Φορτίζεται το κλίμα στην ΕΑΣΤ από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ


“Μπαρούτι” μυρίζουν οι επικείμενες Γενική Συνέλευση (ΓΣ) και οι εκλογές ανάδειξης νέου ΔΣ της ΕΑΣΤ, καθώς οι δύο παρατάξεις, προσκείμενες στην ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ, έχουν διαμετρικά αντίθετες απόψεις για ουσιαστικά και διαδικαστικά ζητήματα.  Κάθετα αντίθετες είναι οι παρατάξεις όσον αφορά την αρμοδιότητα του ΔΣ, το οποίο θα συνεδριάσει σήμερα Παρασκευή, να επικυρώσει συμμετοχές αντιπροσώπων, καθώς και για την συμμετοχή τους ή όχι στην Συνέλευση και στις εκλογές.Το ήδη βαρύ κλίμα φορτίζουν περαιτέρω τέσσερις αντιπρόσωποι συνεταιρισμών, δύο από κάθε παράταξη, οι οποίοι κατέθεσαν υποψηφιότητες για να διεκδικήσουν έδρανο στο νέο ΔΣ, εκτός ψηφοδελτίων. Πρόκειται για τους κκ. Γιάννη Σκρέκα και Βασίλη Σαλταγιάννη από την ΝΔ και τους κκ. Βασίλη Σίμο και Αντώνη Γκράβα από το ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι είτε συμμετείχαν είτε όχι στις ενδοπαραταξιακές αρχαιρεσίες ανάδειξης υποψηφίων που διεξήχθησαν την περασμένη Δευτέρα στα γραφεία των κομμάτων, αποφάσισαν να λάβουν αυτόνομα μέρος στις εκλογές της Κυριακής, θέτοντας σε συναγερμό τα δύο κόμματα και τις παρατάξεις. Έτσι, στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, κομματικά και των συνδικαλιστικών οργανώσεων έχουν ήδη από χθες το απόγευμα αρχίσει την προσπάθεια να επιλυθεί το ζήτημα αυτό και να μην υπάρξουν “ρωγμές” στις παρατάξεις. Τα αποτελέσματα των ενεργειών τους θα διαφανούν έως αύριο Παρασκευή. Πάντως, μέχρι χθες, τα ψηφοδέλτια ήταν τρία και οι υποψήφιοι 17. Η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων έληξε χθες το μεσημέρι και η ΓΣ πραγματοποιείται μεθαύριο Σάββατο στο “Αετών Μέλαθρον” από τις 10:00 το πρωί, ενώ την Κυριακή θα διενεργηθούν οι εκλογές.

Οι παραταξιακοί υποψήφιοι

Εξάλλου, και το ΚΚΕ ανακοίνωσε τους υποψηφίους του για τις εκλογές της ΕΑΣΤ, οι οποίοι είναι για το ΔΣ οι κκ Βασίλης Ανδρέου, Αθανάσιος Γάτσιος και Δημήτρης Καλαντζής. Για την ΠΑΣΕΓΕΣ οι κκ. Ευθύμιος Καρανίκας και Ιωάννης Τσιγάρας και για το ΚΕΣΠΥ τον κ. Σταύρο Γκαντιά.
Οι υποψήφιοι που αναδείχτηκαν στις ενδοπαραταξιακές εκλογές είναι: Από την ΝΔ, για το ΔΣ, Αχιλλέας Λιούτας, Κώστας Μαράβας, Κώστας Τσίγκας, Κώστας Βράντζας και Δημήτριος Ιακωβάκης. Για την ΠΑΣΕΓΕΣ Ηλίας Ακρίβος, Βασίλειος Θεοδώρου και Αθανάσιος Μπίχτας, για το ΚΕΣΠΥ Ανδρέας Γρατσάνης και για την Καπνική Φώτιος Τσόγιας. Από το ΠΑΣΟΚ, για το ΔΣ, Γιώργος Τσίτζηρας, Στέφανος Ντάκος, Κώστας Μανώλης, Αθανάσιος Ντοβόρης, Στέφανος Παπαχρήστος. Για την ΠΑΣΕΓΕΣ Γιώργος Μοσχόπουλος και Νίκος Ραρράς, για το ΚΕΣΠΥ Βασίλης Μάμαλης και για την Καπνική Κώστας Κρίνας. Οι υποψηφιότητες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ είναι σύμφωνα με τις αρχαιρεσίες της περασμένης Δευτέρας, ενώ του ΚΚΕ, σύμφωνα με ανακοίνωσή του.

