Στο ναδίρ το εμπόριο


 Τις τελευταίες λεπτομέρειες των πρωτοβουλιών τόνωσης της αγοράς ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων συζητούν στον Εμπορικό Σύλλογο Τρικάλων (ΕΣΤ), σύμφωνα με τον γραμματέα Γιάννη Τριανταφύλλου. Το κυρίαρχο ζήτημα φέτος είναι η μεγάλη οικονομική κρίση που μαστίζει την αγορά, φέρνοντας σε απελπιστική θέση τους εμπόρους και τους επαγγελματίες, επισημαίνει ο κ. Τριανταφύλλου, προσθέτοντας πως και οι φορείς που τους εκπροσωπούν αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσχέρειες. Έτσι, οι φετινές εκδηλώσεις και πρωτοβουλίες θα πραγματοποιηθούν σε συνεργασία του ΕΣΤ, του Επιμελητηρίου και της Ομοσπονδίας ΕΒΕ.

 Όσον αφορά τις ενέργειες στις οποίες θα προβούν οι τρεις φορείς, ο κ. Τριανταφύλλου ξεκαθαρίζοντας αρχικά ότι η κλήρωση ΙΧ αυτοκινήτου ακυρώνεται λόγω υψηλού κόστους, αναφέρει αναρτήσεις πανό σε κεντρικά σημεία της πόλης, διαφήμιση στα ΜΜΕ (Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας), ενώ υπάρχουν επαφές με ειδικούς και επαγγελματίες για την διοργάνωση happenings σε κομβικά σημεία των Τρικάλων.

Ωστόσο, τονίζει ο κ. Τριανταφύλλου, το εμπόριο βρίσκεται στο ναδίρ και δηλώνει “δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει αναθέρμανση της αγοράς, ότι και να κάνουμε, ότι κλήρωση και να κάνουμε με κουπόνια, πάλι τίποτα δεν θα γίνει”. Καθημερινά κλείνει ένα κατάστημα, εξαιτίας της εξαιρετικά μειωμένης αγοραστικής κίνησης και της συνεπαγόμενης αδυναμίας του καταστηματάρχη να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του, επισημαίνει ο κ. Τριανταφύλλου, ο οποίος δίνοντας εξήγηση της κατάστασης αυτής στην αγορά, παραδέχεται ότι υπάρχουν πολλοί καταναλωτές που βρίσκονται οικονομικά στο “χείλος του γκρεμού”, όπως και οι έμποροι εξάλλου, όμως, υπογραμμίζει, οι καταναλωτές στη πλειοψηφία τους, προς το παρόν, έχουν το ίδιο ή λίγο μικρότερο εισόδημα από παλαιότερα. Η “άρνησή” τους να ψωνίσουν και να καταναλώσουν γενικότερα, οφείλεται στον φόβο που έχουν για το αύριο, για τις δυσκολότερες οικονομικά εποχές που θα έρθουν, τονίζει ο κ. Τριανταφύλλου.

“Κάθε μήνα οι έμποροι ψάχνουν να βρουν πως θα πληρώσουν τις οφειλές τους και επιπρόσθετα έχουμε την εφορία να μας σπρώχνει στον γκρεμό”, επισημαίνει ο κ. Τριανταφύλλου και αναφέρει πως υπάρχουν πολλοί έμποροι και καταστηματάρχες, στους οποίους έχει έρθει η περαίωση, και παρόλο που θέλουν να πληρώσουν, προκειμένου να είναι “καθαροί” με τις οικονομικές υπηρεσίες της πολιτείας, δεν μπορούν να το κάνουν, επειδή δεν έχουν την τα χρήματα. Ίσως τονωθεί λίγο η αγορά τα Χριστούγεννα, σημειώνει ο κ. Τριανταφύλλου, συμπληρώνοντας πως θα βοηθούσε αν ο δήμος Τρικκαίων ξεκινούσε τον στολισμό και τις όποιες εκδηλώσεις νωρίτερα φέτος, βάζοντας μέσα στο εορταστικό κλίμα πιο γρήγορα τον κόσμο, μήπως και οι έμποροι πάρουν μία “ανάσα”. Αναφερόμενος στο αν τα προϊόντα που διατίθενται είναι ακριβά ή φτηνά, ο κ .Τριανταφύλλου κάνει λόγο για διαρκείς “εκπτώσεις” στα καταστήματα, αφού η πολύ μικρή ζήτηση έχει επιφέρει μεγάλη πτώση στις τιμές.

Προηγούμενο άρθρο Ενωτικό κάλεσμα Παπατόλια
Επόμενο άρθρο Ο ρόλος του δημάρχου στον Καλλικράτη