Ο ρόλος του δημάρχου στον Καλλικράτη


 Δήμαρχος, σύμφωνα με το άρθρο 58 του Καλλικράτη, προασπίζει τα τοπικά συμφέροντα, κατευθύνει τις δρά­σεις του δήμου για την υλοποίηση του σχεδίου ανάπτυ­ξης, διασφαλίζει την ενότητα της τοπικής κοινωνίας και ασκεί τα καθήκοντα του με γνώμονα τις αρχές της δια­φάνειας και της αποτελεσματικότητας.

 Ειδικότερα,   ο   δήμαρχος κατά τον Καλλικράτη, (επομένως και οι τέσσερις εκλεγέντες δήμαρχοι του Νομού Τρικάλων):

α) Εκπροσωπεί το δήμο στα δικαστήρια και σε κάθε δη­μόσια αρχή.

β) Εκτελεί τις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου, της οικονομικής και της επι­τροπής ποιότητας ζωής. Η μηεκτέλεση των αποφάσεων αυτών συνιστά σοβαρή πει­θαρχική παράβαση καθήκο ντος.

γ) Ορίζει τους αντιδημάρχους συγκαλεί και προεδρεύει της εκτελε­στικής επιτροπής και συντονίζει την υλοποίηση των απο­φάσεων της.

δ) Είναι προϊστάμενος των υπηρεσιών του δήμου. Ως προϊστάμενος όλου του προσωπικού του δήμου εκδίδει τις πράξεις που προβλέπουν οι σχετικές διατάξεις για το διορισμό, τις κάθε είδους υπηρεσιακές μεταβολές και την άσκηση του πειθαρχικού ελέγχου.

ε) Συνυπογράφει τους βεβαιωτικούς καταλόγους και τα χρηματικά εντάλματα πληρωμής των δαπανών, οι οποίες έχουν εκκαθαριστεί από την αρμόδια υπηρεσία του δήμου.

στ) Υπογράφει τις συμβάσεις που συνάπτει ο δήμος.

ζ) Εκδίδει τις άδειες που προβλέπονται από τις διατά­ξεις που διέπουν τις αρμοδιότητες του δήμου.

η) Εκδίδει πιστοποιητικά προσωπικής και οικογενειακής κατάστασης των δημοτών, καθώς και τις βεβαιώσεις μόνι­μης κατοικίας.

θ) Συνιστά ομάδες εργασίας και ομάδες διοίκησης έρ­γου από μέλη του δημοτικού συμβουλίου, υπαλλήλους του δήμου, υπαλλήλους του δημόσιου τομέα ή ιδιώτες για τη μελέτη και επεξεργασία θεμάτων του δήμου, καθορίζο­ντας τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας τους. Ο δή­μαρχος επικουρείται από αντιδημάρχους, οι οποίοι είναι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφούσας παράτα­ξης κι έχουν τις αρμοδιότητες που τους αναθέτει ο Δήμαρχος. Έχουν επίσης και κατά τόπον αρμοδιότη-τες:

α) Έχουν την ευθύνη της λειτουρ­γίας των δημοτικών υπηρεσιών που είναι εγκατεστημένες στη δημοτική ενότητα.

β) Παρακολουθούν την εξέλιξη των έργων και των εργασιών που εκτελούνται στη δημοτική ενότητα, γ) Μεριμνούν για την καλή κα­τάσταση και λειτουργία του εξο­πλισμού που βρίσκεται στη δημοτική ενότητα.

δ) Υπογράφουν με εξουσιοδότηση του δημάρχου, βε­βαιώσεις, πιστοποιητικά και λοιπά διοικητικά έγγραφα που εκδίδονται από τις δημοτικές υπηρεσίες που λειτουργούν στα όρια της δημοτικής ενότητας.

ε) Συνεργάζονται με τους προέδρους των τοπικών και δημοτικών κοινοτήτων και τους εκπροσώπους των τοπι­κών κοινοτήτων για την επίλυση των προβλημάτων τους.

στ) Ασκούν κάθε άλλη αρμοδιότητα που μπορεί να τους μεταβιβάζει με απόφαση του ο δήμαρχος, που αφορά τη δημοτική ενότητα.

Τέλος ο δήμαρχος μαζί με τους αντιδημάρχους αποτε­λούν την Εκτελεστική Επιτροπή.

Προηγούμενο άρθρο Στο ναδίρ το εμπόριο
Επόμενο άρθρο Φορτίζεται το κλίμα στην ΕΑΣΤ από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