Μέσα σε μια χαρούμενη και γιορταστική ατμόσφαιρα έγινε η έναρξη της καλοκαιρινής εκστρατείας ανάγνωσης και δημιουργικότητας με θέμα “Ό,τι κι αν σκέφτεσαι, σκέψου το αντίθετο!” Οι αντίθετοι κόσμοι συναντιούνται στις βιβλιοθήκες στο παιδικό τμήμα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Τρικάλων, το απόγευμα της Πέμπτης (12/6/2014).
Οι εργαζόμενοι της Δ.Β. υποδέχθηκαν τα παιδιά και τους γονείς τους στον χώρο του παιδικού τμήματος όπου θα λειτουργεί μέχρι το τέλος των δράσεων έκθεση παιδικού βιβλίου –δωρεά της Αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας Future Library με την χρηματοδότηση του «Ίδρυματος Σταύρος Νιάρχος». Εκατό και πλέον τίτλοι με κεντρική αναφορά στα αντίθετα είναι στην διάθεση των παιδιών και των εμψυχωτών για εξερεύνηση και ταξίδια του νου , της σκέψης και των συναισθημάτων.
Ο Θανάσης Τζιμούλης ο εμψυχωτής της εναρκτήριας εκδήλωσης, με την χαρακτηριστική πραότητά, ηρεμία, παρατηρητικότητα και επικοινωνιακή του δύναμη, περιέγραψε αρχικά στα παιδιά τα βασικά χρώματα της φύσης και τα παράγωγά τους και τους ζήτησε να φτιάξουν σε πολύχρωμα χαρτόνια το περίγραμμα της παλάμης τους και να το ζωγραφίσουν με χρώματα που αντιπροσώπευαν τις διάφορες ανθρώπινες φυλές, άσπρους, μαύρους, κίτρινους.
Στην συνέχεια με ένα παιχνίδι ερωτήσεων – απαντήσεων καθοδήγησε τα παιδιά στην ζωγραφική απόδοση αντίθετων συναισθημάτων και αντίθετων εννοιών. Γέμισαν τα χαρτόνια με χεράκια μικρά, με χεράκια μεγάλα, με χαμόγελα και δάκρυα, με όγκους και ισχνότητες, όλα δημιουργήματα των παιδιών με κηρομπογιές, μαρκαδόρους, ξυλοχρώματα και πινέλα μέσα στην διαδικασία κατανόησης των αντιθέτων. Φαντασία ατέρμονη, φλυαρία παιδικών ψυχών που καθηλώνει και ηρεμεί και την πιο σκληρή σκέψη, πολλές-πολλές έννοιες που βρίσκουν σχήμα, «ο κακός κλέφτης –το καλό λουλούδι, ο ήλιος φως – το φεγγάρι στο σκοτάδι, θάλασσες και βουνοκορφές, χαμόγελα πλατιά – σφιγμένα χείλη»
Για δύο ώρες η Δημοτική Βιβλιοθήκη έγινε μια δημιουργική εστία μικρών παιδιών μέσα στον κόσμο των βιβλίων, των εικόνων και των χρωμάτων. Το ραντεβού ανανεώθηκε για την Δευτέρα (16/6/2014) με «Το παιχνίδι των καινούργιων βιβλίων»
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων της ερχόμενης εβδομάδας είναι το ακόλουθο
Δευτέρα 16 Ιουνίου, 10:00 – 12:00, το πρωί
«Το παιχνίδι των καινούργιων βιβλίων»
Ελάτε να γνωρίσουμε τα καινούργια βιβλία της βιβλιοθήκης παίζοντας: μαντεύουμε τους τίτλους, κάνουμε παντομίμα, ξεχωρίζουμε τις εικόνες, ξεφυλλίζουμε τις σελίδες.
Για παιδιά 6 – 12 ετών.
Τρίτη 17 Ιουνίου, 10:00 – 11:00, το πρωί
Αφήγηση παραμυθιού
Διαβάζουμε το παραμύθι της Λιλλή Λαμπρέλλη «Δέκα και ένα παραμύθια σοφίας για καιρούς κρίσης και άλλων δεινών»
Με την αφηγήτρια Μαρία Κατσανούλη.
Για παιδιά 6 – 12 ετών.
Η Μαρία Κατσανούλη είναι Αφηγήτρια Ιστοριών της Προφορικής Παράδοσης.
Σπούδασε Φυσική (Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, 1989) γιατί ερμήνευε φαινόμενα.
Ασχολήθηκε με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (DEA, Paris XII, 1991) από αγάπη για την φιλοσοφία που εμπεριέχει η φύση τους.
