Ευρεία σύσκεψη στην Περιφέρεια για την «έξυπνη εξειδίκευση»


Συνάντηση ενόψει της διαμόρφωσης της στρατηγικής για την «έξυπνη εξειδίκευση», την έρευνα και την καινοτομία στη νέα προγραμματική περίοδο, πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας μεταξύ του περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού και του γενικού γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας κ. Χρήστου Βασιλάκου. Στη συνάντηση, όπου τέθηκε το πλαίσιο των προτεραιοτήτων της Θεσσαλίας στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020, συμμετείχαν ακόμα ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Ιωάννης Μεσσήνης, ο αναπληρωτής πρύτανης κ. Δημήτρης Κουρέτας, ο πρόεδρος του ΤΕΙ κ. Παναγιώτης Γούλας, ο πρόεδρος του ΚΕΤΕΑΘ κ. Ηλίας Χούστης και υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου και της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

 

Όπως έγινε γνωστό κατά τη σύσκεψη η Περιφέρεια Θεσσαλίας βρίσκεται σε πολύ καλό στάδιο σε ότι αφορά την προετοιμασία για τη συγκρότηση του νέου στρατηγικού της πλαισίου και έχει υποβάλει προτάσεις προς το Υπουργείο, οι οποίες αξιολογήθηκαν με πολύ καλό βαθμό. Οι προτεραιότητες της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την περίοδο 2007-2013 εστιάζονται για τους τομείς της έρευνας και της καινοτομίας πάνω σε έξι άξονες: τον αγροδιατροφικό, την πληροφορική, την υγεία, την βιομηχανία, την ενέργεια και τον τουρισμό. Στόχος όλων των φορέων είναι η έρευνα, που θα πραγματοποιείται να είναι συνδεδεμένη με την αγορά και να έχει απτά αποτελέσματα στην κοινωνία.

 

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και για την Περιφερειακή Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης (RIS3) στη Θεσσαλία, η οποία ξεκίνησε με τη σύσταση του Περιφερειακού Συμβουλίου Καινοτομίας Θεσσαλίας (ΠΣΚΘ) και έχει ολοκληρώσει την μελέτη η οποία αποτελεί τη βάση για την ανάλυση της εξειδίκευσης των επενδύσεων σε έρευνα και ανάπτυξη στο σχεδιασμό της νέας Προγραμματικής Περιόδου, όπως αυτή  θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Θεσσαλίας.

 

Όπως ανέφερε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ Κ. Αγοραστός: «Ένα μεγάλο κομμάτι του νέου ΕΣΠΑ είναι η έρευνα και η τεχνολογία. Εμείς εδώ και πέντε μήνες έχουμε μια ευρεία συζήτηση με όλους τους παραγωγικούς φορείς, αλλά και το Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ, μέσω του Περιφερειακού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας που έχουμε συστήσει. Έχουν κατατεθεί οι απόψεις τους, έχει πραγματοποιηθεί ευρεία διαβούλευση και έχει προκύψει μια πολύ καλή δουλειά από τις εννέα θεματικές ομάδες, που έχουμε δημιουργήσει, σε όλους τους τομείς ενδιαφέροντος που έχει η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Παράλληλα έχουμε ετοιμάσει το πρόγραμμα για την Έρευνα και Τεχνολογία, το RIS 3 και είμαστε έτοιμοι να το καταθέσουμε. Το πρόγραμμα αυτό καλύπτει όλους τους άξονες, είτε λέγεται αγροτικός, είτε ιατρικός, είτε τουριστικός, είτε πολιτιστικός, είτε λέγεται μεταποίηση, είτε βιομηχανία, είτε επιχειρηματικότητα. Συνεπώς είμαστε έτοιμοι, ούτως ώστε όταν ανάψει το πράσινο φως για χρηματοδότηση, από το νέο κοινοτικό πλαίσιο στήριξης, που δίνει μεγάλη βαρύτητα στην έρευνα και τεχνολογία, να ξεκινήσουμε. Στόχος μας είναι τα αποτελέσματα να γίνουν απτά και μετρήσιμα τόσο στην τοπική όσο και στην εθνική οικονομία. Έχουμε μια άριστη συνεργασία με το γενικό γραμματέα και προσπαθούμε να προωθήσουμε και άλλα θέματα, όπως για τον αγροδιατροφικό τομέα, για τη διάγνωση και τη θεραπεία του καρκίνου μέσω της ανδρονικής θεραπείας, που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το CERN, κ.α..

 

Από την πλευρά του ο κ. Χ. Βασιλάκος: «Βρισκόμαστε σήμερα εδώ με τους συνεργάτες μου στο πλαίσιο των επισκέψεων που πραγματοποιούμε σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας μας και να συζητήσουμε με τον περιφερειάρχη, κ. Αγοραστό, για το πως έχει διαμορφωθεί μέχρι τώρα αυτή η στρατηγική της «Έξυπνης Εξειδίκευσης», να ενημερωθούμε από τους φορείς, αλλά και να συζητήσουμε μαζί τους ποιες είναι οι προτεραιότητες, αλλά και οι δυνατότητες που έχει η Περιφέρεια αυτή και αυτά που μπορούμε να αναδείξουμε μέσω αυτής της στρατηγικής στην επόμενη προγραμματική περίοδο. Η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας αυτή τη στιγμή είναι κοντά σε όλες τις Περιφέρειες, προκειμένου να διαμορφώσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αυτή τη στρατηγική, αλλά και παράλληλα να αναδείξουμε όλα εκείνα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, τα οποία έχουν οι Περιφέρειες. Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας έχουμε διαπιστώσει πολλά θετικά πράγματα, έχουμε δει τομείς στους οποίους έχετε μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα, όπως ο αγροδιατροφικός τομέας, ο ενεργειακός, ο τομέας της πληροφορικής και τους οποίους θα προσπαθήσουμε μέσα από δράσεις, τις οποίες θα βγάλουμε να ενισχύσουμε την επόμενη περίοδο».

 

Ο γενικός γραμματέας υπογράμμισε τις πολύ αξιόλογες προσπάθειες που έχουν γίνει μέχρι στιγμής από την αιρετή Περιφέρεια: «Ενημερώθηκα, ότι πρόσφατα ο περιφερειάρχης εγκαινίασε μια κοιτίδα για τη νεανική επιχειρηματικότητα, μια εξαιρετική προσπάθεια, η οποία είναι μια από τις δράσεις, τις οποίες και η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας αναμένεται να στηρίξει την προγραμματική αυτή περίοδο και μπράβο πραγματικά στον κ. περιφερειάρχη που μας πρόλαβε και έκανε πρώτος στην Περιφέρεια Θεσσαλίας μια τέτοια δομή. Επίσης πολύ αξιέπαινη είναι και η προσπάθεια που γίνεται με το CERN, να στηθεί δηλαδή εδώ ένα κέντρο αδρονικής θεραπείας σε συνεργασία μαζί του. Επειδή είχα και την ευκαιρία να συναντηθώ και με το γενικό διευθυντή του CERN πριν λίγους μήνες στη Γενεύη πραγματικά η προσπάθεια που γίνεται αυτή τη στιγμή στην Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι εξαιρετική και από την πλευρά της Γενικής Γραμματείας θα τη στηρίξουμε όσο περισσότερο μπορούμε».

 

Προηγούμενο άρθρο Σε έκθεση τουρισμού στη Μόσχα η Περιφέρεια Θεσσαλίας
Επόμενο άρθρο Εκδρομή Πολυνεριτών στα Γιάννενα