Παρουσία του Διοικητή της 1ης Στρατιάς η τελετή υιοθεσίας τάξεως 2015


Την Πέμπτη 16 Ιουλίου 2015 και ώρα 10:00 στην έδρα της Σχολής, ο Διοικητής της 1ης ΣΤΡΑΤΙΑΣ Αντιστράτηγος κ. Ιωάννης Ηλιόπουλος, απένειμε αναμνηστικά μετάλλια και διπλώματα στους Δευτεροετείς Σπουδαστές-στριες, κατά τη διάρκεια της Τελετής Υιοθεσίας Τάξεως 2015 (Ονομασία Εθνικού Ήρωα).

Η Τελετή Υιοθεσίας καθιερώθηκε με διαταγή του Γενικού Επιτελείου Στρατού, προκειμένου να εξασφαλισθεί η διατήρηση της στρατιωτικής παράδοσης και η αναβίωση της ιστορικής κληρονομιάς του Ελληνικού Στρατού. Κάθε Τάξη Σπουδαστών της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών ονομάζεται με το όνομα ενός Ήρωα, ο οποίος διακρίθηκε για εξαιρετικά ηρωικές πράξεις κατά τους αγώνες του Έθνους.

Με αυτόν τον τρόπο οι Σπουδαστές μελετούν σε βάθος τη ζωή του Ήρωα, ο οποίος καθιερώνεται στην Τάξη τους και τον θεωρούν σαν μέλος της.

Στο 2ο Ακαδημαϊκό Έτος προκηρύσσεται διαγωνισμός μελέτης (μονογραφία) μεταξύ των Σπουδαστών της Τάξης, με θέμα τον Ήρωα που θα φέρει το όνομά του η Τάξη. Στους πρωτεύσαντες επιδίδεται αναμνηστική πλακέτα με το έμβλημα του ΓΕΣ.

Ο Εθνικός Ήρωας του οποίου το όνομα δόθηκε στην Τάξη 2015 είναι ο Αντιστράτηγος Γεώργιος Στανωτάς.

Ο Γεώργιος Στανωτάς γεννήθηκε την 1 Ιανουαρίου 1888, στην Καστανίτσα Κυνουρίας του Νομού Αρκαδίας. Κατατάχθηκε στις 6 Δεκεμβρίου του 1909, σαν ιππέας στο 2ο Σύνταγμα Ιππικού. Έλαβε μέρος στον Α΄ Βαλκανικό Πόλεμο του 1912-13 με το βαθμό του Επιλοχία, συμμετέχοντας σε όλες σχεδόν τις μάχες (Ελασσόνα, Σαραντάπορο, Γιαννιτσά, Όστροβο, Κορυτσά, Ιωάννινα).

Το 1913 στον Β΄ Βαλκανικό Πόλεμο έλαβε μέρος στις μάχες Κιλκίς – Λαχανά, Μπέλες και Κρέσνας – Τζουμαγιάς, με το βαθμό του Ανθυπασπιστή.

Στις 28 Φεβρουαρίου 1914 κλήθηκε για φοίτηση στην Σχολή Υπαξιωματικών και προήχθη στο Βαθμό του Ανθυπίλαρχου στις 25 Μαρτίου 1914.

Στις 31 Ιανουαρίου 1920 ως Ίλαρχος μετατίθεται στο 3ο Σύνταγμα Ιππικού, στην Πέργαμο, και αναλαμβάνει την διοίκηση της 4ης Ίλης. Συμμετέχοντας σε όλες τις επιχειρήσεις τιμήθηκε με τον Πολεμικό Σταυρό Β’ Τάξεως και προτάθηκε για προαγωγή επ΄ ανδραγαθία. Τον Ιούνιο του 1921, ενώ είναι ακόμη Ίλαρχος, αναλαμβάνει καθήκοντα Διοικητού Επιλαρχίας, σε αναγνώριση της αξίας και γενναιότητάς του.

Το 1927, ως Αντισυνταγματάρχης ανέλαβε τη διοίκηση του Σχολείου Εφαρμογής Ιππικού επί διετία. Τον Αύγουστο του 1929 τοποθετήθηκε διοικητής του 3ου Ιππικού Συντάγματος και το 1933, ως Συνταγματάρχης, διοικητής της Ταξιαρχίας Ιππικού.

Στις 20 Δεκεμβρίου 1938 προήχθη στο βαθμό του Υποστρατήγου αναλαμβάνοντας το 1939 τη διοίκηση της Μεραρχίας Ιππικού, με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Υπό τις διαταγές του η Μεραρχία πολέμησε ηρωικά τους Ιταλούς και τους Γερμανούς, τιμώντας το Όπλο του Ιππικού και τις παραδόσεις του Έθνους.

Στις 30 Μαρτίου 1948, με απόφαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Αμύνης, αποστρατεύθηκε, προαγόμενος σε Αντιστράτηγο. Στις 7 Οκτωβρίου 1949 ανακλήθηκε πάλι στην υπηρεσία και αποστρατεύθηκε οριστικά στις 28 Φεβρουαρίου 1950.


Ο Γεώργιος Στανωτάς τιμήθηκε με πλήθος παρασήμων και διαμνημονεύσεων.

Απεβίωσε στις 27 Σεπτεμβρίου του 1965.

Στην τελετή Υιοθεσίας της Τάξης 2015 παρέστησαν απόγονοι του Αντιστράτηγου Γεωργίου Στανωτά, στους οποίους σε ένδειξη τιμής επιδόθηκε από τη Σχολή το αναμνηστικό μετάλλιο και το δίπλωμα με την προσωπογραφία του Ήρωα.

Εκ της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών

Προηγούμενο άρθρο Πράξεις εφαρμογής για περιοχές των Τρικάλων
Επόμενο άρθρο Ελπίδα; Με έναν τρόπο μαγικό και μόνο