Επισημάνσεις του «Δρόμου Ανατροπής για τη Θεσσαλία για το Περιφερειακό Συμβούλιο» της 31ης Οκτωβρίου


Η προστασία των ανέργων και ο περιορισμός της ανεργίας απασχόλησε, προ ημερησίας διατάξεως και με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας, κατά τη συνεδρίαση του οποίου συζητήθηκε και ο προϋπολογισμός του 2015 της Περιφέρειας.

Ο «Δρόμος Ανατροπής για τη Θεσσαλία», τοποθετούμενος επί των προτάσεων του ΕΚΛ, τόνισε μεταξύ άλλων, ότι «η ανεργία δεν αποτελεί φυσικό φαινόμενο, αλλά δημιουργείται από τη νεοφιλελεύθερη πολιτική που εφαρμόζεται και στη χώρα μας. Η Περιφέρεια θα πρέπει να έχει διεκδικητικό ρόλο όχι μόνο στην ιεράρχηση των έργων, αλλά και σε άλλα ζητήματα ουσίας.

Η Περιφέρεια και ο κ. Αγοραστός με την ιδιότητα του και ως προέδρου της ΕΝΠΕ μπορεί και θα πρέπει να διεκδικήσει από την κεντρική κυβέρνηση μόνιμες θέσεις για την αντιμετώπιση της ανεργίας, και όχι απασχόληση με πεντάμηνες συμβάσεις. Επίσης, θα πρέπει να αλλάξει ο προσανατολισμός στα επιδοτούμενα προγράμματα και να κατευθυνθούν σε έργα ή επιχειρήσεις εντάσεως εργασίας με ουσιαστική προοπτική και παραγωγικό πρόσημο, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία οι περισσότερες από τις ωφελούμενες επιχειρήσεις ήταν καφεστιατόρια».

Σχολιάζοντας τον προϋπολογισμό λιτότητας και συμμόρφωσης στις μνημονιακές επιταγές, όπως τον χαρακτήρισαν οι σύμβουλοι του «Δρόμου Ανατροπής», επεσήμαναν ότι διαχειρίζεται τα υπόλοιπα του ΕΣΠΑ, χωρίς να προσανατολίζεται στην ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής που μπορεί και οφείλει να εφαρμόσει η Περιφέρεια. Παρατήρησαν, επίσης, ότι κινείται στη λογική των “ισοσκελισμένων” προϋπολογισμών και μάλιστα μέσα στο πλαίσιο που θέτει το μνημονιακό Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ.

Τόνισαν ότι το προϋπολογιζόμενο, για τις δημόσιες επενδύσεις ποσό (92.533.444 ευρώ) είναι χαμηλό για τις αυξημένες, λόγω συγκυρίας, κοινωνικές και αναπτυξιακές ανάγκες της Περιφέρειας. Η μείωση κατά του προϋπολογισμού κατά 22,1% (21,7% στην ΠΕ Λάρισας, 26,8% στην ΠΕ Μαγνησίας, 12,4% στην ΠΕ Τρικάλων και 31,6% στην ΠΕ Καρδίτσας) οφείλεται κυρίως στη μείωση των Δημοσίων Επενδύσεων κατά 23,2%. Η απουσία διεκδικητικής πολιτικής βούλησης οδήγησε στη συμμόρφωση με τη μνημονιακή επιλογή της λιτότητας που αναφέρθηκε παραπάνω και δεν αναμένεται να αλλάξει, καθώς πλέον το ΕΣΠΑ βρίσκεται στο τέλος του.

Χαρακτηριστικό του χαρακτήρα συμμόρφωσης είναι και το γεγονός ότι για να εξυπηρετήσει την ίδια πολιτική η Περιφέρεια δεν προβλέπει ουσιαστικές μεταβολές κατά την επόμενη τριετία, υπηρετώντας τη συνολική επικοινωνιακή πολιτική του ισοσκελισμού του προϋπολογισμού, μέσω της συρρίκνωσης του κράτους και των κοινωνικών μηχανισμών στήριξης.

Η παράταξη, τέλος, υποστήριξε ότι η Περιφέρεια θα πρέπει να παρέμβει άμεσα στα θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων της και περιλαμβάνονται στο υπόμνημα του ΕΚΛ (δωρεάν εμβολιασμοί, έλεγχος ιδιωτικών κλινικών, διάθεση κονδυλίων για τα θέματα των αστέγων κοκ) και ζήτησε τη δέσμευση της Περιφερειακής Αρχής προς αυτή την κατεύθυνση. Πρότεινε δε να αναληφθεί πρωτοβουλία από τον Περιφερειάρχη για τη δημιουργία ενός δικτύου-μετώπου, αποτελούμενου –εκτός από την ΤΑ- από φορείς και επιστημονικούς/κοινωνικούς συλλόγους, που θα προωθήσει οργανωμένα και συλλογικά τα ζητήματα που αφορούν στην Θεσσαλία και εκπορεύονται από την άσκηση της κεντρικής πολιτικής, με προτεραιότητες την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και την αύξηση των Δημοσιών Επενδύσεων.

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο ΛΙΓΟ ΓΕΛΙΟ
Επόμενο άρθρο Αυτό το Σάββατο η ημερίδα ενημέρωσης για τη νέα ΚΑΠ 2014-2020