Άνθρωποι που αποφασίζουν να παντρευτούν σε μεγάλες ηλικίες, γάμοι με μεγάλη διαφορά ηλικίας μεταξύ των συζύγων, γάμοι με ομοεθνείς ή αλλοδαπούς, αλλά και κατακόρυφη αύξηση των διαζυγίων καταγράφονται τη χρονιά που πέρασε στα βιβλία του Ληξιαρχείου του Δήμου Τρικκαίων δίνοντας με τον τρόπο αυτό αρκετές ανθρώπινες ιστορίες που δε μπορεί παρά να προκαλούν το ενδιαφέρον όλων.
Για άλλη μία χρονιά μέσα από τα στοιχεία αποδεικνύεται ότι οι Τρικαλινοί δεν διστάζουν να παντρευτούν, αλλά και να λύσουν το γάμο τους πηγαίνοντας χωρίς άλλο στα δικηγορικά γραφεία. Υπάρχουν ωστόσο περιπτώσεις που άλλοι καταλαβαίνουν τη “γκάφα” τους νωρίς και χωρίζουν, ακόμη και στο διάστημα που θεωρούνται νιόπαντροι, ενώ ορισμένοι άλλοι όταν έχουν περάσει πολλές δεκαετίες συμβίωσης με το έτερον ήμισυ.
Οι γάμοι και… το “δις εξαμαρτείν”
Την περασμένη χρονιά δηλαδή το 2010, βάση των στοιχείων του Ληξιαρχείου του Δήμου Τρικκαίων, 249 ζευγάρια αποφάσισαν να ενώσουν τις ζωές και τις τύχες τους, με τα 171 από αυτά να παντρεύονται στην εκκλησία και τα 78 στο Δημαρχείο Τρικκαίων. Αυτό βέβαια σημαίνει ότι τουλάχιστον οι Τρικαλινοί ως προς τον τρόπο τέλεσης του Μυστηρίου του Γάμου παραμένουν εντελώς παραδοσιακοί, χωρίς βέβαια να αποκλείονται και οι εξαιρέσεις. Πάντως σημειωτέον ότι ο πολιτικός γάμος παρουσιάζει ανοδική πορεία. Παράλληλα να επισημανθεί ότι είχαμε και επανασύσταση 3 γάμων, ήτοι 3 ζευγάρια που χώρισαν και ξαναπαντρεύτηκαν, ενώ στους θρησκευτικούς γάμους εντάσσονται και 2 Μαρτύρων του Ιεχωβά.
Προτιμούμε αλλοδαπές!
Στις παρακάτω περιπτώσεις σίγουρα δεν ισχύει η έκφραση “προτιμούμε τα Ελληνικά προϊόντα” καθώς 7 από τους γάμους που τελέστηκαν το 2010 ήταν μεικτοί. Έτσι:
2 Τρικαλινές έδειξαν προτίμηση και παντρεύτηκαν Τούρκους και Αλβανούς συζύγους, ενώ
5 Τρικαλινοί παντρεύτηκαν γυναίκες από την Ουκρανία, τη Μολδαβία, την Αλβανία και τη Ρωσία. Σημειωτέον ακόμη ότι στο Ληξιαρχείο του Δήμου Τρικκαίων δηλώθηκε και ο γάμος ενός ζευγαριού Αλβανών.
Ο έρως χρόνια δεν κοιτά
Ο γάμος είναι ιδιαίτερα προσφιλής σε ανθρώπους ηλικίας από 30 έως 40 ετών οι οποίοι αποφασίζουν να κάνουν οικογένεια. Αλλά και 50ρηδες και περισσότερων ετών, δεν το βάζουν σε καμία περίπτωση κάτω, παίρνουν έτσι το ταίρι τους και με παπά ή δήμαρχο ενώνουν τις ζωές τους. Βάσει των στοιχείων οι Τρικαλινοί δεν διστάζουν να παντρεύονται σε μεγάλες ηλικίες κάνοντας πράξη το «ποτέ δεν είναι αργά», αλλά και σε νεαρότερες ηλικίες.
Στις αξιοσημείωτες περιπτώσεις αναφέρονται 40 εξ αυτών όπου η γυναίκα είναι μεγαλύτερη από τον άνδρα από 1 έως 9 χρόνια ενώ σε κάποιες άλλες η ηλικία των συντρόφων παρουσιάζει μεγάλη διαφορά ακόμη και 15 ετών.
Ενδεικτικά αναφέρουμε τους ακόλουθους γάμους όπου:
Ο άντρας ήταν γεννημένος το 1962 και η γυναίκα το 1974 (12 χρόνια διαφοράς
Ο άντρας ήταν γεννημένος το 1943 και η γυναίκα το 1955 (12 χρόνια διαφοράς)
Ο άντρας ήταν γεννημένος το 1959 και η γυναίκα το 1961
Ο άντρας ήταν γεννημένος το 1978 και η γυναίκα το 1976
Ο άντρας ήταν γεννημένος το 1978 και η γυναίκα το 1969 (9 τα χρόνια διαφοράς)
Ο άντρας ήταν γεννημένος το 1983 και η γυναίκα το 1968 (15 χρόνια διαφοράς, μεγαλύτερη η σύζυγος)
Ο άντρας ήταν γεννημένος το 1964 και η γυναίκα το 1967 (σε πρώτο γάμο ο σύζυγος και σε τρίτο η σύζυγος!)
Ο άντρας ήταν γεννημένος το 1969 και η γυναίκα το 1983 (14 τα χρόνια της διαφοράς)
Ο άντρας ήταν γεννημένος το 1972 και η γυναίκα το 1958 (14 τα χρόνια της διαφοράς. Και οι δυο σύζυγοι ήρθαν σε δεύτερο γάμο)
Ο άντρας ήταν γεννημένος το 1958 και η γυναίκα το 1965
Μετά από 45 χρόνια
Το 2010 εκδόθηκαν συνολικά 61 διαζύγια. Τα διαζύγια ωστόσο παρουσιάζουν αυξητικές τάσεις καθώς από 41 το 2008, εκτοξεύτηκαν στα 56 το 2009 και την περασμένη χρονιά έφθασαν αριθμό ρεκόρ.
Από τα αξιοπερίεργα της υπόθεσης είναι ότι χρειάστηκαν 45 ολόκληρα χρόνια έγγαμου βίου για να αποφασίσει το ζευγάρι ότι δεν ταιριάζει και οι σύζυγοι να πάρουν χωριστούς δρόμους, αφού οι δύο σύζυγοι οι οποίοι είχαν έρθει εις γάμου κοινωνία το 1965 πήραν διαζύγιο το 2010.
Σημειωτέον τέλος ότι το Ληξιαρχείο Τρικάλων συνέταξε στο βιβλίο εκθέσεων κι απέστειλε σε άλλα Ληξιαρχεία, 4 πράξεις λύσης γάμου, για γάμους εκτός Τρικάλων.