Εργάστηκε αρκετά χρόνια στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και της Εξοικονόμησης και Ορθολογικής Χρήσης αυτής στο ΚΑΠΕ και στο Ενεργειακό Κέντρο Ν. Τρικάλων, ενώ τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιήθηκε στον τομέα της εκπαίδευσης διδάσκοντας φυσική σε σπουδαστές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (ΤΕΙ και ΣΜΥ).
Ανιχνεύοντας επιθυμίες και αναζητώντας δρόμους εκπλήρωσης του ονείρου παρακολούθησε τα σεμινάρια Κινησιολογίας της Μαρίας Πανούτσου στο Θέατρο Τομή (1993-1997) και το σεμινάριο Δημιουργικής Γραφής της Χριστίνας Οικονομίδου στο Μικρό Πολυτεχνείο (2005) και του Κώστα Στοφόρου στο “Τέχνης Βήματα” (2012).
Από το 2007 μέχρι σήμερα παρακολουθεί σεμινάρια αφήγησης και συμβολικής προσέγγισης παραμυθιών που πραγματοποιεί η Λίλη Λαμπρέλλη, αφηγήτρια και συγγραφέας παραμυθιών και σχετικών θεωρητικών κειμένων, ο άνθρωπος που την μύησε στη κρυφή γοητεία του παραμυθιού και στην αφήγησή του.
Παρακολούθησε επίσης μαθήματα του 1ου κύκλου στη σχολή Αφήγησης του Κέντρου Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών καθώς και σύντομα και αποσπασματικά σεμινάρια των αφηγητών: Ανθής Θάνου, Αγνής Στρουμπούλη, Στέλιου Πελασγού και Σάσας Βούλγαρη.
Στόχος της είναι να συναντιέται όποτε αυτό είναι εφικτό με παλαιότερους αφηγητές, ώστε μέσα και από της δική τους έμπειρη ματιά να βαδίζει στο δρόμο της Αφήγησης με σεβασμό στο Παραμύθι που εμπιστεύεται και αγαπά.
Αφηγήσεις έχει κάνει σε συναντήσεις αφήγησης (φεστιβάλ) στην Αθήνα, στην Κέα, στη Μυτιλήνη και στα Τρίκαλα και σε εκδηλώσεις Δημοτικών Βιβλιοθηκών, σε Χώρους Τέχνης και σε Μπαρ, σε Σχολεία και σε χώρους με Εικαστικά.
Σήμερα, επιμελείται, στα πλαίσια των Θεατρικών Εργαστηρίων του Δημοτικού Θεάτρου Τρικάλων, το Εργαστήριο Παραμυθιού και κάνει μία φορά το μήνα Αφήγηση σε παιδιά και Ερμηνευτική Προσέγγιση Μαγικών Παραμυθιών σε ενήλικες, «παραδίδοντας» λαϊκά παραμύθια σε όσους επιθυμούν να τα «παραλάβουν» από το δικό της «σάκο».
Τετάρτη 18 Ιουνίου, 10:00 – 12:00, το πρωί
«Μέρες της γης και του ουρανού»
Ζωγραφίζουμε, κάνουμε κολάζ, πάνω σε πολλά μέτρα χαρτί, τοπία της γης, χωράφια, πόλεις,δρόμους, χωριά, ζούγκλες και τοπία του ουρανού, τον ήλιο, το φεγγάρι, τα αστέρια, τους γαλαξίες.
Κατόπιν ενώνουμε τη γη και τον ουρανό με όλα τα μέσα που έχει εφεύρει ο άνθρωπος για να φτάσει από την γη στον ουρανό: αερόστατα, αεροπλάνα,
διαστημόπλοια, σκάλες, πύραυλους, φτερά.
Με το θεατρολόγο – μουσικό Αρτέμη Αρκουμάνη.
Για παιδιά 6 – 12 ετών.
Ο Αρτέμης Αρκουμάνης γεννήθηκε στα Τρίκαλα. Σπούδασε στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών, ενώ έχει ολοκληρώσει τις σπουδές του στο φλάουτο, την Αρμονία και την Αντίστιξη. Είναι καθηγητής θεατρικής αγωγής στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Επιπλέον εργάζεται στο Παιδαγωγικό Εργαστήρι Θεάτρου του Δήμου Τρικκαίων και στο Ωδείο Κολόβα.
Παράλληλα ασχολείται με τη ζωγραφική. Έχει σχεδιάσει κοστούμια, σκηνικά και αφίσες για θεατρικές παραστάσεις ενώ συνεχώς δημιουργεί πίνακες με στόχο κάποια στιγμή να κάνει τη δική του ατομική έκθεση. Έχει λάβει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις του Συλλόγου Τρικαλινών Ζωγράφων και όχι μόνο. Τελευταία του συμμετοχή ήταν με το έργο Παραζάλη στη Νέα Ορλεάνη στο διαγωνισμό Ημερολόγιο 2013 της ArtKolonaki κατακτώντας την πρώτη θέση.
