Συνέντευξη τύπου για τις εξελίξεις στο τομέα της Υγείας παραχώρησε η ΚΟ Τρικάλων του ΚΚΕ


Κατά την παρουσίαση των θέσεων τους οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ μεταξύ άλλων τόνισαν:

« Το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης για την ΠΦΥ δεν πρόκειται να λύσει, αντίθετα θα επιδεινώσει ακόμα περισσότερο τους όρους και τις προϋποθέσεις παροχής των υπηρεσιών πρόληψης, θεραπείας και αποκατάστασης της υγείας του λαού.

Το «καθολικό και ολοκληρωμένο σύστημα ΠΦΥ» που προπαγανδίζει η κυβέρνηση , αποτελεί σχέδιο που οδηγεί σε παραπέρα υποχρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων υγείας, των ασφαλιστικών ταμείων και του ΕΟΠΥΥ, με επιπλέον περιορισμό των όποιων σήμερα δωρεάν παροχών. Οι λαϊκές οικογένειες θα εξαναγκαστούν να βάζουν ακόμη πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για την υγεία τους, ακριβοπληρώνοντας τις συρρικνωμένες και εμπορευματοποιημένες κρατικές μονάδες και τους διάφορους επιχειρηματίες της υγείας.

Αυτή η ταξική αντιλαϊκή πολιτική αποτυπώνεται ήδη και στον κρατικό προϋπολογισμό του 2014, με τη μείωση των δαπανών στο υπουργείο Υγείας κατά 19,7% σε σχέση με το 2013, με τη μείωση της χρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ κατά 30%, των δημόσιων νοσοκομείων κατά 32% και της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 15%. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ο προϋπολογισμός για φαρμακευτική δαπάνη στο Νοσοκομείο Τρικάλων είναι μειωμένος ανά μήνα κατά 30% ( από 273.000 στις 190.000 €) με άμεσο αποτέλεσμα να μην εκτελούνται συνταγές από το φαρμακείο σε καρκινοπαθείς.

Η ενοποίηση των κρατικών μονάδων ΠΦΥ σε έναν φορέα ανά Υγειονομική Περιφέρεια, δε συνιστά «ενιαίο σύστημα ΠΦΥ», όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση. Στην πραγματικότητα ενοποιείται και αξιολογείται η λειτουργία τους με επιχειρηματικά κριτήρια, με επιδείνωση των όρων δουλειάς των υγειονομικών, αξιοποιώντας ανάμεσα στα άλλα και την «κινητικότητα – διαθεσιμότητα». Ο νέος κρατικός φορέας ΠΦΥ αποτελεί, όπως άλλωστε και σήμερα, ένα «συνονθύλευμα» «σημείων παροχής υπηρεσειών ΠΦΥ» όπως τα ονομάζουν που θα αποτελείται από τον κρατικό και ιδιωτικό τομέα, τους επιχειρηματικούς ομίλους στην Υγεία, τους αυτοαπασχολούμενους, τα ιατρεία των δήμων και τις ΜΚΟ που θα παρέχουν υπηρεσίες ΠΦΥ. Μονάδες ασύνδετες μεταξύ τους και σε ανταγωνισμό, διεκδικώντας μεγαλύτερο μερίδιο από τον ΕΟΠΥΥ που θα αγοράζει τις υπηρεσίες τους, αλλά και απευθείας από τους ασθενείς.

Το νομοσχέδιο για την ΠΦΥ εναρμονίζεται με το διακηρυγμένο στόχο της ΕΕ και των κυβερνήσεων όλων των αποχρώσεων για τον περιορισμό των δημόσιων δωρεάν παροχών σε ένα ελάχιστο «βασικό πακέτο» για όλους τους ασφαλισμένους. Οι επιπλέον αναγκαίες υπηρεσίες Υγείας θα εξαρτώνται από την αγοραστική δυνατότητα του ασφαλισμένου είτε με συμπληρωματική ιδιωτική ασφάλιση ή με απ’ ευθείας πληρωμές από τον εναπομείναντα και εμπορευματοποιημένο δημόσιο και , φυσικά, τον ιδιωτικό τομέα . Οι ανασφάλιστοι και οι οικογένειές τους προβλέπεται να έχουν ειδικό πακέτο υπηρεσιών ΠΦΥ για την αντιμετώπιση της εξαθλίωσης(όπως πχ η περίθαλψη με κουπόνια) Αυτό το ταξικό περιεχόμενο έχει η λεγόμενη καθολική «πρόσβαση» του λαού στις υπηρεσίες ΠΦΥ.