Κάθετες διαφοροποιήσεις

Εξάλλου, οι αψιμαχίες μεταξύ των δύο παρατάξεων, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έχουν αρχίσει να αυξάνουν σε ένταση, καθώς υπάρχουν κάθετες διαφωνίες σε ουσιαστικά θέματα και προειδοποίηση για προσβολή της εκλογικής διαδικασίας και της ΓΣ στην δικαιοσύνη. Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της μειοψηφίας στο ΔΣ της ΕΑΣΤ Γιώργος Τσίτζηρας, αναφερόμενος στην συμμετοχή αντιπροσώπων συνεταιρισμών στις διαδικασίες, δηλώνει “είναι μερικοί συνεταιρισμοί που εξέλεξαν παραπάνω αντιπροσώπους, αλλά δεν είχαν πληρώσει τις μερίδες, 3.000 ευρώ έκαστος. Αυτές οι μερίδες πληρώθηκαν εκ των υστέρων. Σε ένα χωριό πχ που είχε τρεις αντιπροσώπους και πλήρωσε τους δύο, πήγε μονοσταυρία, ενώ τώρα θα πάει δισταυρία, με τους τρεις. Αν πλήρωνε πριν τις εκλογές θα πήγαινε με δισταυρία, άρα το αποτέλεσμα είναι νοθευμένο”. Συνεχίζοντας ο κ. Τσίτζηρας αναφέρει “πέραν αυτού, το αντίτιμο των μερίδων οφείλει να το καταβάλλει ο πρόεδρος του συνεταιρισμού, σύμφωνα με απόφαση του ΔΣ. Αυτό, τώρα, σε ορισμένες περιπτώσεις δεν πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, αλλά πλήρωνε ο καθένας ετσιθελικά. Αν συμμετάσχουν όσοι αντιπρόσωποι ακολούθησαν αυτήν την οδό, θα προσφύγουμε στην δικαιοσύνη”. Όσον αφορά το ΔΣ της Παρασκευής, σημειώνει ο κ. Τσίτζηρας ότι “το Συμβούλιο δεν είναι αρμόδιο να επικυρώσει του αντιπροσώπους των συνεταιρισμών, οι οποίοι είναι εκλεγμένοι. Οι συνεταιρισμοί είναι αυτόνομοι φορείς και αυτήν η διαδικασία έτσι που δρομολογείται, πρώτη φορά συμβαίνει”. Ο πρόεδρος της ΕΑΣΤ Αχιλλέας Λιούτας, μιλώντας για την σύγκλιση του ΔΣ της Παρασκευής, αναφέρει “το Διοικητικό Όργανο της Ένωσης θα συνεδριάσει κανονικά και νόμιμα αύριο”. Υπάρχει σχετική απόφαση του ΔΣ για τις μερίδες”. Στο ζήτημα της καταβολής του αντιτίμου των μερίδων, ο κ. Λιούτας υπογραμμίζει “ο κάθε πρόεδρος δεν μπορεί να αποκλείσει τον εκλεγμένο αντιπρόσωπο να πληρώσει ο ίδιος, ως δωρεά. Ο πρόεδρος, αν δεν διαθέτει τα κονδύλια ο συνεταιρισμός, μπορεί να μην πληρώσει,κάτι που είναι νομότυπο. Όμως δεν μπορεί να αποτρέψει τον εκλεγμένο να καταβάλει τα χρήματα. Αυτό θα επικυρώσει αύριο το ΔΣ”. Στο θέμα της προειδοποίησης για λήψη νομικών μέτρων, ο κ. Λιούτας δηλώνει “ας χρησιμοποιήσουν την νομική οδό, δεν υπάρχει πρόβλημα. Αν νομίζουν ότι θα τα καταφέρουν, ας πάνε”.

Προηγούμενο άρθρο Ο ρόλος του δημάρχου στον Καλλικράτη
Επόμενο άρθρο Ενημερώθηκε αναλυτικά