Την Κυριακή 15 Φεβρουαρίου παρουσιάστηκε από μαθητές και μαθήτριες του Μουσικού Σχολείου Τρικάλων ένα μουσικο-θεατρικό αφιέρωμα στον Μάνο Χατζιδάκι. Το έργο του «Για μια μικρή λευκή αχιβάδα-Πρελούδια και χοροί στο πιάνο», το πρώτο του συνθέτη, ταξίδεψε νοερά το κοινό σε μια διαδρομή στην Ελλάδα.
Αφετηρία το «Εμβατήριο», που τόσο ταιριάζει στους καρναβαλικούς χορούς της γενέτειρας του συνθέτη, την Ξάνθη. Ακολούθησε ο «Διάλογος με τον Σεργκέι Προκόφιεφ» σε ρυθμό χασάπικο, για να θυμίσει πόσο αγάπησε ο Χατζιδάκις το ρεμπέτικο τραγούδι.
Η επόμενη στάση έγινε με τον «Συρτό», παραδοσιακό ελληνικό χορό, που η προέλευσή του τον αναγάγει στην αρχαία Ελλάδα. Η διαδρομή συνεχίστηκε με τον «Τσάμικο», κλέφτικο, ανδρικό, πυρρίχιο χορό κι έφτασε ως τα νησιά με την «Μαντινάδα» και τον «Μπάλο», που είναι χοροί ζωηροί κι εύθυμοι με έντονη κινητικότητα.
Στο «Νυχτερινό» οι τόνοι έπεσαν, για να φωτίσουν μια αστική γειτονιά κι έναν διαβάτη που χάθηκε στα στενά της πόλης και της σκέψης του. Η διαδρομή δεν τελείωσε εδώ. Σειρά είχε η αναφορά στην Πελοπόννησο. Με τον «Καλαματιανό» χορό ο Χατζιδάκις ζωγράφισε στο πεντάγραμμό του ένα πανηγύρι και μέσα από το πιάνο αντήχησαν τα βιολιά, το κλαρίνο, τα σουραύλια. Στον «Ποιμενικό», το τοπίο άλλαξε. Σκηνές από την ελληνική φύση, βουνά, ακρογιάλια, σπηλιές, λιβάδια, διήλθαν νοερά.
Το έργο έκλεισε με τη «Μεγάλη Σούστα». Εμπνευσμένος από τον πανάρχαιο χορό της Κρήτης, που χορεύεται επίσης σε όλη την Ελλάδα και μερικές φορές και στα Βαλκάνια, ο Χατζιδάκις υπέγραψε ένα έργο καινοτόμο και απαιτητικό, όπως ιδιοφυής κι ανήσυχος ήταν κι εκείνος.
Τις εξαιρετικές αυτές μελωδίες απέδωσαν με άψογη τεχνική κι εκφραστικότητα οι μαθητές και οι μαθήτριες του Μουσικού Σχολείου Τρικάλων, Τύμπα Μαρία, Καλαμπάκας Χρυσόστομος, Ράγγου Ελένη, Κανάτας Βασίλειος, Ζιώζια Μαριλένα, Γρηγορίου Παρασκευή, Κίτσος Αλέξανδρος και Τύμπα Στέλλα.
Τα δέκα κομμάτια της «Αχιβάδας» πλαισίωσαν αποσπάσματα κειμένων Ελλήνων λογοτεχνών, όπως του Σολωμού, του Παπαδιαμάντη, του Βιζυηνού, του Γκάτσου. Οι μαθήτριες ‘Ελενα Ράγγου, Ηλιάννα Νικολάου και ο μαθητής Δημήτρης Ράρας, που συμμετείχαν στα θεατρικά ιντερμέδια, συγκίνησαν με την αρμονία των κινήσεων και την ευρυθμία του λόγου.
Οι υπεύθυνοι καθηγητές Βλαδίμηρος Μανωηλίδης-Ρούσσος, Άννα Μανωηλίδου- Ρούσσου, Ιουλία Μανωηλίδου- Ρούσσου (πιάνο), Μαρία Μανθέλα (θεατρική αγωγή) και Ελένη Αλεξίου (επιλογή- επιμέλεια κειμένων) συγχαίρουμε τα παιδιά που συμμετείχαν στο αφιέρωμα και τους ευχόμαστε κι άλλα ταξίδια στον υπέροχο κόσμο της μουσικής.
Ελένη Αλεξίου
φιλόλογος, ΜΑ in Education
καθ. κλασικής κιθάρας