Παρατηρητήριο ποιότητας νερού στον Πηνειό


 Ποτάμι σε… κρίση παραμένει ο Πηνειός σύμφωνα με το Σύλλογο που ως αντικείμενο δράσης του έχει την προστασία του ποταμού και του παραποτάμιου πολιτισμού.

 Ο Σύλλογος Φίλων Πηνειού και Παραποτάμιου Πολιτισμού επισημαίνει αναλυτικά τι έγινε μέχρι τώρα αποδίδοντας και τις ευθύνες που αναλογούν σε φορείς, επιχειρήσεις και Πολιτεία.

Από την κριτική του Συλλόγου δεν ξεφεύγει ούτε η διακομματική επιτροπή της Βουλής! Χαρακτηριστικά τονίζει: «Ποτάμι σε… κρίση τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά» χαρακτήρισε τον Πηνειό ποταμό η διακομματική Επιτροπή Υδατικών Πόρων της Βουλής, όταν επισκέφτηκε ,πριν ένα χρόνο περίπου (15 Μαρτίου 2010) την περιοχή μας…. Στο πόρισμα καταγράφηκε η επίσκεψη, οι διαπιστώσεις, οι επισημάνσεις και οι προτάσεις των τοπικών φορέων και παραγόντων και διατυπώθηκε το ευχολόγιο για «την ανάγκη για έργα και δράσεις από την Πολιτεία και τις τοπικές αρχές, που έχουν επωμιστεί με την ευθύνη της διαχείρισης τόσο των εθνικών όσο και των τοπικών υποθέσεων».

Συνεχίζοντας αναφέρει: «Μετά η επιτροπή έφυγε και ενώ θα περίμενε κανείς να αναλάβει πρωτοβουλίες, τουλάχιστον σε θεσμικό επίπεδο, δεν ξανακούσαμε μέχρι σήμερα, τίποτε για τη δράση της. Ακούσαμε βέβαια αυτές τις σποραδικές ερωτοαπαντήσεις που συνηθίζονται στη βουλή και καταγράφονται στη δράση των βουλευτών».

Ανέλαβαν δράση

Επειδή η μετάβαση της οργανωμένης Πολιτείας από τη θεωρία στην πράξη αποδείχθηκε δύσκολη, ο Σύλλογος αποφάσισε να αναλάβει δράση. Όπως αναφέρουν τα μέλη του, «τον περασμένο Ιούλιο αποφασίσαμε να αναλάβουμε δράση και να δημιουργήσουμε το δικό μας αυτόνομο παρατηρητήριο ποιότητας νερού, ξεκινώντας σταδιακά με 3 σημεία λήψης δειγμάτων για αρχή και με απώτερο στόχο την επέκταση των δειγματοληψιών σε περαιτέρω σημεία».

Επομένως, για πρώτη φορά υπάρχει ένα παρατηρητήριο ποιότητας των νερών του Πηνειού που λειτουργεί με πρωτοβουλία του Συλλόγου στη Λάρισα και το οποίο αναμένεται να επεκταθεί και σε άλλα σημεία της λεκάνης του Πηνειού.

Ωστόσο, τα μέλη του υπογραμμίζουν: «Δεν επαρκούν πλέον οι διαπιστώσεις για την ύπαρξη των πολλών προβλημάτων ρύπανσης στο ποτάμι.
Απαιτούμε άμεση άσκηση πολιτικών πρωτοβουλιών που θα φροντίζουν να θωρακίσουν το περιβάλλον του Πηνειού από τις μέχρι τώρα εγκληματικές ενέργειες εναντίον του και θα αντιστρέψουν τη δυσμενή κατάσταση του ποταμού, που συνεχίζει να δίνει ζωή στον θεσσαλικό κάμπο».

Προηγούμενο άρθρο Ο Δήμος Τρικκαίων εκμισθώνει αγροτεμάχια
Επόμενο άρθρο Κοινή στάση για την ανάπτυξη του νομού μας