Σε 48ωρη πανελλαδική απεργία προχωρεί η ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ στις 30 Νοεμβρίου και 1 Δεκεμβρίου 2010 για την επίλυση σοβαρών προβλημάτων του κλάδου. Στην κινητοποίηση μετέχει (και) ο Σύλλογος Ιατρών ΙΚΑ Ν. Τρικάλων. Ο πρόεδρος κ. Νίκος Κώτσης καλεί, μέσω του “Π.Λ.”, «τους συναδέλφους να μετάσχουν μαζικά γιατί μόνον έτσι θα ακουστεί εκεί που πρέπει η φωνή μας». Εν τω μεταξύ, κατά πληροφορίες, οι εξελίξεις διαφαίνονται θετικές ως προς την έλλειψη ακτινολόγου στην τοπική Νομαρχιακή Μονάδα Υγείας.
Αιτήματα
Το διεκδικητικό πλαίσιο της ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ είναι το εξής:
1.Άμεση ανανέωση των συμβάσεων έργου όλων των ιατρών – οδοντιάτρων των οποίων η σύμβαση έχει λήξει ή λήγει το επόμενο χρονικό διάστημα και προκήρυξη αντιστοίχων θέσεων αορίστου χρόνου με κύριο κριτήριο την προϋπηρεσία στο ΙΚΑ.
2.Άμεση κάλυψη των αναγκών της περίθαλψης του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ, αναβάθμιση της περίθαλψης, βελτίωση του τηλεφωνικού ραντεβού 184.
3.Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων ιατρών – οδοντιάτρων αορίστου χρόνου, άμεση λειτουργία β’ υπηρεσιακού συμβουλίου, υλοποίηση επιστημονικού βαθμολογίου.
Ζητήματα
Σύμφωνα με την ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ, «ενώ έχει αποφασιστεί η πρόσληψη 1.500 ιατρών – οδοντιάτρων για την κάλυψη μεγάλων αναγκών που προέκυψαν, ξαφνικά η Διοίκηση του ΙΚΑ το μεταθέτει για αργότερα». Η Πανελλήνια Ομοσπονδία ζητεί, επίσης, συνεργασία με τις Υπηρεσίες Υγείας της Διοίκησης του ΙΚΑ, διαπιστώνει όμως «πλήρη αδράνεια».
Όπως καταγγέλλει δε, «πολλές Μονάδες Υγείας του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ δεν μπορούν να λειτουργήσουν γιατί λείπουν αρκετές ειδικότητες ιατρών. Οι λίστες αναμονής φθάνουν τους τρεις (3) μήνες. Στην αρχή του χρόνου υπηρετούσαν 8.200 ιατροί και σήμερα υπηρετούν 7.000. Για να καλυφθούν οι ανάγκες, χρειάζονται τουλάχιστον άλλοι 2.000 ιατροί – οδοντίατροι επιπλέον όσων υπηρετούν σήμερα». Ένα έτερο σημαντικό ζήτημα είναι η ηλεκτρονική συνταγογράφηση. «Ανακοινώθηκε», αναφέρει ο κ. Κώτσης, «ότι θα ισχύσει από την 1η/12/2010. Καλούνται οι ιατροί να δηλώσουν ένταξη και ο Διοικητής υπόσχεται ότι θα υλοποιηθεί σε διάστημα 6-12 μηνών». Προσθέτως, για τα Νοσοκομεία του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ «ενώ είχε καταρχήν περιληφθεί διάταξη στο Ν. 3863 για ένταξη στο ΕΣΥ, απεσύρθη και τώρα φημολογείται το κλείσιμό τους με το νέο “Καλλικράτη” Υγείας στο πλαίσιο της λιτότητας για τον συγκεκριμένο -λίαν ευαίσθητο- τομέα». Όσον αφορά τη θεσμοθέτηση ενιαίας πρωτοβάθμιας περίθαλψης με το Ν. 3863, αυτή «συνοδεύεται με ανακοινώσεις άλλοτε για ένταξη του ΙΚΑ στο ΕΣΥ, άλλοτε για κοινοπρακτική λειτουργία των κλάδων υγείας, άλλοτε με φημολογία για εκχώρηση μέρους της περίθαλψης στις ιδιωτικές επιχειρήσεις υγείας». Ο Τρικαλινός συνδικαλιστής μνημονεύει και το «πρόβλημα της κατασυκοφάντησης -όπως τη χαρακτηρίζει- των ιατρών σε σχέση με την υπερσυνταγογράφηση, που επιχειρείται αυτόν τον καιρό από υπεύθυνα στελέχη της Πολιτείας με την συνεργασία Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας, τα οποία δημιουργούν πρόβλημα και στους ιατρούς και στους ασφαλισμένους». Ο κ. Κώτσης υπογραμμίζει με έμφαση πως «οι ιατροί του ΙΚΑ καταβάλλουν κάθε προσπάθεια στην αναβάθμιση του κύρους και την λειτουργία τους χωρίς, βέβαια, να υποβαθμίζεται η εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων».
Προβλήματα
Ως προς την οικεία Νομαρχιακή Μονάδα Υγείας τώρα, «δεν έχουν ανανεωθεί οι συμβάσεις 15 ιατρών. Δημιουργείται έτσι», λέει ο κ. Κώτσης, «σοβαρό πρόβλημα με τα ραντεβού, καθόσον είναι γνωστές οι ελλείψεις ψυχιάτρων, ενδοκρινολόγων, δερματολόγων, οικογενειακών ιατρών κ.ά.».
Βάσει πληροφοριών του επιχώριου Συλλόγου Ιατρών ΙΚΑ, «ίσως επαναπροσληφθεί, εντός των ημερών, ο ακτινολόγος, που έχει λήξει η σύμβασή του με το ΙΚΑ Τρικάλων. Ωστόσο», κατά τον κ. Κώτση, «υφίσταται κι ένα επιπρόσθετο ζήτημα, καθόσον δεν υπάρχει χειριστής – βοηθός ακτινολογικού τμήματος».