Δέσμευση Κώστα Αγοραστού στους παραγωγούς


 

-Προτρέπει τους αγρότες να ξεκινήσουν από τώρα την διαδικασία και να την ολοκληρώσουν στις αρχές του νέου έτους όταν η αιρετή περιφέρεια θα τους παρέχει δωρεάν το τοπογραφικό και το γεωλογικό προφίλ

 Χωρίς κόστος για τους αγρότες θα γίνεται από τον Ιανουάριο η ανανέωση της άδειας γεωτρήσεων.

Σχετική δέσμευση έχει αναλάβει ο εκλεγείς περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, ο οποίος συγκάλεσε σύσκεψη με αρμόδιους παράγοντες προκειμένου οι κινήσεις της αιρετής περιφέρειας προς την κατεύθυνση αυτή να είναι γρήγορες και αποτελεσματικές.

Μετά από εξέταση όλων των παραμέτρων του θέματος αποφασίστηκε να παρέχει δωρεάν η περιφερειακή αυτοδιοίκηση Θεσσαλίας στους παραγωγούς το τοπογραφικό και το γεωλογικό προφίλ, τα οποία είναι απαραίτητα για την ανανέωση της άδειας γεωτρήσεων και το κόστος τους είναι υπολογίσιμο. Αυτό θα γίνει φυσικά από το νέο έτος.

Όσον αφορά για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, το κόστος της οποίας είναι επίσης υπολογίσιμο, επισημάνθηκε ότι δεν είναι απαραίτητη για τις παλιές άδειες γεωτρήσεων, αλλά δεν αφορά τη συντριπτική πλειονότητα των παραγωγών.

Στη σύσκεψη επισημάνθηκε ότι οι αγρότες μπορούν να καταθέτουν από τώρα στην διεύθυνση Υδάτων της περιφέρειας Θεσσαλίας τους φακέλους για την ανανέωση της άδειας γεωτρήσεων καθώς η σχετική προθεσμία εκπνέει στο τέλος του 2010 αν και υπάρχει η σκέψη και πρέπει να δοθεί παράταση λόγω της μετάβασης από την κρατική στην αιρετή περιφέρεια.

Στο φάκελο οι αγρότες μπορούν να συμπεριλάβουν την αίτηση καθώς και τα δικαιολογητικά, που δεν έχουν κόστος, όπως είναι η επικυρωμένη φωτοτυπία αστυνομικής ταυτότητας, το συμβόλαιο αγροτεμαχίου, πρόσφατος λογαριασμός ΔΕΗ και η παλαιά άδεια.

Για την ανάλυση νερού τονίστηκε ότι οι αγρότες μπορούν να χρησιμοποιούν τα εργαστήρια του ΕΘΙΑΓΕ και του ΠΕΓΕΑΛ με κόστος μόλις 10-15 ευρώ.

Συνεπώς, μπορούν να ξεκινήσουν από τώρα την διαδικασία και να την ολοκληρώσουν στις αρχές του 2011 επισυνάπτοντας το τοπογραφικό και το γεωλογικό προφίλ, που θα τους παρέχει χωρίς κόστος η αιρετή περιφέρεια.

«Δέσμευσή μας είναι να ανακουφίσουμε τον αγρότη και τον κτηνοτρόφο, να σταθούμε δίπλα τους σε μια περίοδο που το εισόδημά τους πιέζεται σημαντικά. Προτεραιότητά μας είναι να στηρίξουμε την αγροτική οικονομία στη Θεσσαλία με κάθε πρόσφορο τρόπο», δήλωσε μετά τη σύσκεψη ο εκλεγείς περιφερειάρχης κ. Κώστας Αγοραστός

«Εκατοντάδες παραγωγοί στη Θεσσαλία μας επισήμαναν κατά την προεκλογική περίοδο ότι το κόστος ανανέωσης της άδειας γεωτρήσεων είναι πολύ υψηλό και στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία αβάσταχτο γι’ αυτούς. Αναλάβαμε την δέσμευση να τους στηρίξουμε έμπρακτα, να τους ανακουφίσουμε.

Τον Ιανουάριο του 2011, τον πρώτο μήνα της θητείας της περιφερειακής αυτοδιοίκησης Θεσσαλίας, κάνουμε πράξη την δέσμευσή μας επιβεβαιώνοντας στην πράξη ότι οι παραγωγοί μπορούν να προσβλέπουν στην αιρετή περιφέρεια ως συμπαραστάτη στις προσπάθειές τους», υπογράμμισε ο κ. Κώστας Αγοραστός, ο οποίος επισήμανε ότι θα επανεξετάσει και το ύψος των προστίμων μετά όμως από την 1η Ιουλίου 2011 όταν θα έχει την αρμοδιότητα η αιρετή περιφέρεια.

Προηγούμενο άρθρο Εγκαινιάστηκε το έργο Ηλεκτροφωτισμού στα Μεγάλα Καλύβια
Επόμενο άρθρο Καλά Χριστούγεννα κ. Σκρουτζ