Ομιλία Κυρίτση επί του ν/σ για την άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας χώρων παραστάσεων


Τη στήριξη του Πολιτισμού ζήτησε ο βουλευτής Τρικάλων της Δημοκρατικής Αριστεράς, Γιώργος Κυρίτσης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής την Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου 2013, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Πολιτισμού για την «Άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας χώρου παραστάσεων- Άδεια παράστασης».

Ο κ. Κυρίτσης τόνισε ότι τα περιστατικά της προηγούμενης άνοιξης, όταν πολλά θέατρα εντοπίστηκαν χωρίς άδεια λειτουργίας, «έδειξαν ότι και στον τομέα των θεατρικών χώρων επικρατούσαν πολλές από τις παθογένειες της ελληνικής δημόσιας διοίκησης», δηλαδή απαρχαιωμένη και παρωχημένη νομοθεσία, ανυπαρξία διαδικασιών, αγκυλώσεις και πολυδιάσπαση νομοθετικού πλαισίου.

Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς εξέφρασε την ικανοποίησή του επειδή το νομοσχέδιο αποτέλεσε προϊόν διαβούλευσης όλων των αρμοδίων. Επίσης, διαπίστωσε ότι οι διατάξεις του νομοσχεδίου ενθαρρύνουν την καλλιτεχνική δημιουργία, διασφαλίζοντας σε κάθε περίπτωση την ασφάλεια τόσο του κοινού και των εργαζομένων.

Ωστόσο, ο κ. Κυρίτσης επέκρινε το γεγονός ότι απουσιάζουν από το νομοσχέδιο διατάξεις που αφορούν την προσβασιμότητα όλων των θεατρικών χώρων σε άτομα με ειδικές ανάγκες. «Θεωρώ αδιανόητο να μιλάμε για πολιτισμό χωρίς ιδιαίτερη πρόνοια γι’ αυτούς τους ανθρώπους. Θα πρέπει να δούμε άμεσα και πολύ προσεκτικά αυτό το ζήτημα. Η εποχή μας επιτρέπει να γίνονται κατασκευές, ούτως ώστε να διευκολύνονται οι συνάνθρωποί μας με ειδικές ανάγκες. Η πολιτεία οφείλει να βοηθήσει σε αυτό εξασφαλίζοντας χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά προγράμματα. Θα πρέπει, λοιπόν, να καταστήσουμε υποχρεωτική την κατασκευή των απαραίτητων υποδομών που θα επιτρέψουν την προσβασιμότητα ανθρώπων με κινητικά προβλήματα σε όλους τους θεατρικούς χώρους» ανέφερε.

Προηγούμενο άρθρο Τελική κατάταξη αιτήσεων βιολογικής γεωργίας
Επόμενο άρθρο Μέτρα για τους άστεγους στα Τρίκαλα ενόψει της κακοκαιρίας