Πέμπτη 19 Ιουνίου, 10:00 – 11:00, το πρωί
«Η μέρα του άγριου και του ήμερου. Εκεί που
κατοικούν τα άγρια τέρατα.»
Διαβάζουμε το βιβλίο Μωρίς Σεντάκ, «Εκεί που κατοικούν τα άγρια τέρατα» και ζωγραφίζουμε τον εαυτό μας άγριο τέρας.
Με την εκπαιδευτικό – συγγραφέα Κατερίνα Παπανικολοπούλου.
Για παιδιά 5 – 8 ετών.
Πέμπτη 19 Ιουνίου, 11:00 – 12:00, το πρωί
«Η μέρα του άγριου και του ήμερου. Εκεί που
κατοικούν τα άγρια τέρατα.»
Διαβάζουμε το βιβλίο του Μωρίς Σεντάκ, «Εκεί που κατοικούν τα άγρια τέρατα» ζωγραφίζουμε τον εαυτό μας άγριο τέρας και συνθέτουμε το τραγούδι και τη
μουσική του “άγριου χορού των τεράτων”.
Με την εκπαιδευτικό – συγγραφέα Κατερίνα Παπανικολοπούλου.
Για παιδιά 6 – 12 ετών.
HKατερίνα Παπανικολοπούλου κατάγεται από τα Τρίκαλα Θεσσαλίας όπου έζησε τα παιδικά της χρόνια. Σπούδασε νηπιαγωγός στη Θεσσαλονίκη και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Αμερική (Μ.Α.) και στην Αγγλία (Ph.D). Για πρώτη φορά έγινε σχολική σύμβουλος Προσχολικής Αγωγής το 2003 στην 31η Εκπαιδευτική Περιφέρεια και ξανά το 2007 στη 10η Εκπαιδευτική Περιφέρεια Τρικάλων. Ασχολήθηκε πολλά χρόνια με την παιδική λογοτεχνία, την ποίηση, το παραμύθι και το παιδαγωγικό παιχνίδι στην προσχολική και πρωτοσχολική ηλικία. Βιβλία της που κυκλοφορούν είναι «Η Τρικελίνα», «Ο Μπουρμπουλήθρας σε μια απίστευτη ιστορία», «Ο λύκος ο Νίκος και η προβατίνα η Ματίνα», «Η ωραιότερη ζωγραφιά της Μαρίνας», «Νηπιαγωγείο-Ευέλικτη ζώνη-Σχέδια εργασίας» , «Καρτέλες για παιχνίδια ανάγνωσης» και «Της τάξης και της πράξης», «Η πριγκίπισσα Σταρένια, ο μύλος και τα ξωτικά». Για δύο έτη, εθελοντικά, κάθε Τρίτη, αφηγείται παραμύθια μέσα στο ρολόϊ του Φρουρίου της πόλης μας.
Παρασκευή 20 Ιουνίου, 10:00 – 11:00, το πρωί
«Η μέρα του θυμάμαι και του ξεχνάω»
Φτιάχνουμε ένα παιχνίδι memory για να παίζουμε στη βιβλιοθήκη.
Για παιδιά 6 – 12 ετών.
Παρασκευή 20 Ιουνίου, 11:00 – 12:30, το πρωί
«Χαρτογραφώντας αντίθετους κόσμους, 1η συνάντηση»
Σχεδιάζουμε ένα μεγάλο χάρτη που θα περιλαμβάνει τις χώρες όλων των αντίθετων κόσμων και ακόμα τους δρόμους για να ταξιδέψεις από τον ένα κόσμο στον άλλο, τους κατοίκους που ζουν σε κάθε χώρα, τα βιβλία που διαβάζουν και τις ιστορίες που αφηγούνται.
Με τον εικονογράφο – συγγραφέα Θανάση Τζιμούλη.
Για παιδιά 6 – 12 ετών.
Ο Θανάσης Τζιμούλης ζει και εργάζεται την τελευταία δεκαετία στη γενέτειρά του τα Τρίκαλα. Είναι ζωγράφος δημιουργός παιδικών βιβλίων και βιβλιοπώλης. Αναζητεί στην καθημερινότητα τα αντίθετα: Της ανύπαρκτης αρμονίας, της τσακισμένης γαλήνης, της χαμένης αισθητικής, το χλιαρού πάθους, της υποβαθμισμένης γνώσης, της απανθρωπιάς, των ψεύτικων λέξεων, του φόβου …