Στα πλαίσια του Προγράμματος INTERREG IVC – ‘EUROSCAPES’ πραγματοποιήθηκε στις 17 και 18 Φεβρουαρίου 2011 στην πόλη Λονδίνο της Μ. Βρετανίας, η 4η διακρατική συνάντηση του εταίρων του προγράμματος με τίτλο «Making green spaces work within dense urban areas» – ‘EUROSCAPES’ που υλοποιείται στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος, INTERREG IVC, με τη συμμετοχή και της Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης Κοινωνικής Ανάπτυξης (ΔΕΚΑ) Τρικάλων του Δήμου Τρικκαίων, που συμμετέχει ως εταίρος. Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Κεντρική ιδέα του προγράμματος είναι να βοηθήσει στη καλύτερη διαχείριση του αστικού και περιαστικού περιβάλλοντος (φυσικού και πολιτιστικού), βελτιώνοντας τις πολιτικές προστασίας και ανάδειξης του, λαμβάνοντας υπόψη τη βιοποικιλότητα και τις κλιματικές αλλαγές.
Στόχος του προγράμματος είναι η δημιουργία ενός κοινού μοντέλου διαχείρισης του περιβάλλοντος για τις χώρες της Ευρώπης με πιο οικολογική, περιβαλλοντική, ποιοτική και οικονομική προσέγγιση στη διατήρηση και διαχείριση του πράσινου και του αστικού περιβάλλοντος, που θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση περιβαλλοντικών προβλημάτων καθώς και στην εκπαίδευση, την ανταλλαγή εμπειριών και καλών πρακτικών και την ευαισθητοποίηση των πολιτών.
Από το πρόγραμμα σε συνεργασία με την e-Trikala A.E. θα προκύψει για τον Δήμο Τρικκαίων ένα τοπικό σχέδιο διαχείρισης του περιβάλλοντος που θα στηρίζεται στην ανάπτυξη του GIS της περιοχής του Δήμου για χώρους πρασίνου, ποτάμια, πολιτιστική κληρονομιά. (δημιουργία βάσης δεδομένων των χώρων με τεχνικά χαρακτηριστικά, έκταση ,περιγραφή ,ιστορικά στοιχεία, χρήση, είδος πρασίνου, υποδομές ,φωτογραφίες, μελέτες ,έργα υπό υλοποίηση από τον Δήμο (επίπεδα διαχείρισης του GIS)).
Στο πρόγραμμα συμμετέχουν ακόμη 14 διακρατικοί εταίροι που είναι κυρίως δήμοι και φορείς διαχείρισης πρασίνου και περιβάλλοντος. Συγκεκριμένα οι άλλοι εταίροι που συμμετέχουν είναι η διαδημοτική εταιρία SAN της πόλης Marne-la-Vallée Val Maubuée από τη Γαλλία (ως Συντονιστής εταίρος), ο Δήμος Loures από την Πορτογαλία, η Αστική Εταιρία Stadt Wetzlar από τη Γερμανία, η αυτόνομη κυβέρνηση του Las Palmas από την Ισπανία, το Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας της Bratislava από τη Σλοβακία, το Συμβούλιο Περιοχής της πόλης Sigulda από τη Λετονία, το τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Sapienza της Ρώμης από την Ιταλία, η αναπτυξιακή εταιρία Siófok από την Ουγγαρία, η Αναπτυξιακή εταιρία Νότιο-Ανατολικής Ρουμανίας από την πόλη Braila , ο δήμος Granollers από την Ισπανία, ο δήμος Toruń από την Πολωνία, η αναπτυξιακή εταιρία ENTP από τις Βρυξέλες καθώς και η αναπτυξιακή εταιρία Δήμων από το ανατολικό Λονδίνο.
Τη Δημοτική Επιχείρηση στη συνάντηση εκπροσώπησαν η κ. Βασιλική Βόκα προϊσταμένη του τμήματος Εθνικών και Ευρωπαϊκών προγραμμάτων του Δήμου Τρικκαίων, ο κ. Γεώργιος Παπαδόπουλος από την Δ/νση Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του Δήμου Τρικκαίων, καθώς και ο κ. Γεώργιος Γοργογέτας από την e-Trikala Α.Ε. Επίσης παραβρέθηκαν πολυμελείς αποστολές από όλους τους διακρατικούς εταίρους.
Την πρώτη ημέρα της συνάντησης, στις 17 Φεβρουαρίου έγιναν, από στελέχη της εταιρίας Thames Gateway London Partnership (TGLP), παρουσιάσεις των σχεδίων διαχείρισης περιβάλλοντος, που αφορούν τη συνύπαρξη της φυσικής, αστικής και βιομηχανικής κληρονομιάς περιοχών του Ανατολικού Λονδίνου καθώς και της κοιλάδας Lea (Lea Valley) όπου ολοκληρώνονται οι εγκαταστάσεις για τους Ολυμπιακούς αγώνες της πόλης το 2012.
Την δεύτερη ημέρα της συνάντησης, στις 18 Φεβρουάριου παρουσιάστηκαν από τον συντονιστή του προγράμματος (Γαλλία) οι δράσεις που πραγματοποιήθηκαν μέχρι τώρα και οι προσδοκώμενοι στόχοι. Παράλληλα κατά τη διάρκεια των εργασιών της συνάντησης παρουσιάστηκαν συνοπτικά από τον κάθε εταίρο τα τοπικά σημεία ενδιαφέροντος καθώς και οι μέχρι τώρα δράσεις τους στα πλαίσια της υλοποίησης του προγράμματος. Την παρουσίαση για λογαριασμό της ΔΕΚΑ Τρικάλων έκανε ο κ. Γ. Παπαδόπουλος.
Επίσης πραγματοποιήθηκαν 2 παράλληλα θεματικά εργαστήρια. Στο θεματικό εργαστήριο με θέμα: ”Τα γεωγραφικά συστήματα πληροφοριών ( GIS ) ως εργαλείο διαχείρισης του περιβάλλοντος” συντονιστής ήταν ο κ. Γ. Γοργογέτας ο οποίος παρουσίασε τις δυνατότητες της χρήσης των Γ.Σ.Π και την εφαρμογή τους για την πόλη των Τρικάλων από το e-Trikala. Στο θεματικό εργαστήριο με θέμα: ”Κοινωνική και οικολογική αξία των υδάτινων στοιχείων” όπου παρουσιάσθηκαν από εταίρους δράσεις αξιοποίησης των υδάτινων στοιχείων των περιοχών τους, η κ. Β. Βόκα έκανε μια συνοπτική παρουσίαση της μελέτης ανάπλασης του Ληθαίου ποταμού η οποία έχει εκπονηθεί από το ΑΠΘ.
Κατά το πέρας του θεματικού σεμιναρίου εξήχθησαν συμπεράσματα για την πορεία υλοποίησης του προγράμματος και αναφέρθηκε η θεματολογία της επόμενης συνάντησης που θα γίνει στα Τρίκαλα τον Ιούνιο του 2011.