Κ. Αγοραστός: «Είναι εθνικό μας χρέος να συνεχίσουμε να παράγουμε και να στηρίζουμε την παραγωγή»


«Είναι εθνικό μας χρέος να συνεχίσουμε να παράγουμε και να στηρίζουμε την παραγωγή» σημείωσε μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστός στο πλαίσιο χαιρετισμού που απηύθυνε στο αγροτοκτηνοτροφικό συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης στην Κεντρική πλατεία της Λάρισας.

Ο κ. Αγοραστός επανέλαβε την ανάγκη αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου με μείωση φορολογικών συντελεστών, ασφαλιστικών εισφορών και κόστους παραγωγής, χαρακτηρίζοντας ως μονόδρομο αυτή την πρόταση για την επιστροφή στην ανάπτυξη, την παραγωγή και τη διατροφική αυτάρκεια της χώρας.

Αναφέρθηκε επίσης στη χθεσινή ομόθυμη αντίθεση του Περιφερειακού Συμβουλίου σε κάθε μέτρο που οδηγεί σε μαρασμό τον πρωτογενή τομέα και υπενθύμισε πως η Περιφέρεια Θεσσαλίας τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχει υλοποιήσει στον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα 180 έργα συνολικού προϋπολογισμού 400 εκ. ευρώ.

Αναλυτικότερα ο χαιρετισμός του κ. Αγοραστού:

Βρισκόμαστε μπροστά σε πρωτόγνωρες καταστάσεις και δύσκολες στιγμές. Σ’ αυτές τις στιγμές απαιτείται συνένωση δυνάμεων για να κερδίσουμε το μέλλον μας. Σήμερα κινδυνεύει η χώρα γιατί κινδυνεύει η ζωή και αυτό συμβαίνει γιατί δεν υπάρχει παραγωγή με αυτή την φορολογική επιδρομή και ταυτόχρονα με τη μεγάλη υφεσιακή κατάσταση που βιώνει η οικονομία.

Χρειάζεται αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου. Δεν χρειάζονται λόγια, αλλά πράξεις που πρέπει να γίνουν άμεσα. Το μοντέλο αυτό έχει μία και μόνο οδό: μείωση φορολογικών συντελεστών, μείωση των εισφορών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και μείωση των παραγωγικών συντελεστών, δηλαδή ενέργεια, ρεύμα, πετρέλαιο, πρώτες ύλες, αγροεφόδια κ.α. Άλλη λύση δεν υπάρχει. Έτσι θα έρθουν και οι νέες θέσεις εργασίας. Αργά ή γρήγορα θα αναγκαστούν να ακολουθήσουν αυτό το μοντέλο το οποίο εμείς προτείνουμε εδώ και καιρό. Δε θα υπάρξει παραγωγή και δεν θα υπάρξει όχι γιατί δε θέλετε οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι να παράγετε, αλλά επειδή δε θα μπορείτε να πουλήσετε τα προϊόντα. Δε θα υπάρξει παραγωγή γιατί κανείς δε θα αγοράζει τα προϊόντα τα οποία θα είναι ακριβότερα και δε θα υπάρξει παραγωγή γιατί οι πολίτες δεν θα έχουν να αγοράσουν τα προϊόντα τα οποία θα είναι ακριβά.

Σήμερα στη χώρα μειώνεται το οικογενειακό εισόδημα και αυξάνονται οι τιμές σε όλα τα προϊόντα πρώτης ανάγκης, αυτά που χρειάζεται για να ζήσει κανείς.

Εμείς και χθες στο Περιφερειακό Συμβούλιο, μέσα από διαφορετικές απόψεις ο καθένας, καταλήξαμε ότι θέλουμε τους γεωργούς, τους κτηνοτρόφους, τους μελισσοκόμους και τους αλιείς, να είναι στην παραγωγή, να παράγουν ποιοτικά και περισσότερα προϊόντα, ούτως ώστε να μειώσουμε τις εισαγωγές, την εκροή συναλλάγματος και να αυξήσουμε τον βαθμό της διατροφικής επάρκειας στη χώρα μας.

Ταυτόχρονα πρέπει να βρεθεί λύση για το ασφαλιστικό στον ΟΓΑ. Να βρεθεί η λύση της διαδικασίας εκείνης η οποία να είναι γρήγορη για να μπορείτε να χρησιμοποιείτε εργάτες γης ή εργάτες στα ποιμνιοστάσιά σας. Η λύση είναι απλή, αρκεί να θέλουν να την εφαρμόσουν. Κανείς από εσάς δε θέλει να είναι παράτυπος ή παράνομος.

Δεν άκουσα από κανέναν σας να λέει ότι δε θέλετε να συνεισφέρετε σ’ αυτή τη μεγάλη προσπάθεια η οποία γίνεται τα τελευταία χρόνια. Για να μπορέσετε όμως να προσφέρετε, πρέπει πρώτα να μπορείτε να παράγετε. Αυτό είναι το ζητούμενο σήμερα.

Ο ΕΛΓΑ πρέπει να αναμορφωθεί και να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις των καιρών. Ταυτόχρονα, χρειάζεται μία μοντελοποίηση της παραγωγής δίνοντας τη δυνατότητα έγκαιρα και γρήγορα να τακτοποιηθούν όλες εκείνες οι εκκρεμότητες που ταλανίζουν χρόνια τον πρωτογενή τομέα.

Η χώρα μας έχει δύο πράγματα: τον πρωτογενή τομέα και τον τουρισμό. Αυτά είναι τα όπλα μας τα οποία όχι απλά πρέπει να περιφρουρήσουμε, αλλά να τα αναδείξουμε. Δυστυχώς όμως, εάν δεν αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο αυτό δεν πρόκειται να συμβεί. Θα βρισκόμαστε εδώ, άλλοτε πολλοί κι άλλοτε λίγοι, για να διαμαρτυρόμαστε.

Επανέρχομαι λοιπόν στο ένα και βασικό αίτημα το οποίο πρέπει να είναι η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου που είναι και η λύση. Εμείς ως Περιφέρεια Θεσσαλίας, αλλά και ως Ένωση Περιφερειών έχουμε εξαντλήσει το διάλογο με τα υπουργεία με τη συμμετοχή γεωργών και κτηνοτρόφων που είναι και οι σύμβουλοί μας σ’ αυτή την προσπάθεια. Γιατί αν δεν έχουμε εικόνα και ήχο της πραγματικότητας, είναι αδύνατο να λύσουμε τα προβλήματα.

Έτσι πορευόμαστε και γι’ αυτό πετυχαίνουμε σ’ αυτό το δύσκολο τομέα. Ως Περιφέρεια Θεσσαλίας τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουμε στον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα 180 έργα συνολικού προϋπολογισμού 400 εκ. ευρώ. Είμαστε μαζί σας σ’ αυτό τον αγώνα γιατί είναι αγώνας ζωής. Η παραγωγή είναι δύναμη και ζωή. Είναι εθνικό μας χρέος να συνεχίσουμε να παράγουμε και να στηρίζουμε την παραγωγή.»

Προηγούμενο άρθρο Πρωτοποριακή μέθοδος ξενάγησης στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων και Μουσείο Μανιταριών
Επόμενο άρθρο Λογιστές Τρικάλων: Να δώσουμε μαχητική απάντηση στο πακέτο μέτρων του μνημονίου