Ερώτηση κατέθεσε ο Ηλίας ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗΣ, από κοινού με ακόμη 13 Βουλευτές της Ν.Δ. προς τον ΥπουργόΑνάπτυξης και Ανταγωνιστικότηταςμε θέμα: «Διάθεση Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ.), εκτός φαρμακείων», στις 29-1-14.
Στην εν λόγω ΕΡΩΤΗΣΗ οι Βουλευτές της Ν.Δ. τονίζουν ότι στην Ελλάδα οι πολίτες πληρώνουν κατά μέσο όρο 27,6% ακριβότερα φάρμακα, επειδή δεν έχει «ανοίξει» η συγκεκριμένη αγορά, παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των φαρμακείων, συγκριτικά με τον πληθυσμό της, αποτελεί παγκόσμιο ρεκόρ.
Επισημαίνουν ότι, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, οι λιανικές τιμές των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, είναι χαμηλότερες σε χώρες όπως η Ελλάδα, όπου οι τιμές ρυθμίζονται από την Κυβέρνηση και δεν είναι ελεύθερες, τη στιγμή που 11 Ευρωπαϊκές Χώρες έχουν ΑΚΡΙΒΩΣ το ίδιο νομοθετικό πλαίσιο διάθεσης των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ..
Λόγω των παραπάνω, καλούν το Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας να προχωρήσει στην καθιέρωση της τιμής των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ., με βάση τη χαμηλότερη τιμή που συναντάται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με πλαφόν στην υψηλότερη τιμή διάθεσης.
Επιπλέον, εφόσον υπάρχει η βεβαιότητα ότι με την απελευθέρωση θα υπάρξει ελάττωση στην τιμή τους, να συνεχίσει η αποκλειστική τους διάθεση από τα φαρμακεία.
Με τον τρόπο αυτό, αφενός θα μειωθούν οι τιμές των φαρμάκων, αφετέρου θα προστατευτεί ο κλάδος των φαρμακοποιών.
Παραθέτουμε την ΕΡΩΤΗΣΗ, όπως κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων.
ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
29- 01-2014
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Κωστή Χατζηδάκη.
ΘΕΜΑ: Διάθεση Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ.), εκτός φαρμακείων
Η αγορά του φαρμάκου έχει ιδιαιτερότητες, εξαιτίας των οποίων σε πολλές χώρες δεν εφαρμόζονται οι κανόνες της ελεύθερης αγοράς, παρά τον προσανατολισμό αυτών των χωρών στην απελευθέρωση των τιμών σε άλλα προϊόντα.
Τα ΜΗΣΥΦΑ στην Ελλάδα είναι διατιμημένα προϊόντα και διατίθενται από τα φαρμακεία σε πολύ χαμηλές τιμές, (κατά μέσο όρο 2 ευρώ). Γι’ αυτό άλλωστε και η βιομηχανία πιέζει για αύξηση αυτών των τιμών.
Ο ΟΟΣΑ επισημαίνει, ότι οι λιανικές τιμές των φαρμάκων αυτών, είναι χαμηλότερες σε χώρες όπου όπως και στην Ελλάδα, οι τιμές ρυθμίζονται από την Κυβέρνηση και δεν είναι ελεύθερες.
Ο ΟΟΣΑ επίσης παραδέχεται, ότι 11 ευρωπαϊκές χώρες έχουν ΑΚΡΙΒΩΣ το ίδιο με την Ελλάδα νομοθετικό πλαίσιο διάθεσης των ΜΗΣΥΦΑ.
Υπενθυμίζεται επίσης, ότι στην Ελλάδα, ο αριθμός των φαρμακείων συγκριτικά με τον πληθυσμό της αποτελεί παγκόσμιο ρεκόρ.
Υποστηρίζεται ωστόσο, ότι στην Ελλάδα οι πολίτες πληρώνουν κατά μέσο όρο 27,6% παραπάνω, επειδή δεν έχει ανοίξει η αγορά των φαρμάκων.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
Με δεδομένο το καθεστώς της διατίμησης αλλά και τη σκέψη για απελευθέρωση, γιατί δεν προσανατολίζεται το Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, στην καθιέρωση της τιμής των ΜΗΣΥΦΑ, με βάση τη χαμηλότερη τιμή που συναντάται στην Ευρωπαϊκή Ένωση και με πλαφόν στην υψηλότερη τιμή διάθεσης;
Αν υπάρχει η βεβαιότητα, ότι δια της απελευθερώσεως θα υπάρξει ελάττωση στην τιμή τους, γιατί να μη συνεχίσει η αποκλειστική τους διάθεση από τα φαρμακεία με απελευθερωμένη την τιμή τους, δεδομένου του τεράστιου αριθμού φαρμακείων συγκριτικά με τον πληθυσμό της χώρας;
Ποια ανάγκη εξυπηρετεί η προοπτική διάθεσης των ΜΗΣΥΦΑ από τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ, όταν ο κλάδος των φαρμακοποιών, έχει ήδη δεχθεί σοβαρό πλήγμα εξαιτίας της μειώσεως του ποσοστού στο κέρδος τους, και των αυξημένων φορολογικών συντελεστών, με αποτέλεσμα για πρώτη φορά κατά τις τελευταίες δεκαετίες να κλείνουν φαρμακεία;
Ποια ανάγκη εξυπηρετεί η εισβολή των αλυσίδων σούπερ μάρκετ στο χώρο του φαρμάκου;
Οι ερωτώντες Βουλευτές