Οι προτάσεις των επιστημονικών επιτροπών, για διατήρηση του ΕΟΠΥΥ ως ασφαλιστικού φορέα είτε «αγοραστή και παραγωγού – πωλητή υπηρεσιών Υγείας», είτε «μόνο αγοραστή υπηρεσιών», όπως τελικά αποφάσισε η κυβέρνηση, αποτελούν δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Η μέχρι τώρα διπλή ιδιότητα του ΕΟΠΥΥ δεν απέτρεψε την εφαρμογή του κανονισμού περικοπών σε ιατρικές εξετάσεις, θεραπείες, φάρμακα, υγειονομικό υλικό, επιδόματα και την αύξηση των πληρωμών των ασθενών σε κρατικό και ιδιωτικό τομέα. Τα ίδια αποτελέσματα υπήρξαν και στον ΟΠΑΔ ως ασφαλιστικό φορέα με αποκλειστική ιδιότητα του αγοραστή υπηρεσιών.

Οι χαμηλότερες τιμές στην αγορά εργασιών από τις επιχειρήσεις ΠΦΥ – κρατικές και ιδιωτικές – δε σημαίνει παροχή περισσότερων υπηρεσιών προς τους ασθενείς. Ο στόχος δεν είναι «ο σεβασμός και η ορθολογική αξιοποίηση» των εισφορών των ασφαλισμένων, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, αλλά η διαχείριση των παροχών ΠΦΥ με μείωση της κρατικής χρηματοδότησης και των εργοδοτικών εισφορών, δηλαδή στη μείωση του «μη μισθολογικού κόστους» Αυτό φαίνεται και από την αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στις δαπάνες για τη φαρμακευτική περίθαλψη από το 9% στο 27% την τελευταία τριετία, παρά τη μείωση των τιμών των φαρμάκων που είχε γίνει και την αύξηση της διακίνησης των γενόσημων φαρμάκων που είναι πιο φθηνά

Το σχέδιο της κυβέρνησης για την ΠΦΥ είναι εναρμονισμένο με τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις στο κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα και στην Υγεία και γι’ αυτό δεν μπορεί να λύσει προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων τα υπαρκτά προβλήματα. Υπηρετεί τη στρατηγική της δραστικής μείωσης των κρατικών δαπανών και την παραπέρα εμπορευματοποίηση της υγείας. Στο έδαφος αυτό ενοχοποιούνται από την κυβέρνηση και περικόπτονται οι δημόσιες παροχές Υγείας ως «σπατάλη» και «νοικοκύρεμα», καταργούνται κρατικές μονάδες στο όνομα της «ορθολογικής ανάπτυξης», εντείνεται η εκμετάλλευση των εργαζομένων στην Υγεία. Αυτήν την ανάπτυξη υπηρετεί το καθεστώς των χαρατσιών στα νοσοκομεία (1 ευρώ για την εκτέλεση κάθε συνταγής φαρμάκων, των 5 ευρώ για ιατρικές εξετάσεις) η συγχώνευση και κατάργηση δημόσιων κρεβατιών, εργαστηρίων, νοσοκομείων και ψυχιατρικών νοσοκομείων , η κινητικότητας και η διαθεσιμότητα των εργαζομένων. Η έλλειψη προσωπικού και η αντικατάσταση ενός μέρους του μόνιμου προσωπικού με εργαζόμενους μερικής απασχόλησης, ιδιωτικών συνεργείων και της «κοινωνικής εργασίας» επιδεινώνουν τις συνθήκες δουλειάς, αλλά και τις παρεχόμενες υπηρεσίες στους ασθενείς στα περισσότερα νοσοκομεία. Χαρακτηριστικό της λειτουργίας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια των νοσοκομείων είναι ότι για την κάλυψη των αναγκών τους προσλαμβάνουν προσωπικό ορισμένου χρόνου το οποίο πληρώνεται από τα έσοδα του νοσοκομείου( 5ευρω , απογευματινά ιατρεία , ασφαλιστικά ταμεία ) δηλαδή άμεσα από τα χρήματα των ασθενών.

Το ΚΚΕ έχει έγκαιρα διατυπώσει την αντίθεσή του στην πολιτική και τα μέτρα των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, στις οποίες εντάσσονται τα εξελισσόμενα σχέδια στην υγεία.

