμε το θεσμικό πλαίσιο και εκείνο το ευνοϊκό περιβάλλον το οποίο θα οδηγήσει στην ανασυγκρότηση των συνεταιρισμών για να πραγματοποιηθούν οι παραπάνω στόχοι. Σε αυτή τη δύσκολη στιγμή για την οικονομία, ο μόνος τρόπος απεμπλοκής από την επιτροπεία, αλλά και το στοίχημα που έχει να πετύχει αυτή η Κυβέρνηση, είναι η ανάπτυξη και η παραγωγική ανασυγκρότηση.
Από τους βασικούς στόχους του Νομοσχεδίου είναι η βοήθεια προς τους μικρούς αγρότες, ώστε να επιβιώσουν μέσα σε ένα πολύ δύσκολο οικονομικό περιβάλλον, να οργανωθούν και να πετύχουν χαμηλότερο κόστος παραγωγής, καλύτερες τιμές και ευκολότερη προώθηση για τα αγροτικά τους προϊόντα, ενώ με την υιοθέτηση κοινών καλλιεργητικών μεθόδων θα έχουν και το ποιοτικό πλεονέκτημα.
Διαβάζοντας το Νομοσχέδιο, βλέπουμε εμφανώς να απλοποιείται η σύσταση των συνεταιρισμών παρακάμπτοντας την γνωστή γραφειοκρατία. Μειώνεται ο αριθμός των απαιτούμενων μελών και καταργείται το υποχρεωτικό ελάχιστο συνεταιριστικό κεφαλαίο. Επιπλέον, διακρίνουμε την ενίσχυση των δημοκρατικών διαδικασιών στις αρχαιρεσίες και στον έλεγχο των μελών προς τη διοίκηση που στόχο έχουν την αποτροπή των διαλυτικών φαινομένων του παρελθόντος. Με το ένα μέλος – μία μερίδα – μία ψήφος, θεσμοθετούμε την ισότιμη και δημοκρατική συμμετοχή, ανεξαρτήτως όγκου παραγωγής. Όσον αφορά την εξυγίανση της υφιστάμενης κατάστασης στον συνεταιριστικό χώρο έχουμε τη δημιουργία του Εθνικού Μητρώου, της Ελεγκτικής αρχής και του σώματος Επιθεωρητών στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθώς και ευνοϊκές τροποποιήσεις στις νομικές διατάξεις για τις συγχωνεύσεις, τις λύσεις, τις μισθώσεις και τις εκκαθαρίσεις. Για την επιχειρηματική ανάπτυξη του Αγροτικού Συνεταιρισμού δίνεται η δυνατότητα και άλλων επενδυτών να γίνουν μέλη του συνεταιρισμού, καθιερώνοντας την προαιρετική μερίδα, χωρίς δικαίωμα ψήφου, ως δυνατότητας επένδυσης στον συνεταιρισμό και από τρίτους. Σημαντική είναι η θέσπιση Συμβάσεων μελλοντικής πώλησης των αγροτικών προϊόντων με στόχο την προστασία της τιμής τους, γεγονός που θα προσφέρει κάλυψη και προστασία στους οργανωμένους συνεταιρισμούς και η συνεταιριστική εκπαίδευση των παραγωγών, μέσα από τη δημιουργία του Ταμείου Συνεταιριστικής Εκπαίδευσης. Και σε αυτά που ανέφερα ενδεικτικά, προστίθενται πολλές άλλες θετικές ρυθμίσεις για τις οποίες θα μπορούμε να μιλάμε για πολλές ώρες.
Προέρχομαι από το Νομό Τρικάλων, που αποτελεί μία κατεξοχήν αγροτική περιοχή και βλέπω καθημερινά τις δυσκολίες που περνάνε οι μικρομεσαίοι αγρότες. Είναι χρέος της παρούσας Κυβέρνησης να στηρίξει με κάθε δυνατό μέσο όλες αυτές τις κοινωνικές ομάδες που πλήττονται και που τα τελευταία χρόνια πλήρωσαν την οικονομική κρίση.
Η κατάρτιση του παρόντος νομοσχεδίου βασίστηκε στην ανάγκη που έχουμε να υπάρξει και να αναπτυχθεί το συνεταιριστικό κίνημα, με στόχο την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Είναι ανάγκη να στηρίξουμε μέσα από αυτό το εγχείρημα κυρίως τους νέους αγρότες που προσπαθούν να ανταποκριθούν στις δυσκολίες των καιρών, ώστε να μην παρατήσουν την παραγωγή.
Ειδικά την περίοδο που διαβιούμε, που είδαμε μια δομική κρίση στο καπιταλιστικό σύστημα, μία από τις απαντήσεις που δίνει η Αριστερά είναι η Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία. Οι αγροτικοί συνεταιρισμοί πρέπει να γίνουν η μορφή ανάπτυξης που θα προστατεύει του μικρομεσαίους αγρότες και τα τοπικά προϊόντα, θα χαρακτηρίζεται από κοινωνική και δημοκρατική δομή και λειτουργία και θα δέχεται δημόσιο έλεγχο.
Ο καλύτερος τρόπος να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν οι μικρομεσαίοι αγρότες, είναι να οργανωθούν σε γεωργικούς συνεταιρισμούς, χρησιμοποιώντας το ευνοϊκό περιβάλλον που παρέχει το παρόν Νομοσχέδιο. Βλέπουμε ότι έχει ξεκάθαρα ταξικό πρόσημα. Με μεγάλη χαρά το υπερψηφίζω.
Χρήστος Σιμορέλης
Βουλευτής Τρικάλων με το ΣΥ.ΡΙΖ.Α