Ο Ορειβατικός Όμιλος Πύλης στον Γράμμο!


Κορυφή
(Τσούκα Πέτσικ) 2.521μ.

Συνολική Απόσταση / Ώρα Διαδρομής
23.5 Χιλ. , 10.30 ώρες διαδρομής

Συνολική Υψομετρική Διαδρομής
1650 μ.

Διαδρομή
Αετομηλίτσα – – Κορυφή Σκίρτση (Περήφανο υψ. 2442 μ.) Κορυφή Γράμμος -Τσούκα Πέτσικ (υψ. 2.520 μ.) – Γκέσος (μνημείο εμφυλίου υψ. 2168 μ.).

Η εκδρομή ήτανε σε συνεργασία με τον ΣΠΟΡΤ σε ένα από τα πιο ιδιαίτερα βουνά της Ελλάδος όχι μόνο από πλευράς ορειβατικού ενδιαφέροντος αλλά και συνάμα ιστορικού περιεχομένου. Η εκδρομή ξεκίνησε νωρίς το πρωινό του Σαββάτου προς τον ορεινό όγκο του Γράμμου βρίσκεται στα σύνορα Ελλάδας και Αλβανίας και αποτελεί το πρώτο βουνό της βόρειας Πίνδου. Ο Γράμμος είναι το τέταρτο υψηλότερο βουνό της Ελλάδας μετά τον Όλυμπο ,τον Σμόλικα και τον Βόρα, με την υψηλότερη κορυφή του να φτάνει σε υψόμετρο 2.520 μέτρα. Ο όγκος του βρίσκεται στα ελληνοαλβανικά σύνορα και καταλαμβάνει το βορειοανατολικό τμήμα του νομού Ιωαννίνων, το νοτιοδυτικό του νομού Καστοριάς και ένα τμήμα της νοτιοανατολικής Αλβανίας . Στα ανατολικά του από την ελληνική πλευρά περικλείεται από τον Σμόλικα και το Βόιον. Ουσιαστικά είναι τμήμα της ευρύτερης οροσειράς της Πίνδου που καταλαμβάνει ολόκληρη την δυτική Ελλάδα.

Η διαμονή στον ξενώνα / καταφύγιο της Αετομηλίτσας (παλιά Δέντσικο – Ντένισκο, Γαλαταριά είναι βλαχοχώρι του νομού Ιωαννίνων, στην επαρχία Κονίτσης, η οποία είναι σκαρφαλωμένη στις νότιες πλαγιές του Γράμμου. Είναι το βορειότερο χωριό του νομού στα Αλβανικά σύνορα, και βρίσκεται σε υψόμετρο 1380-1490 μέτρων. Το όνομα Ντένισκο είναι σλάβικο και σημαίνει προσήλιο, που δηλώνει και το γεωγραφικό προσανατολισμό του χωριού. Οι περισσότεροι από τους εκδρομείς προτίμησαν την διαμονή τους στην θαλπωρή του ξενώνα ενώ αρκετοί (περίπου 10) κατασκήνωσαν μπροστά από των χώρο του καταφυγίου.

Το πρόγραμμα μας για το Σάββατο έλεγε ανάβαση στην Κορυφή «Τσούκα Πέτσικ» ή αλλιώς Γράμμος 2,520, την ψηλότερη του Γράμμου. Μια διαδρομή που απαιτεί γύρω στις 5- 6 ώρες αναβάσεις και χαρακτηρίζεται μετρίας δυσκολίας. Το ξύπνημα στις 5 το πρωί μετά το χθεσινό ταξίδι ήταν δύσκολη υπόθεση αλλά με τον καιρό σύμμαχο τα πρώτα 3 χιλιόμετρα συνεχόμενης ανάβασης βγήκαν σχετικά εύκολα.

Το μονοπάτι έχει βορινή κατεύθυνση στην αρχή, που ακολουθήθηκε για 2 ώρες περίπου μέχρι το ρέμα που κατεβαίνει για το Άσπρο ποτάμι. Από ‘κει η κατεύθυνση γίνεται βορειοδυτική και οδηγεί στον Αυχένα Κιάφα, ανάμεσα στην Κιάφα (υψ. 2.393μ.) και το Περήφανο (υψ. 2.442μ.), όπου μετά από περίπου 3 ώρες είμασταν στην κορυφή. Εν συνεχεία το μονοπάτι ακολουθεί δυτική κατεύθυνση περνά κάτω από το Περήφανο στη δεξιά πλευρά του και οδηγεί προς την κορυφή που χρειάστηκαν περιπού 50-60 λεπτά, σε σχετικά ομαλό μονοπάτι.

Προηγούμενο άρθρο ΑΟΤ: Αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέου ΔΣ
Επόμενο άρθρο «Ωχ! Ηλέκτρα» στο Υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο Τρικάλων