Σημαντικά ήταν τα συμπεράσματα που εξήχθησαν στη διάρκεια του συνέδριου Καινοτομίας Economist με τίτλο: «Μπορεί η Ελλάδα να βγει από την κρίση χωρίς επενδύσεις στην ευρυζωνικότητα;» που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη 6 Απριλίου στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση.
Από πλευράς του Δήμου Τρικκαίων το παρόν στις εργασίες του συνεδρίου έδωσε ο αρμόδιος επί θεμάτων Ποιότητας Ζωής, Χωροταξίας και Υποδομών Απόστολος Κολότσιος. Η θεματολογία του συνεδρίου αφορούσε τα οφέλη από την Διαδικτυωμένη Κοινωνία και των αναγκαίων επενδύσεων στην ευρυζωνικότητα.
Για το θέμα μίλησε στους τοπικούς δημοσιογράφους ο κ. Κολότσιος ο οποίος μεταξύ άλλων μίλησε για αδυναμία, λόγω ανυπαρξίας του νομικού πλαισίου για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση τουλάχιστον σε ότι αφορά την τοπική αυτοδιοίκηση.
“Η νέα εποχή χαρακτηρίζεται ως μετά-ΚΕΠ εποχή. Θα πρέπει να υπάρξει θεσμικό πλαίσιο όσον αφορά στις διοικητικές πράξεις, την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, την ηλεκτρονική υπογραφή και την ηλεκτρονική συναλλαγή, με στόχο την καταπολέμηση της διαφθοράς και της γραφειοκρατίας”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κολότσιος. Παράλληλα στάθηκε και στο θέμα της μείωσης των δαπανών για τους φορείς η οποία θα φθάνει σε ποσοστό το 50% περίπου, βάσει και ανάλογων μελετών που κατά καιρούς έχουν γίνει.
“Βοηθά στην κρίση”
Όπως υπογράμμισε ο αντιδήμαρχος Τρικκαίων “μετά το σχετικό Νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί πρέπει να ακολουθήσει επιχειρησιακό σχέδιο εφαρμογής αυτού του νομοσχεδίου από το Υπουργείο Εσωτερικών, δεν ξέρω αν θα είναι και Κοινή Υπουργική Απόφαση, αν θα εμπεριέχει και άλλες ΚΥΑ με άλλα συναφή Υπουργεία”. Πάντως τόνισε ότι υπήρξαν αρκετές παροτρύνσεις προς την Κυβέρνηση ώστε να επιταχύνει τις διαδικασίες για το θέμα της εφαρμογής της ευρυζωνικότητας καθώς η ανάπτυξή της βοηθά στο να ξεπεραστεί πιο γρήγορα η κρίση που βιώνει η χώρα.
Συμπεράσματα
Τα συμπεράσματα που εξάγονται βάσει των όσων ειπώθηκαν στη διάρκεια του συνεδρίου, σύμφωνα με τον κ. Κολότσιο είναι τα εξής: “H ευρυζωνικότητα οδηγεί σε μείωση δαπανών διοίκησης, οδηγεί στην καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, τα αποτελέσματα από τη διοίκηση έρχονται πιο γρήγορα, έχουμε μείωση του χρόνου αναμονής. Γενικά οι διοικητικές πράξεις προωθούνται πιο γρήγορα. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε και μια αύξηση της παραγωγικότητας του τριτογενούς τομέα των ανθρώπων που ασχολούνται εκεί. Όμως δεν έχουμε αύξηση της παραγωγής”. Εκθέτοντας τη δική του άποψη για την τοπική αυτοδιοίκηση δήλωσε ότι θα πρέπει να στρέψει τα βλέμματά της και στον πρωτογενή τομέα και ειδικότερα “σε αυτό που λέγεται αγροτική ανάπτυξη”, κατέληξε.