Με επιτυχία παρουσιάστηκε η παράσταση «Κουραμπιέδες»


Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο ταυτόχρονα με τον αγώνα για τα δικαιώματά μας, μέσα σ’ αυτές τις δύσκολες συνθήκες για την εργατική τάξη, προσπαθεί να δώσει  και μια δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης στο θέατρο και σε άλλες πολιτιστικές δραστηριότητες με ουσιαστικό περιεχόμενο, που ψυχαγωγούν και αναδεικνύουν θετικές αξίες της τάξης μας και της τέχνης, την ώρα που πολλές οικογένειες εργαζομένων και ανέργων δεν μπορούν να πάνε θέατρο, να έχουν θεατρική και μουσική παιδεία, γιατί και αυτές οι ανάγκες αποτελούν στο σύστημα που ζούμε εμπόρευμα που αδυνατούν να το πληρώσουν.

Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας η Γραμματεία νομού Τρικάλων του ΠΑΜΕ «φιλοξένησε» , την περασμένη Κυριακή  στην πόλη μας,  την ερασιτεχνική  θεατρική ομάδα του Εργατικού Κέντρου Λάρισας , η οποία παρουσίασε   την παράσταση «Κουραμπιέδες» του Γιώργου Χασάπογλου, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Βούζα .Η πολιτιστική αυτή πρωτοβουλία έλαβε χώρα στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρικκαίων.

H ερασιτεχνική θεατρική ομάδα ΕΚΛ δημιουργήθηκε  από συναδέλφους-σσες εργαζόμενους και ανέργους. Στηρίχτηκε , επίσης , υλικοτεχνικά και πνευματικά από  μουσικούς, τους τεχνικούς από το Θεσσαλικό Θέατρο, ακόμα και  οικοδόμους που  βοήθησαν σε κατασκευές σκηνικών και στο στήσιμο, ώστε να γίνουν  πράξη οι παραστάσεις του, κάτω από τις δύσκολες συνθήκες των καιρών μας. Το ΕΚΝΛ χωρίς να διαθέτει τα οικονομικά και τεχνικά μέσα, αναπτύσσει και μια προσπάθεια πολιτιστικής παρέμβασης και δημιουργίας, όπως με τη συγκρότηση της συγκεκριμένης ερασιτεχνικής θεατρικής ομάδας από ανθρώπους  απλούς και καθημερινούς ,μέλη των σωματείων του .

 

Λίγα λόγια για το Έργο

Το θεατρικό έργο “Κουραμπιέδες”, αποτελεί μια κοινωνικοπολιτική σάτιρα που γράφτηκε το 1978 και αναδεικνύει την εικόνα του εργαζόμενου που διαμόρφωνε το σύστημα στις δεκαετίες του ’70 και του ’80.

Η εκμετάλλευση της εργατικής τάξης από τους αστούς, ο στρεβλός καταναλωτισμός, η ιδεολογική και πολιτισμική σύγχυση της εποχής, η πτώση των ηθικών αξιών μπρος στην πλάνη της αναζήτησης “μιας καλύτερης ζωής” και στο χτίσιμο ενός ουτοπικού μέλλοντος σε σαθρά θεμέλια αποτελούν τα κεντρικά θέματα του έργου. Αναδεικνύει το πόσο μπορεί να εξευτελιστεί η ανθρώπινη αξιοπρέπεια, να συμβιβαστεί και να υποκύψει ο άνθρωπος στον αγώνα του για ένα καλύτερο μέλλον. Σε τι αδιέξοδα οδηγείται. Τι ιδέες εγκαταλείπει. Ποιο είναι το τίμημα που πληρώνει.

Ζητήματα επίκαιρα και σήμερα και πηγή προβληματισμού για να πάψει να δέχεται κάθε εργαζόμενος αυτή τη μίζερη ζωή που μας επέβαλαν με ανεργία, φτώχεια και σκυμμένο το κεφάλι, να μην αποδεχθούμε να ζούμε με τα ψίχουλα, αλλά να διεκδικήσουμε οργανωμένα μέσα από τα σωματεία μας την ικανοποίηση όλων των αναγκών μας και φυσικά τη δωρεάν πρόσβαση όλων στον πολιτισμό και τις τέχνες, σε μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση που εμείς πρέπει να φτιάξουμε.

Κατά τη διάρκεια του έργου ο κόσμος γέλασε αλλά και συγκινήθηκε, ενώ στο τέλος έδωσε το πιο θερμό του χειροκρότημα.

                       

Γραμματεία  Νομού Τρικάλων του ΠΑΜΕ

Προηγούμενο άρθρο Αναβάλλεται η επίσκεψη αλληλεγγύης στους πρόσφυγες της Ειδομένης
Επόμενο άρθρο Τρικαλινή πρωτοβουλία και αλληλεγγύη από τα παιδιά