Ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Φίλιππος Πετσάλνικος απηύθυνε χαιρετισμό σήμερα στο συμπόσιο με θέμα «Ορόσημα των ελληνογερμανικών σχέσεων», που διοργάνωσε το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, στο Ινστιτούτο Γκαίτε της Αθήνας.
Νωρίτερα, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια, ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Γρηγόρης Νιώτης, εγκαινίασε την έκθεση που παρουσιάζεται στο πλαίσιο του συμποσίου με θέμα «Από το γερμανικό φιλελληνισμό στις ελληνικές κοινότητες της Γερμανίας».
«Μπορούμε να υπερβούμε το παρελθόν»
Ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Φίλιππος Πετσάλνικος στην ομιλία του αναφέρθηκε στις σχέσεις Ελλάδας και Γερμανίας, κατά τη διάρκεια των τελευταίων 150 χρόνων, εκφράζοντας την ανάγκη «υπέρβασης του παρελθόντος, προσβλέποντας σε ένα καλύτερο και βεβαίως κοινό μέλλον».
Ιδιαίτερη αναφόρά έκανε ο κ. Πετσάλνικος στην «καταιγίδα», όπως είπε, των αρνητικών δηλώσεων κυρίως ορισμένων Γερμανών πολιτικών, αλλά και δημοσιευμάτων του γερμανικού τύπου, σε βάρος της Ελλάδας και των πολιτών της συλλήβδην, το διάστημα των τελευταίων τριών μηνών. «Δεν βοηθούσε άλλωστε ιδιαίτερα και η στάση της Γερμανικής Κυβέρνησης που ορισμένες φορές εξέπεμπε ακαμψία και διστακτικότητα, που καθυστερούσε τη λήψη αποφάσεων στο πλαίσιο της αναγκαίας ευρωπαϊκής αλληλεγγύης προς τη δοκιμαζόμενη από τις επιθέσεις των κερδοσκόπων της διεθνούς αγοράς Ελλάδα», όπως τόνισε.
«Πολλή πορσελάνη έχει θρυμματιστεί»
Ο Πρόεδρος της Βουλής επισήμανε ότι «πρέπει να συμβάλλουμε όλοι, ώστε να καταστεί δυνατό να επανορθώσουμε σε σημαντικό βαθμό τη ζημιά που επήλθε». Και πρόσθεσε: «Δυστυχώς πολλή πορσελάνη έχει θρυμματιστεί».
Καταλήγοντας ο κ. Πετσάλνικος μίλησε για το κοινό μέλλον Ελλάδας και Γερμανίας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Τόσο ο γερμανικός λαός, όσο και εμείς οι Έλληνες, έχουμε αρκετές φορές στο πρόσφατο παρελθόν πορευθεί μαζί αλλά και βρεθεί αντιμέτωποι με πολέμους, ενοχές, φτώχεια, συγκυρίες πολιτικής ή οικονομικής αστάθειας, εξωτερικούς κινδύνους, εσωτερικές προκλήσεις: δυσκολίες που στον καιρό τους φάνταζαν ανυπέρβλητες.
Ωστόσο, είμαστε εδώ όλοι σήμερα για να διαβεβαιώσουμε ότι μπορούμε κάθε φορά να υπερβαίνουμε το παρελθόν, προσβλέποντας σε ένα καλύτερο, και, βεβαίως, κοινό μέλλον.
Και το κοινό μέλλον δεν μπορεί να είναι άλλο παρά στο πλαίσιο της ενωμένης Ευρώπης, που θα ενισχύει την οικοδόμηση της ενότητας της, στηριζόμενη στις αξίες του ευρωπαϊκού πολιτισμού και στις αρχές της αλληλοκατανόησης, του αλληλοσεβασμού, της συνεργασίας και της αλληλεγγύης».
«Να συμπαρασταθεί σθεναρά η Γερμανία»
Από την πλευρά του ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Νιώτης επισήμανε: «Ο γνωστός Γερμανός πολιτικός και φίλος της Ελλάδας Χανς Ντίτριχ Γκένσερ, που διαμόρφωσε την εξωτερική πολιτική της Γερμανίας για μια εικοσαετία, διακήρυττε σε ελληνικά και ξένα ακροατήρια την ταύτιση ελληνικού και ευρωπαϊκού πολιτισμού διατυπώνοντας μάλιστα σε ομιλία του ότι ‘‘η Γερμανία δεν θα ξεχάσει ποτέ τη συμπαράσταση της Ελλάδας σε κρίσιμες και αποφασιστικές στιγμές της”. Είναι σημαντικό λοιπόν σήμερα, σε μια δύσκολη στιγμή της Ελλάδας, η Γερμανία να συμπαρασταθεί σθεναρά στην προσπάθεια της χώρας μας για έξοδο από την κρίση, προσπερνώντας κακοπροαίρετα δημοσιεύματα, τα οποία δεν μπορούν να κάμψουν στο ελάχιστο τις ελληνογερμανικές σχέσεις. Οι ελληνογερμανικές σχέσεις δεν κατανοούνται πλέον μόνο στη διμερή τους διάσταση, αλλά ενσωματώνουν πολιτικές πολυμερούς συνεργασίας στη βάση της δυναμικής που αναπτύσσει η Ευρωπαϊκή Ένωση».
Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Γερμανός πρέσβης στην Αθήνα κ. Βόλφγκανκ Σούλτχαϊς.
Στην έναρξη του συμποσίου παρευρέθησαν ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής κ. Δημήτρης Σιούφας, η πρώην Πρόεδρος της Βουλής κ. Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα, ο Πρόεδρος της Ομάδας Ελληνογερμανικής Φιλίας βουλευτής κ. Χρήστος Μαγκούφης, η βουλευτής κ. Ευγενία Τσουμάνη-Σέντζα, ο Γενικός Γραμματέας της Βουλής κ. Θάνος Παπαϊωάννου και ο Γενικός Γραμματέας του Ιδρύματος της Βουλής κ. Ευάγγελος Χρυσός.
Το συμπόσιο περιλαμβάνει μια ευρεία θεματολογία από την περίοδο πριν από την Ελληνική Επανάσταση, τα χρόνια του Διαφωτισμού, την εποχή του Όθωνα και μετά, τον Α΄ και τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο έως σήμερα, τονίζοντας την πολύχρονη και πολυεπίπεδη σχέση των δύο λαών.