Πρόκειται για πολιτική που προωθείται διαχρονικά και ενιαία από όλες τις κυβερνήσεις, σε όλα τα κράτη της ΕΕ, πριν την εκδήλωση της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης και επιταχύνεται σήμερα παντού, ανεξάρτητα από την ύπαρξη «μνημονίων» και το ύψος των δημόσιων ελλειμμάτων. Υπηρετεί τη στρατηγική του κεφαλαίου για εξασφάλιση ακόμα πιο φτηνής εργατικής δύναμης με την προώθηση αντιλαϊκών μέτρων στην Υγεία που έχουν μόνιμο χαρακτήρα, διότι αυτό απαιτεί η ανάπτυξη που στηρίζεται στη δράση των επιχειρηματικών ομίλων, με όποια συνταγή διαχείρισης και αν εφαρμόζεται.

Οι παλινωδίες του ΣΥΡΙΖΑ και η διγλωσσία του αποσκοπούν από τη μία να δώσει επιτυχείς εξετάσεις καταλληλότητας στο κεφάλαιο και από την άλλη να ενσωματώσει την αγανάκτηση των λαϊκών στρωμάτων, των ασθενών, των μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων υγειονομικών, ότι δήθεν έχει τον τρόπο να συγκεράσει αντίθετα συμφέροντα και τελικά να ωφεληθούν όλοι. Οι θέσεις του για την Υγεία έχουν την ίδια αφετηρία με αυτές της κυβέρνησης αφού χαρακτηρίζονται από τις αρχές της «ελεύθερης» αγοράς και της ανταγωνιστικότητας. Είναι υπέρ του δημόσιου συστήματος, αλλά να υπάρχει και ο ιδιωτικός επιχειρηματικός τομέας. Είναι υπέρ της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, αλλά μόνο για τις νέες προσλήψεις. Είναι υπέρ του «ενιαίου συστήματος», αλλά να συνυπάρχει το συνονθύλευμα των μονάδων ΠΦΥ στο Δημόσιο, στον ΕΟΠΥΥ, στον ιδιωτικό επιχειρηματικό τομέα, οι ΜΚΟ. Είναι υπέρ της πλήρους παροχής υπηρεσιών Υγείας και μάλιστα δωρεάν, αλλά όταν οι «δημοσιονομικές» συνθήκες το επιτρέψουν, δηλαδή ούτε στη Δευτέρα Παρουσία.

Η αντιπαράθεση του ΣΥΡΙΖΑ με την κυβέρνηση είναι οξεία, γιατί και ανάμεσα στα τμήματα του κεφαλαίου, που και οι δύο υποστηρίζουν, συμβαίνει το ίδιο. Η ζημιά που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ στη ριζοσπαστικοποίηση των λαϊκών στρωμάτων φαίνεται και από τις πρόσφατες αντιπαραθέσεις με αφορμή τις εξελίξεις στο Φάρμακο και στην ΠΦΥ. Αντιπαράθεση που έδινε τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να παρουσιάζει τις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις και μέτρα ως δήθεν φιλολαϊκά.

Στη σημερινή άθλια κατάσταση, δεν αποτελεί φιλολαϊκή απάντηση το σχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση στην ΠΦΥ, όπως και καμία παραλλαγή που στηρίζεται στη συνύπαρξη κρατικού και ιδιωτικού τομέα και στην ανταποδοτικότητα των υπηρεσιών υγείας.

Το εργατικό κίνημα και η λαϊκή συμμαχία έχουν συμφέρον και δικαίωμα να εμποδίσουν και να ανατρέψουν τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση. Να αντιπαραθέσουν και να διεκδικήσουν την πανελλαδική ανάπτυξη ενιαίου, καθολικού, αποκλειστικά κρατικού και απολύτως δωρεάν συστήματος ΠΦΥ, με βασικό προσανατολισμό την πρόληψη και με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης.

Σε αυτό το σύστημα που ανταποκρίνεται στις λαϊκές ανάγκες δεν περισσεύει καμία μονάδα Υγείας του ΕΟΠΥΥ, Κέντρο Υγείας, Περιφερειακό Ιατρείο, διασφαλίζεται η σχεδιασμένη και πλήρης αξιοποίηση όλων των υγειονομικών, της επιστημονικής έρευνας και των τεχνικών μέσων με καθολικό τρόπο.

Προηγούμενο άρθρο «Δον Ζουάν» στον Δημοτικό Κινηματογράφο Τρικάλων
Επόμενο άρθρο Συνελήφθη Τρικαλινός εργολάβος για χρέη σχεδόν 4 εκ. ευρώ προς το Δημόσιο