Παρουσίαση βιβλίου του Σωτ. Γοργογέτα «Τρίκαλα, όσα θυμάμαι»


 Το νέο βιβλίο του Σωτήρη Γοργογέτα  συγγραφέα – ερευνητή «Τρίκαλα, όσα θυμάμαι» παρουσιάζεται την Κυριακή 12 Δεκεμβρίου στις 11:15 στην αίθουσα Δημ. Συμβουλίου στο Δημαρχείο Τρικκαίων.

 Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Τρικκαίων.

Πρόκειται για μια κατάθεση ψυχής του συγγραφέα – ερευνητή  Σωτήρη Γοργογέτα στην οποία περικλείονται μνήμες, βιώματα και γεγονότα  της περιόδου 1940-1960.

Για το συγγραφέα και το βιβλίο θα μιλήσουν:

Κώστας Γιοντζής,  φιλόλογος- τ. Δ/ντής Μέσης Εκπαίδευσης Τρικάλων.

Κώστας Παπαστεργίου,  Πολιτικός Μηχανικός, τ. Δήμαρχος Τρικκαίων.

Λέλα Κατεχάκη,  Δημοσιογράφος- Πολιτικός επιστήμων.

Συντονίζει η κ. Ρίτσα Τέγου Πουλιανίτη, εκπαιδευτικός.

Επίσης θα προβληθούν φωτογραφίες από το αρχείο του συγγραφέα που περιλαμβάνονται στο βιβλίο.

Όπως αναφέρει ο συγγραφέας στον πρόλογό του:

«Στο βιβλίο αυτό δεν ασχολούμαι με την ιστορία και τη λαογραφία των Τρικάλων. Το υλικό είναι αυτοβιογραφικό και χρονικά καλύπτει το διάστημα από την άνανδρη επίθεση του Μουσολίνι το 1940 ως τα τέλη της δεκαετίας του 1950. Περιγράφω τις προσωπικές αναμνήσεις, τις εμπειρίες και τα βιώματα της εικοσαετίας εκείνης.

Δεν καταγράφω ιστορίες που άκουσα από άλλους. Αφηγούμαι την προσωπική μου ζωή και τη ζωή της οικογένειάς μου, όπως τις έζησα εγώ, όπως τις θυμάμαι ακόμα, πώς πέρασαν μέσα μου, πώς με επηρέασαν και σφράγισαν την παιδική και την εφηβική μου ψυχή. Όλα είναι πολύ ζωντανά ακόμα στη μνήμη μου. Θυμάμαι και κάτι που δεν έχω ζήσει αλλά οι εντυπώσεις από τις διηγήσεις των γονιών μου ήταν τόσο έντονες που γέννησαν ζωντανές εικόνες.

Πιστεύω ακράδαντα ότι εκείνα τα χρόνια ήταν η μόνη γεύση αιωνιότητας που ζήσαμε και μας καθορίζουν ακόμα. Δεν μπορούμε να μη νοσταλγούμε, δεν μπορεί να στηρίζουμε τις όποιες ευαισθησίες μας στα θαμπωμένα όνειρα της προσαρμογής. Τότε που ήμασταν παιδιά δεν παρακολουθούσαμε τη ζωή μας, τη ζούσαμε.»

Το βιβλίο αυτό δεν απευθύνεται παρά μόνο σ’όσους κι όσες -ανεξάρτητα από ηλικίες και μορφωτικές στάθμες-εξακολουθούν και θέλουν να θυμούνται ότι κάποτε υπήρξαν παιδιά… Τις δυσκολίες και τα βάσανα τα γιάτρεψε ο χρόνος που πέρασε. Οι πληγές επουλώθηκαν. Οι αγωνίες ξεχάστηκαν. Κι έμεινε μόνο η αίσθηση ότι πραγματικά ζήσαμε μια σπάνια για την ανθρωπότητα περίοδο, γιατί από τα παιδικά μας ακόμα χρόνια γνωρίσαμε και γευτήκαμε ανακαλύψεις και επινοήσεις τόσο σημαντικές και καθοριστικές που αλλάξανε την ίδια τη δομή της ζωής. Κι εμείς, η γενιά η δική μας, είχαμε το προνόμιο να σταθούμε μπροστά τους έκθαμβοι και κατάπληκτοι. Αυτή η κατάπληξη ήταν για μας ένα ευφρόσυνο αίσθημα που από δώ και πέρα δεν είναι εύκολο οι άνθρωποι να ξανανιώσουν.»

