Την ένθερμη και έμπρακτη υποστήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας στην προώθηση του πρώτου πιλοτικού «Πράσινου Μεσογειακού Θερμοκηπίου» εξέφρασε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός στον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Τρικάλων κ. Βασίλη Γιαγιάκο και στον Διευθυντή του ΚΕΤΑ Θεσσαλίας κ. Γιάννη Κολοβό κατά τη συνάντησή τους στην Περιφέρεια.
«Η ιδέα είναι καινοτόμος και πιστεύουμε ότι μπορεί να δώσει σημαντική ώθηση στην τοπική αγροτική οικονομία. Θεωρούμε ότι το έργο μπορεί να υλοποιηθεί και σταδιακά να επεκταθεί μέσω της δύναμης του παραδείγματος», τόνισε ο κ. Κ. Αγοραστός ο οποίος συζήτησε με τον κ. Β. Γιαγιάκο και τον κ. Γ. Κολοβό για τους τρόπους χρηματοδότησης του έργου.
Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Τρικάλων από την πλευρά του ανέφερε ότι βασικοί στόχοι του έργου είναι:
-η προστασία του περιβάλλοντος (χρήση φιλοπεριβαλλοντικών γεωργικών πρακτικών),
– η εξοικονόμηση ενέργειας (χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας),
-η ορθολογική διαχείριση υδάτινων πόρων,
-η βελτίωση του εισοδήματος και του τρόπου ζωής των κατοίκων αγροτικών περιοχών (αειφόρος ανάπτυξη αγροτικών περιοχών).
Υπολογίζεται πως περίπου 3 kg CO2 εκπέμπονται στην ατμόσφαιρα για κάθε λίτρο καυσίμου που χρησιμοποιείται για την συμβατική θέρμανση θερμοκηπίων. Η θέρμανση του θερμοκηπίου με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (βιομάζα + αντλίες θερμότητας) αναμένεται να οδηγήσει σε:
Δραστική Μείωση των εκπομπών αερίων ρυπαντών
Δημιουργία νέων, μόνιμων, θέσεων εργασίας
Εξοικονόμηση σημαντικών πόρων από την εισαγωγή συμβατικών καυσίμων
«Η λειτουργία του πράσινου πιλοτικού θερμοκηπίου και η υιοθέτησή του σε ευρεία κλίμακα ως επιτυχημένη επιχειρηματική πρακτική στην Ελλάδα έχει ως κύριο στόχο την τόνωση του ενδιαφέροντος για την εξάπλωση των θερμοκηπιακών καλλιεργειών στην περιοχή της Θεσσαλίας κατ αρχήν, η οποία και αποτελεί την καρδιά της ελληνικής γεωργίας σε αντικατάσταση των παραδοσιακών θερμοκηπιακών καλλιεργειών οι οποίες οικονομικά είναι μη βιώσιμες», ανέφερε ο κ. Βασίλης Γιαγιάκος σημειώνοντας ότι για την υλοποίηση του προτεινόμενου έργου το Επιμελητήριο Τρικάλων έχει εξασφαλίσει την υποστήριξη και ενεργό εμπλοκή και συμμετοχή των:
Γεωπονικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογίας Θεσσαλίας (ΚΕΤΕΑΘ)
Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Wageningen University, Department of Plant Sciences, Horticultural Supply Chains Ολλανδίας.
ΕΡΕΥΝΑ – ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Σύμφωνα με την πρόταση του Επιμελητηρίου Τρικάλων, κατά την υλοποίηση του έργου θα δοθεί η δυνατότητα να πραγματοποιηθεί βασική και εφαρμοσμένη έρευνα από τους συμμετέχοντες ακαδημαϊκούς και τεχνολογικούς φορείς σε διάφορους τομείς με στόχο την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών στα θερμοκήπια και την προσαρμογή υπαρχουσών τεχνολογιών οι οποίες έχουν αναπτυχθεί σε άλλες χώρες, στο “Μεσογειακό” υπό ανάπτυξη θερμοκήπιο. Τα αποτελέσματα της έρευνας θα συμβάλουν στη βιώσιμη ανάπτυξη των θερμοκηπιακών μονάδων.
Παράλληλα, στο πλαίσιο του έργου, μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής του θερμοκηπίου και των συστημάτων θέρμανσης, θα ξεκινήσει σειρά σεμιναρίων για εκπαίδευση γεωπόνων, γεωργικών μηχανικών αλλά και νέων υποψήφιων καλλιεργητών θερμοκηπίων, σε θέματα νέων τεχνολογιών των θερμοκηπίων και νέων τεχνικών και μεθόδων καλλιέργειας στο θερμοκήπιο.
Η στροφή λοιπόν μέρους των αγροτών σε πράσινες , σύγχρονες θερμοκηπιακές καλλιέργειες αναμένεται να:
– βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης στις αγροτικές περιοχές μέσω της αύξησης του αγροτικού εισοδήματος και της συγκράτησης του πληθυσμού στην ύπαιθρο (εφαρμογή ΕΚ αριθ.1698/2005 για την αγροτική ανάπτυξη, ΚΑΠ)
– μειώσει σημαντικά τη χρήση του νερού, με ευρεία εφαρμογή των συστημάτων υδροπονίας (Οδηγία 2000/60/EC)
-αυξήσει το μερίδιο χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με έμφαση αξιοποίηση της γεωθερμίας της βιομάζας και άλλων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (Σχέδιο Δράσης για τη Βιομάζα COM (2005), 628, Οδηγία για ηλεκτροπαραγωγή από ΑΠΕ 2001/77EC, Λευκή Βίβλος, Com(1997)/599, Πράσινη Βίβλος COM (2000) 769)
– μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου (οδηγία 2003/87/EC, Kyoto Protocol
– συμβάλει επίσης στην μείωση αποβλήτων (νερών + φυτοφαρμάκων) Archmed Savvas, Μείωση εκπομπών CO2 Tantau και την αύξηση της απασχόλησης.