Σημαντικά ήταν τα συμπεράσματα που προέκυψαν κατά τη χθεσινή ημερίδα για το κάπνισμα και την οικονομική κρίση, που πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου Τρικκαίων, καθώς καθηγητές του πανεπιστημίου Θεσσαλίας ανέπτυξαν σε όλες τις πτυχές το συγκεκριμένο ζήτημα.
Τοποθετήσεις
Πιο αναλυτικά ο καθηγητής Ιστορίας και Μεθοδολογίας της Οικονομικής Επιστήμης, αντιπρύτανης του πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Ζουμπουλάκης αναφέρθηκε στις επιπτώσεις του καπνίσματος στην οικονομία. Μεταξύ άλλων τόνισε πως υπάρχουν αρκετές μετρήσεις που αφορούν στο κόστος του καπνίσματος, κυρίως όσον αφορά το κόστος νοσηλείας και το κόστος που έχει στην παραγωγή γενικότερα για να προσθέσει:
«Όλα τα στοιχεία που έχω συγκεντρώσει από διάφορες έρευνες τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, δείχνουν πως θα ήταν ένα τεράστιο λάθος να συνεχιστεί όλη αυτή η κατάσταση, η διαδικασία που γίνεται δεδομένου ότι οι Έλληνες, η χώρα μας είναι μέσα στις τριάντα χώρες του ΟΟΣΑ. Κάτι πρέπει να γίνει, πρέπει να το αντιμετωπίσουμε με μεγαλύτερο σθένος, το όλο θέμα».
Ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Πρύτανης του πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Γουργουλιάνης και πρόεδρος της Πνευμονολογικής Εταιρείας, κ. Γουργουλιάνης υπογράμμισε πως θα αρχίσει από εκεί που τελείωσε ο συνάδελφός του κ. Ζουμπουλάκης, για να επισημάνει:
«Όταν ο καπνιστής αρχίσει να έχει προβλήματα με τα πνευμόνια του, θα χρειαστεί να παίρνει θεραπεία και να πληρώνει το ταμείο του 300 ευρώ το μήνα, αργότερα αν χρειαστεί να μπει στο νοσοκομείο θα πληρώνει 300 ευρώ τη μέρα και αν χρειαστεί να μπει σε μονάδα εντατικής θεραπείας τότε θα πληρώνει μέχρι και 3000 ευρώ την ημέρα. Επομένως είναι καλύτερα να κάνει κανένας πρόληψη. Όλοι εμείς που κάνουμε αγώνα εναντίον του καπνίσματος κάνουμε έναν αγώνα για καλύτερη ζωή, πιο εύκολη ζωή και καλύτερα γεράματα».
Προγράμματα
Ο καθηγητής αθλητικής ψυχολογίας, αντιπρύτανης του πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Θεοδωράκης μίλησε για την άσκηση, το κάπνισμα και την αγωγή υγείας. Μεταξύ άλλων δήλωσε πως με βάση συγκεκριμένες μελέτες, τα άτομα καπνίζουν για πολλούς πιθανούς λόγους, διαφορετικούς στον καθένα συνήθως. Αυτοί μπορεί να είναι η επιρροή από κοινωνικούς παράγοντες, συγκεκριμένα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς τους, τα αισθήματα ευφορίας που προκαλούνται από το κάπνισμα, για να διαχειριστούν τα επίπεδα διέγερσης τους, για να μειώσουν την κακή διάθεση ή την κατάθλιψη, γιατί έχουν εξαρτηθεί, αλλά και γιατί απέκτησαν μια συνήθεια που γίνεται από ένα σημείο και μετά αυτόματα και ασυνείδητα. Αναφέρθηκε σε προγράμματα υγείας στα σχολεία, τα οποία εφαρμόζονται σε πολλά σχολεία, κάνοντας λόγο για αντικατάσταση μιας ανθυγιεινής συνήθειας (κάπνισμα) με μια υγιεινή (άσκηση). Την ημερίδα «άνοιξε» ο δήμαρχος Τρικκαίων κ. Λάππας, ενώ για τους ομιλητές μίλησε ο πρόεδρος του ΤΕΦΑΑ κ. Κουτεντάκης.