Σ’ αυτό το βιβλίο συνυπάρχει η εικόνα με το λογοτεχνικό λόγο. Το βιβλίο αυτό που συγκεντρώνει δουλειά πολλών ετών, βοηθάει να διαπιστώσουμε τις τρυφερές και γοητευτικές λεπτομέρειες της καθημερινότητας εκείνης της εποχής. Τα κείμενα και το φωτογραφικό υλικό καλύπτει μια περίοδο είκοσι χρόνων (1940-1960), όπου σκιαγραφείται η καθημερινή ζωή των ανθρώπων, οι σχέσεις τους και τα αισθήματά τους, μια αντίληψη ζωής. Αν ερευνήσουμε τη συγκεκριμένη περίοδο θα διαπιστώσουμε πως η πόλη είχε εξαιρετική ομορφιά. Μέσα από τα κείμενα και από το γκρίζο και το μαύρο χρώμα (των 630 φωτογραφιών) μπορείτε να κάνετε συγκρίσεις και να ταξιδέψετε από τις φωτογραφίες και τις αναμνήσεις στην εποχή της αθωότητας όπου οι άνθρωποι αγωνίζονται μόνο για την επιβίωση και όχι την συσσώρευση όσο το δυνατόν περισσότερων αγαθών.

Τα περιεχόμενα του βιβλίου είναι τα παρακάτω: 1) Πρόλογος, 2) Εισαγωγή, 3) Οι πρόγονοι και το συγγενολόι, 4) Πόλεμος – Κατοχή – Απελευθέρωση – Εμφύλιος, 5) Το σπίτι – το μπακάλικο – η κασαρία – η ταβέρνα, 6) Το 6ο Δημοτικό Σχολείο, 7) Τα παιχνίδια που παίζαμε, 8) Το Λύκειο Τρικάλων «Γεωργ. Τσιλιμίγκα», 9) Η περιοχή της ενορίας Ζωοδόχου Πηγής, 10) Το Τρικαλινό ποδόσφαιρο, 11) Η οδός Ασκληπιού, 12) Οι οίκοι ανοχής στα Καλατζίδικα, 13) Κανταδόροι και καντάδες, 14) Καλοκαίρια στα βουνά, 15) Το σινεμά στη δεκαετία το ’50, 16) Μια ελεγεία για τον ποταμό Αγιαμονιώτη, 17) Γιάννης Αλ. Τσακνής, ο πολυαθλητής, 18) Η κεντρική πλατεία και επαγγέλματα που έσβησαν, 19) Επίλογος. Γενικότερα το νέο βιβλίο του Σωτ. Γοργογέτα απευθύνεται σε κάθε άνθρωπο που νοσταλγεί το παρελθόν του, στους νέους ανθρώπους, σε μαθητές και σπουδαστές, προκειμένου να γνωρίσουν τη ζωή των προγόνων τους, σε όσους αγαπούν και θέλουν να γνωρίσουν σημαντικές πτυχές από την ιστορία της καθημερινότητας του τόπου

Προηγούμενο άρθρο 3η συνάντηση στο πλαίσιο του “Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Προώθησης στην Αγορά Εργασίας
Επόμενο άρθρο Καταγραφή προβλημάτων στους επτά δήμους του νέου δήμου Τρικκαίων